INTERVJU, IV BATAJ: Ja nisam Šarli Ebdo, ja sam Milica Rakić!

13.10.2016. 19:51
Piše:
Ljiljana Keković
Iv Bataj / Izvor: Foto: Ekspres
Srbi su stena, a Pariz je Gazimestan!

Posle raspada Sovjetskog Saveza i posle ujedinjenja Nemačke, Srbija je smetala prolazu novih osvajača, i napad na nju bio je neminovan. Srbi su stena, a Pariz je Gazimestan!

Francuski istoričar i geopolitičar Iv Bataj kaže “Ne, ja nisam Šarli Ebdo, jer ne dozvoljavam da sa mnom manipulišu. Ja sam Milica Rakić!”  Osvedočeni je antiglobalista, unuk dvojice solunskih boraca, veliki prijatelj srpskog naroda i izvanredan poznavalac istorije Rusije, Balkana i Srbije. Nedavno je u Parizu šokirao veterinara kada mu je tokom pregleda saopštio da se pacijent, njegov kućni ljubimac mačor, zove Gavrilo Princip.

Batajevo viđenje geopolitike i dramatičnih događaja u svetu potpuno je suprotno od onog što proklamuju zvaničnici, pa je za njega dolazak migranata s Bliskog istoka “najeftiniji oblik američkog rata protiv Evrope”, francuski časopis “Šarli Ebdo” u kome su islamski teroristi streljali ceo uređivački kolegijum “jedan je prljavi cinik koji je napadao i ismevao sve što je bilo pravo, uspravno ili bilo kome sveto. Poslužili su kao topovsko meso američke CIA, a karijeru su završili kao sardine u konzervi.” Za Srbiju kaže da je “jedina država na prostoru bivše Jugoslavije koja po istorijskoj francuskoj školi ima istorijsku realnost i legitimitet, ostali glume veštačku nezavisnost.”

Šarli ebdo / Izvor: Profimedia

O pokušaju kosovskih Albanaca da prisvoje rudnik Trepča spreman je da izađe na barikade i da telom brani otimanje srpske imovine.

– Rudnik Trepča nekada je bio engleski, oni su ga eksploatisali, a u vreme Tita je nacionalizovan i tako je u toj Jugoslaviji postao srpski. Od početka rata protiv Srbije postoji tendencija da se taj rudnik ponovno uzme. Postoji osnovana sumnja da je Bernar Kušner dogovorio to zajedno s Albancima, ali to nikako ne sme da se dogodi. Fantomska vlast u Prištini, lažna, marionetska, obećala je to Amerikancima. Istovremeno, oni su u obavezi da jedan deo teritorije daju Crnoj Gori, odnosno Milu Đukanoviću, zapadno od Peći, i to stvara nove probleme u kosovskom entitetu. To je verovatno bio zalog za glasove koje je dobio za nezavisnost… Srbi u ovom momentu moraju da brane svoju imovinu u Zvečanu, tim pre što su ti rudnici u centralnoj Srbiji. To će biti jako dobar test kako reaguje vlast u Beogradu, da li se to brani ili ne. Sećam se kad sam 1994. godine u motelu Zvečan rekao Oliveru Ivanoviću “videćeš, granica Srbije biće na Ibru”.

Mnogo godina kasnije Oliver Ivanović će biti uhapšen i osuđen nepravosnažno na devet godina zatvora zbog ratnih zločina. U toku je obnovljeni sudski postupak protiv njega u Prištini.

– To je skandal. Moje mišljenje je da je Ivanović uhapšen jer je on čovek koji je bio sposoban da razgovara i pregovara s Albancima, oni su ga cenili i zbog toga je sklonjen, odnosno uhapšen, jer je kao takav predstavljao opasnost.

Ceo razgovor pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa…

Piše:
Ljiljana Keković
13.10.2016. 19:51
Pogledajte više