Još jedna mera za povećanje nataliteta: Od maja zamrzavanje embriona i jajnih ćelija o trošku DRŽAVE

26.03.2018. 10:00
Piše:
Srbija Danas/RTS
Trudnoća / Izvor: Profimedia
Biće formirana i banka sperme

Parovi u Srbiji od maja će moći da sačuvaju embrione i reproduktivne ćelije o trošku države.

Ta mera se uvodi kao jedna u nizu za povećanje nataliteta, a parovi, koji su prvo dete dobili vantelesnom oplodnjom, moći će da o trošku države istom metodom pokušaju da dobiju i drugo dete.

Podsećajući da država pomaže ventelesnu oplodnju još od 2006. godine, vršilac dužnosti direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže "da je prošle godine na proces vantelesne oplodnje upućeno 3.500 parova, a da se i ove godine očekuje približan broj parova".

porodilište / Izvor: Profimedia

- Za sada još nema preciznog podatka koliko je beba rođeno na taj način. Liste čekanja za vantelesnu oplodnju ne postoje i procedura je dosta pojednostavljena, a počinje kod lekara - navodi Radojević Škodrićeva.

Ministarstvo zdravlja je od kraja prošle godine odlučilo da omogući besplatno čuvanje jajnih ćelija, embriona i spermatozoida, a od maja ove godine to će moći i svi parovi koji se prijave za vantelesnu oplodnju.

- Takođe će i muškarci koji imaju tumor reproduktivnog trakta moći besplatno da zamrznu svoju spermu kako bi mogli da ostvare potomstvo. Država se od prošle godine zakonski, organizaciono i tehnički sprema za formiranje banke sperme - kaže Sanja Radojević Škodrić.

 

Piše:
Srbija Danas/RTS
26.03.2018. 10:00
Pogledajte više