IKS NOŽ STIGAO U SRBIJU: Prva pacijentkinja biće tretirana tri minuta: "Ne osećam nikakav strah"

31.10.2018. 09:41
Piše:
Srbija Danas/Blic
klinicki-centar / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Najsavremeniji aparat koji se koristi u lečenju malignih i benignih tumora, čuveni iks-nož, danas počinje da radi u Centru pri Kliničkom centru Srbije, a prva pacijentkinja koja će biti tretirana ovom metodom je Rozalija Šteinfeld (1953) iz Subotice.

- Neizmerno sam srećna sto cu biti prvi pacijent na Iks nožu. Ne osećam nikakav strah, doktori su rekli da ce sve biti u redu i ja im u potpunosti verujem - rekla je Rozalija.

SKANDAL na fakultetu u Novom Sadu: Studiraju na srpskom, a neće da GOVORE SRPSKI

Inače, pacijentkinja će biti tretirana samo tri minuta. Nakon intervencije nece odmah ići kući,nego ostaje na KCS jer ce joj biti potrebno jos nekoliko tretmana. Rozalija Šteinfild ima beningni tumor meningeoma.

Iks nož / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

U naredna dva meseca u planu je da na Iks nožu bude tretirano 30 pacijenata. Konkretno za prvu pacijentkinju, rendgen tehničari su napravlili plasticnu masku sa kojom je potom urađen skener koji služi za orjentaciju gde se tumor nalazi, ali i za planiranje zračenja. Zatim je napravljen detaljan plan zračenja, supervizori su bili najeminentniji doktori iz Mađarske. Kod ove pacijentkinje je planirano pet zračenja, a svaka intervencija ce u proseku trajati oko tri minuta.

"Rekli su mi da za dva sata mogu da iskrvarim ko kokoška": Jeleni dijagnostikovali RAK, a onda se desio OBRT

Podsećamo, u izgradnju Centra za iks nož u KCS i nabavku opreme uloženo je 800 miliona dinara. Prednosti iks noža su efikasnost i preciznost, budući da može da se primeni na tumore svih lokalizacija koji su veličine pet do šest centimetara.

Do sada su pacijenti na tretman iks nožem morali da idu u inostanstvo, što ih je koštalo najmanje 20.000 evra. U našoj zemlji do sada ovakav način radioterapije nije sprovođen, tako da će se nabavkom ovakvog aparata značajno poboljšati kvalitet radioterapije, posebno za one pacijente čiji primarni tumor nije veći od 5 centimetara.

Nova zgrada se prostire na 700 kvadrata, a u njoj će biti iks nož, kao i sva prateća oprema. Novoizgrađeni Centar danas se otvara u 10 časova, a tome će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

 - Kada je u pitanju planiranih 30 pacijenata - oboljenja su metastaze na kičmi i patologije vezane za tumore. Trajanje zračenja za svakog pacijenta je potpuno individualno, jer je u pitanju personalizovana terapija, sve je prilagođeno samom pacijentu izjavila je dr. Biljana Šeha.

Iks nož ima više tehnika zračenja koje se mogu koristiti i ovo je 4D tehnologija zračenja, a inače se koriste 2D i 3D.

- Može se koristiti tehnika koja navodi zrak na tumor (tada se tumor prati u realnom vremenu), pomeranje tumora, takođe se može koristiti terapija gde se sam zrak oblikuje prema tumoru, a sam intenzitet zraka nije uvek isti - naglasila je dr. Biljana Šeha.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
31.10.2018. 09:41
Pogledajte više