Jedan od prvih sajtova sa opcijama podešavanja na srpskom jeziku: Prilagodljivi izgledi ekrana za osobe sa OŠTEĆENIM VIDOM

30.09.2022. 09:58
Piše:
Promo
Roche / Izvor: Foto: Roche
U današnjem digitalnom svetu kada su ekrani uređaja postali prozor u svet, alat za informisanje, korespodenciju i svakodnevni rad, veoma je važno da taj „prozor“ bude dostupan i prilagođen i osobama čiji je vid oslabljen. 

Kampanja „Tvoj pogled na svet“ za cilj ima podizanje svesti o problemima sa kojima se susreću osobe sa oftalmološkim problemima, a u okviru nje kreiran je istoimeni vebsajt www.tvojpogled.rs koji koristi posebne opcije za podešavanja izgleda ekrana namenjene slabovidim i osobama sa oštećenim vidom. Na zasebnom kontrolnom tabu „Drugačiji pogledi“ na desnoj strani sajta, nalaze se alatke koje omogućavaju različite opcije za izgled stranice. 

Roche / Izvor: Foto: Promo

Komponente koje se tu mogu pronaći omogućavaju da se tekst uveliča ili napravi veći razmak između reči i slova, kao i da se uključe različiti filteri na slikama, menja kontrast ili potpuno uklone boje sa slike, a uskoro će biti dostupne i audio verzije sadržaja. Menjanjem prikaza slika i tekstova, izgled portala se prilagođava potrebama osoba sa različitim smetnjama u vidu, a upravo mogućnosti prilagođavanja prema potrebama korisnika je ono što internet stranicu izdvaja kao jednu od retkih, ako ne i jedinu, među domaćim portalima.  

Ovakva rešenja nisu zastupljena na sajtovima na srpskom jeziku iako za to postoji velika potreba korisnika koji nemaju idealan vid, a čiji broj nije zanemarljiv. Sa druge strane, takozvane „accessibility options“ već koriste neke od velikih međunarodnih organizacija i kompanija na svojim zvaničnim portalima kako bi promovisale inkluzivnost i na svrsishodan način pomogle korisnicima koji imaju probleme sa vidom.

Pored opcija prilagođavanja izgleda ekrana, na sajtu tvojpogled.rs se mogu pronaći informacije o oboljenjima mrežnjače poput senilne degeneracije makule, dijabetičkih oboljenja oka i okluzije retinalne vene, kao i ispovesti osoba koje žive sa nekim od oboljenja, zanimljivosti i novosti iz oblasti oftalmologije i brojni saveti koji mogu biti korisni za osobe sa oslabljenim vidom. 

Oboljenja mrežnjače danas pogađaju više osoba nego ikada ranije i među glavnim su uzrocima slepila i oslabljenog vida. Procenjuje se da su kod više od polovine slučajeva ovih oboljenja, pravovremeni pregledi očiju mogli da pomognu u lečenju i sprečavanju oštećenja ili potpunog gubitka vida. Kampanjom „Tvoj pogled na svet“ kompanija Roche nastoji i da podigne svest građana Srbije o značaju brige o zdravlju očiju kroz redovne oftalmološke preglede koji mogu unaprediti lečenje i sprečiti nastanak ili dalji razvoj oboljenja.  

Piše:
Promo
30.09.2022. 09:58
Pogledajte više