GODIŠNJICA USTAŠKOG MASAKRA: Ubijeni Dragan (3) čeka pravdu, a iza zločina stoji hrvatski ministar

13.09.2018. 20:32
Piše:
Srbija Danas
hrvatska vojska / Izvor: Profimedia/ilustracija
81 srpski civil ubijen, od toga osmoro dece, a niko nije odgovarao

Tokom akcije "Maestral" 13.septembra 1995. hrvatski vojnici, pripadnici druge i četvrte gardijske brigade (čiji je komandant bio Damir Krstičević, sadašnji ministar odbrane Hrvatske) masakrirali su 81-og srpskog civila u selu Bravnice, nedaleko od Jajca. Do danas nije podignuto spomen obeležje u znak sećanja na ubijene Srbe. 

Ustaše su 13. septembra 1995. presrele kolonu srpskih izbeglica iz Donjeg Vakufa, Jajca i Travnika i izvršili strahovit napad na autobuse prepune putnika. Potom su otvorili vatru iz mitraljeza, zolja i pušaka i pucali po civilima.

Ubijen je 81 civil srpske nacionalnosti, među kojima i osmoro dece. Ustaše su zapalile autobus, tako da su sva tela ubijenih i ranjenih, koja su ostala u njemu, izgorela.

Ranjeno je na desetine civila i dece, a mnogi su zbog zadobijenih povreda ostali trajni invalidi. Najmlađa žrtva stravičnog terora bio je Dragan Janković, koji je imao tri godine.

Do danas niko nije odgovarao za ovaj stravični masakr. Sadašnji ministar odbrane i potpredsednik vlade Republike Hrvatske Damir Krstičević je tada bio general hrvatske vojske koja je imala aktivnu ulogu u progonu srpskog stanovništva iz Jajca. 

Iako je izjavio da je četvrta gardijska brigada 13. septembra 1995. bila 300 km daleko od BiH, snimak HRT-a je pokazao video-snimak njega u Jajcu na taj isti dan!

Damir Krstičević / Izvor: Profimedia

U masovnoj grobnici "Carevo Polje" 1998. eshumirani su posmrtni ostaci 57 žrtava iz Bravnica a 24-oro civila se i dalje vode kao nestali. Među nestalima je i troje dece.

 

Piše:
Srbija Danas
13.09.2018. 20:32
Pogledajte više