"RAJ ZA VAKCINE, JEDINA ZEMLJA U KOJOJ MOŽETE DA BIRATE CEPIVO" Italijanski mediji oduševljeni Srbijom

15.03.2021. 14:58
Piše:
SrbijaDanas/RTS
vakcinacija Hrvatska / Izvor: Profimedia
"Dobro došli u Srbiju, raj za vakcine", "Jedina zemlja u kojoj možete da birate vakcinu" – naslovi su u italijanskim medijima koji pišu o Srbiji kao o civilizovanoj zemlji Zapadnog Balkana koja je na prvom mestu po vakcinaciji jer je, pored ostalih, autorizovala i rusku i kinesku vakcinu

Već nedeljama na prvom mestu, Srbija drži rekord u vakcinaciji, pišu mediji u Italiji, i dodaju da bi njen model imunizacije trebalo da imitiraju i ostale zemlje.

DANAS STIGAO NOVI KONTINGENT FAJZEROVIH VAKCINA! Srbija nastavlja vakcinaciju "punom parom"!

DANAS STIGAO NOVI KONTINGENT FAJZEROVIH VAKCINA! Srbija nastavlja vakcinaciju "punom parom"!

POZNATO KADA ODLUKA STUPA NA SNAGU: Brnabić najavila još rigoroznije mere

POZNATO KADA ODLUKA STUPA NA SNAGU: Brnabić najavila još rigoroznije mere

IZLAZAK IZ EPIDEMIJE PRED VRATIMA SRBIJE - POSTOJE DVA DATUMA: Koji je najgori scenario i od koga sve zavisi (FOTO)

IZLAZAK IZ EPIDEMIJE PRED VRATIMA SRBIJE - POSTOJE DVA DATUMA: Koji je najgori scenario i od koga sve zavisi (FOTO)

Srbija veliko iznenađenje, doze stižu jedna za drugom

Srbija je, kažu, veliko iznenađenje za sve, jer doze stižu jedna za drugom. Samo pre nekoliko dana stiglo je 50.000 novih doza "sputnjika V", kao i "Astra-Zeneke" čijih je 150.000 doza, proizvedenih u Indiji, u Srbiju stiglo avionom "Turkiš erlajnsa" iz Istanbula.

Mediji pišu da predsednik Aleksandar Vučić može da bude zadovoljan ne samo zbog cene kojom je njegova vlada platila vakcinu "Astra-Zeneke", i za koju tvrde da je vrlo povoljna, već i zato što se narednih sedmica očekuje još 150.000 novih doza.

U igri je takođe osam miliona doza vakcine kineskog "Sinofarma" koje su dogovorene sa Kinom, koja je već poslala 1,5 miliona doza.

Srbija je otvorila vrata zemljama bivše Jugoslavije, poput Bosne, Severne Makedonije i Crne Gore kojima je poslala pomoć u vakcinama, dok je predsednik Vučić govorio o bratstvu i solidarnosti među tim narodima, navode mediji poput Korijere dela sera i mnogobrojne TV emisije.

Ovaj "srpski model", kako ga nazivaju mnogi mediji, omogućava ono što je u Evropi nezamislivo – a to je da vakcina može da se bira.

vakcinacija / Izvor: Profimedia

 

Neverovatni brojevi 

Srbija je uradila izvanredan posao i kad je reč o ukupnim dozama vakcine na 100 stanovnika, koje su davane od početka kampanje masovne imunizacije.

Srbija je peta sa 20,47, iza Sjedinjenih Država (21,97), Ujedinjenog Kraljevstva (29,33), Emirata (59,99) i Izraela (91,94). Bar jednu dozu primilo je 13 odsto stanovnika Srbije – to je šesti rezultat na svetu, a 7,5 odsto stanovnika je dobilo obe doze, po čemu je iza Izraela.

Srbija takođe ima 200 centara za vakcinaciju i građani mogu slobodno da izaberu koju će vakcinu da prime, a prvenstvo su imali zdravstveni radnici, zaposleni u javnom sektoru, vojnici i profesori.

Vakcinacija / Izvor: Profimedia

 

Koju vakcinu želite? 

Mala zemlja od sedam miliona stanovnika praktično je u istom rangu sa svetskim gigantima, te je na četvrtom mestu u svetu ako se posmatra broj doza vakcine na 100 ljudi dnevno, dok je na trećem mestu Velika Britanija sa 0,52 vakcinisanih, na drugom Ujedinjeni Arapski Emirati sa 0,67 a na prvom Izrael čak 1,31.

Iako EMA još nije odobrila ni rusku ni kinesku vakcinu, Beograd je obavio kontrole i testove na nacionalnom nivou da bi garantovao sigurnost i efikasnost u imunizaciji.

vakcine / Izvor: Profimedia

 

U čemu je tajna srpskog modela

Srbija je, jednostavno, otvorila vrata svim dostupnim vakcinama, pa i onima koje Evropska agencija za lekove još nije odobrila, kao što su "sputnjik V" i kineske vakcine.

U Beogradu su urađeni nacionalni testovi i kontrole za proveru sigurnosti i efikasnosti vakcina, pa su stanovnici te zemlje imali luksuz izbora vakcine, dok su stanovnici Berlina, Pariza, Rima i ostalih evropskih metropola čekali da Brisel odblokira situaciju sa "Fajzerom" i drugima.

U Srbiji je moguće birati između "sputnjika V", "Sinofarmove", "Fajzerove" i "Astra-Zenekine" vakcine.

Predsednik Vučić se dogovorio sa Moskvom da se ruska vakcina proizvodi i u Srbiji. Iskoristivši odlično prijateljstvo s Vladimirom Putinom i Si Đinpingom, Vučić je sklopio bilateralne sporazume sa ruskim i kineskim farmaceutskim kompanijama.

Proizvodnja kineske i ruske vakcine u Srbiji

Međutim, to nije sve. Mediji pišu i o tome da će Srbija biti prva zemlja u Evropi u kojoj će se proizvoditi kineska vakcina "Sinofarm" kao i ruski "sputnjik". Ta zemlja, pišu italijanski mediji, nije dobila nikakvu pomoć od Evrope, iako je jedan od kandidata za pristup u EU, ali je bez obzira na to dobila ogromne količine ruske i kineske vakcine.

"Napravili smo odličan dogovor večeras, zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kinom. Napravićemo novu fabriku za vakcinu "Sinofarm" u Srbiji u kojoj će proizvodnja početi 15. oktobra 2021", izjavio je predsednik Aleksandar Vučić i dodao:

+ Ova fabrika bi trebalo da proizvodi od dva do tri miliona vakcina mesečno što će pokriti veliki deo regiona i sve naše potrebe.

Srbija će takođe početi sa proizvodnjom ruske vakcine, posle posete ruskih eksperata Institutu za virusologiju "Torlak" u Beogradu.

Na kraju, italijanski mediji definišu predsednika Vučića kao ambicioznog, osobu koja ima široke vidike i jasnu dugoročnu viziju, pa bi srpski model efikasnosti i organizacije i politički govoreći mogao da posluži ostatku Evrope kao uzor.

Mediji naglašavaju da odlično organizovana vakcinacija u Srbiji može omogućiti i moć u celoj bivšoj Jugoslaviji, iako tome na putu stoji Kosovo, ali i SAD jer, pišu, "ukoliko bi Zapadni Balkan bio pod uticajem Srbije to bi značilo da je pod uticajem Rusije a niko u Beloj kući ne bi prihvatio da izgubi ono što je osvojeno zahvaljujući raspadu Jugoslavije".

Piše:
SrbijaDanas/RTS
15.03.2021. 14:58
Pogledajte više