ISTRAŽIVANJE UKAZALO NA OPASNO PONAŠANJE BEOGRAĐANA: Polovina stanovnika glavnog grada ne haje za koronu

20.11.2020. 21:55
Piše:
Srbija Danas/Informer
korona / Izvor: Profimedia/ilustracija
Svaki sedmi Beograđanin ne veruje da je korona opasna

Svaki sedmi Beograđanin ne veruje da je korona opasna, a polovina stanovnika glavnog grada uopšte nije zabrinuta ako se bude zarazila, pokazalo je istraživanje Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Povratak klupskog fudbala: GORI SVE od Londona do Napulja!

Povratak klupskog fudbala: GORI SVE od Londona do Napulja!

ZBOG EPIDEMIJE KORONA VIRUSA: Ovako će izgledati oproštaj vernika od patrijarha Irineja

ZBOG EPIDEMIJE KORONA VIRUSA: Ovako će izgledati oproštaj vernika od patrijarha Irineja

KORONA UZIMA DANAK: Još jedan grad u Srbiji proglasio VANREDNU SITUACIJU

KORONA UZIMA DANAK: Još jedan grad u Srbiji proglasio VANREDNU SITUACIJU

Prema ovom istraživanju, trećina stanovnika glavnog grada uopšte ne nosi masku, a čak 40 odsto ne pere redovno ruke više od 20 sekundi.

Stručnjaci kažu da su ovo zabrinjavajući podaci koji ukazuju da se pod hitno celo društvo mora uključiti u jačanje svesti o sprečavanju širenja opasne zaraze.

Koliko je situacija alarmantna u glavnom gradu, pokazuju i zvanični podaci Instituta za zdravstvenu zaštitu "Batut", prema kojima je čak polovina ukupno zaraženih u Srbiji iz Beograda!

Rezultati Medicinskog fakulteta pokazali su da se preporuka svih mera Kriznog štaba u suzbijanju epidemije ubedljivo najviše pridržavaju građani stariji od 65 godina, dok su generalno žene više zabrinute od muškaraca i one u većini koriste maske i drže propisano odstojanje.

Kada je reč o imunizaciji, nešto manje od polovine ispitanika, 45 odsto, još nije odlučilo da li bi se vakcinisalo protiv kovda-19, dok svaki četvrti tvrdi da mu ne pada na pamet da vakciniše. Svega devet odsto Beograđana reklo je da će primanje vakcine zavisiti od toga ko ju je proizveo.

Koronavirus / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić objašnjava da se uvidom u ovo istraživanje postavlja pitanje jesu li građani dovoljno informisani o bolesti.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja: Pojačati testiranje

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić kaže da je važno da se osim svesti o preventivi poveća i broj testiranja.
- Zdravstveni sistem do sada je pokazao spremnost da može da se prilagodi situaciji i zbrine sve kojima je pomoć neophodna. Naši kapaciteti idu u pravcu velikog broja testiranja na dnevnom nivou i on će rasti kako oprema bude stizala i kako svi centri, odnosno 34 laboratorije, kako je planirano, budu uključivani u taj sistem - kaže Vekić.

- Ovakvi podaci su poražavajući i ne mogu da razumem šta je razlog za neodgovorno ponašanje i zašto se ne sprovode načini koji bi sprečili obolevanja. Lako je čekati oko 23 sata uveče da bi se ušlo u noćni klub i provoditi noć u masi ljudi gde ne znamo ko je pozitivan a ko negativan na koronu. Onda se tako virus prenosi ukućanima, da bi potom, kad se jave simptomi, dolazili na klinike često i nervozni. Dešavalo se da bude i incidenata, a sve su to pokazatelji koliko još moramo raditi na buđenju svesti i prevenciji - kaže Vekić.

Doktorka Tatjana Pekmezović sa Medicinskog fakulteta kaže da je analiza pokazala još i da je ovakva vrsta istraživanja neophodna kao deo komunikacione strategije, koja je ujedno osnovni princip upravljanja u kriznim situacijama.

koronavirus Beograd / Izvor: Reuters

- Uprkos apelima da je nošenje maske ključna preventivna mera, svega 68,6 odsto ispitanika navelo je da poštuje tu meru, kao i da drži distancu od dva metra. Cilj ove studije bio je da uradimo procenu rizika, ispitamo stavove i ponašanje u vezi sa zaštitom rizika od kovid-19 infekcije - kaže Pekmezovićeva.

Piše:
Srbija Danas/Informer
20.11.2020. 21:55
Pogledajte više