(SPISAK) KUDA NE MOŽEMO U DOBA KORONE? Dok države Evrope najavljuju drastične mere, njih 117 je "POD KLJUČEM" za naše turiste

11.02.2021. 20:43
Piše:
Srbija Danas/Milica Tomić
korona virus / Izvor: SD/ilustracija
Možemo putovati slobodno u 43 zemlje sveta

Situacija sa korona virusom je i dalje neizvesna. Za razliku od mnogih evropskih zemalja u kojima su kovid mere drastičnije, u Srbiji je situacija malo labavija. Međutim, pojedine zemlje su zatvorene i iz njih nije moguće putovati zbog pandemije, a u pojedinima nije dozvoljen ulaz. 

BRITANSKI SOJ KORONE U SRBIJI ODLAŽE POPUŠTANJE MERA: Iz Evrope upozoravaju na agresivnost novih mutacija

BRITANSKI SOJ KORONE U SRBIJI ODLAŽE POPUŠTANJE MERA: Iz Evrope upozoravaju na agresivnost novih mutacija

POJAČAVA SE KONTROLA NA SKIJALIŠTIMA: Stroge provere u ugostiteljskim objektima, jedan grad u Srbiji posebno na meti

POJAČAVA SE KONTROLA NA SKIJALIŠTIMA: Stroge provere u ugostiteljskim objektima, jedan grad u Srbiji posebno na meti

VAKCINACIJA NA TRI PUNKTA: Sutra u Nišu počinje masovna vakcinacija

VAKCINACIJA NA TRI PUNKTA: Sutra u Nišu počinje masovna vakcinacija

Slobodnom kretanju ljudi u zemljama Evrope trenutno se loše piše. Evropske granice se, izgleda, ponovo zatvaraju. Protekle nedelje mnoge države odlučile su da se zatvore zbog naglog porasta broja novoobolelih od korona virusa i sve lošije epidemiološke situacije. U ovom trenutku, u čak 117 zemalja sveta Srbima  je zabranjeno da uđu zbog trenutne situacije sa COVID-19 virusom, dok je dozvoljen ulaz u 43 države. One koji žele da putuju, brine kuda je sve slobodno putovati, a mi vam predstavljamo DETALJAN SPISAK gde postoji mogućnost za slobodnim kretanjem (većina od njih zahtevaju PCR test), a gde je zabranjeno. 

korona virus / Izvor: Foto: Printscreen

Zemlje Balkana i protokol prelaska granica:

Severna Makedonija

U skladu sa odlukom Vlade, od 12.oktobra državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju bez posedovanja negativnog PCR testa. Istovremeno, u saopštenju Vlade Severne Makedonije se apeluje da se putovanja svedu na minimum i isključivo za neodložne potrebe.

Slovenija

Državljani Srbije ili lica koja imaju boravak u Srbiji, ukoliko ne dolaze iz zemalja na zelenoj listi, mogu ući u Sloveniju uz obavezni karantin od 10 dana (sa mogućnošću da posle 5 dana urade PCR test u Sloveniji i sa negativnim rezeltatom se oslobode daljeg karantina) ili uz posedovanje PCR testa, ne starijeg od 48 sati, urađenog u Srbiji (u jednoj od institucija R. Srbije sa spiska čiji se testovi priznaju) ili u jednoj od zemalja EU, odnosno Šengenskog prostora. Negativan rezultat testa izvršenog po metodi HAGT se priznaje ukoliko je urađen u državi članici EU, odnosno državi Šengenskog prostora.

Albanija

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Albaniju ili tranzitiraju. Nema posebnih uslova. Režim ulaska je isti za sva lica bez obzira iz koje zemlje se dolazi u Albaniju.

Austrija

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Austriju, osim onima koji imaju regulisan boravak u Austriji, kao i u posebnim slučajevima, i to za lica koja u Austriju putuju: iz poslovnih razloga; jednom licu u pratnji osobe koja u Austriju dolazi u svrhu medicinskog lečenja; radi početka ili nastavka studija, odnosno u cilju naučnog istraživanja; radi učešća u školskim aktivnostima; radi prisustvovanja sudskim ili administrativnim postupcima pred austrijskim nadležnim organima; članovima osoblja diplomatskih predstavništava, zaposlenima u međunarodnim organizacijama i licima koja sa njima žive u zajedničkom domaćinstvu; humanitarno osoblje; zbog planiranih važnih događaja u krugu porodice (venčanja, krštenja, rođendani, neperiodične posete životnom partneru).

Hrvatska

Državljani Srbije koji u Hrvatsku putuju iz turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga (npr. lečenje, smrtni slučaj, vlasnici nekretnina u Hrvatskoj i dr.) ili drugih ličnih neodložnih razloga mogu ući u Hrvatsku uz negativni PCR test, ne stariji od 48 sati ili PCR testiranjem po dolasku u Hrvatsku uz obaveznu samoizolaciju do dobijanja negativnog nalaza. Za lica u tranzitu nije potreban test, ali je neophodan dokaz da je odobren ulazak u sledeću zemlju. Tranzit ne sme biti duži od 12 sati. Državljani zemalja EU i Šengena mogu ulaziti u Hrvatsku uz određena ograničenja.

Crna Gora

Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdrvlje Crne Gore. Zdravstveno upozorenje dostupno je na svim graničnim prelazima u Crnoj Gori i objavljuje se na internet stranici Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Detalji u vezi sa ulaskom stranih državljana u Crnu Goru se mogu naći u sledećem linku: https://www.gov.me/naslovna 

Bosna i Hercegovina

Državljani Srbije mogu bez ograničenja sa teritorije Srbije da uđu u BiH ili da tranzitiraju. Ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Bugarska

Državljani Srbije mogu da uđu u Bugarsku. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Od obaveze posedovanja negativnog PCR testa izuzeti su: 1) državljani Srbije koji tranzitiraju, bez zadržavanja; 2) pogranični radnici; 3) vozači autobusa, angažovani na međunarodnom prevozu putnika; 4) vozači teretnih vozila, angažovani na međunarodnom prevozu robe i tereta; 5) posade plovila; 6) posade vazduhoplova, angažovane na letovima do i sa bugarskih javnih aerodroma i lica koja tehnički opslužuju vazduhoplove. Državljani Srbije, koji u Bugarskoj imaju regulisan boravak, a na ulasku u zemlju nemaju negativan PCR test, podležu obavezi karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana. Karantin se može prekinuti ako se u roku od 24 sata po povratku u Bugarsku uradi test, i isti bude negativan.

Grčka

Državljani Srbije ne mogu ući u Grčku. Izuzetak su lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, kao i posebne kategorije građana – vozači kamiona, studenti, sezonski radnici u poljoprivredi, državljani Srbije koji dobiju odobrenje od Ambasade Grčke u Beogradu i slično. Ulazak u Grčku je moguć uz prethodnu prijavu (Passenger Locator Form - PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave (prijava se preuzima na www.travel.gor.gr ). Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, na engleskom jeziku. Takođe, na graničnom prelazu se vrši dodatno testiranje (brzi test). Ulazak u Grčku je moguć samo ukoliko je rezultat brzog testa negativan. Lica koja uđu u Grčku su u obavezi da provedu u kućnoj izolaciji sedam dana.

Mađarska 

Državljani Srbije ne mogu uđu u Mađarsku ukoliko je razlog putovanja turistički. Ulazak u Mađarsku u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije. Zahtev se podnosi preko sajta www.police.hu, na mađarskom ili engleskom jeziku. Uz molbu se prilažu dokazi o razlozima putovanja (lečenje, školovanje, poslovne aktivnosti, pozivi na suđenje, porodični događaji, učešće na sportskim, kulturnim i verskim događajima od posebnog značaja i dr). Licu koje dobije saglasnost za ulazak u Mađarsku biće određen obavezan karantin u trajanju od 14 dana. Za vreme karantina moguće je testiranje o svom trošku. U slučaju dva negativna testa, urađena od strane mađarskih zdravstvenih organa u roku od 5 dana sa razmakom od najmanje 48 sati, moći će da se napusti karantin.

Rumunija

Državljani Srbije, kao ni strani državljani, ne mogu ući u Rumuniju, ukoliko nemaju regulisan boravak ili poseduju odgovarajuću vizu. Tranzit kroz Rumuniju je moguć.
U Rumuniju mogu ući lica koja putuju poslovno i prilože dokaze o poslovnoj saradnji sa privrednim subjektima u Rumuniji (pozivno pismo ili ugovor o radu); studenti, prekogranični radnici, sezonski poljoprivredni radnici, medicinsko osoblje, pomorsko i rečno osoblje, članovi međunarodnih sportskih delagacija, filmski radnici i umetnici. Sva lica koja iz Srbije ulaze u Rumuniju, a kojima je dozvoljen ulazak, u obavezi su da prilože negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Navedeno se ne odnosi na: lica koja su vakcinisana, a po isteku 10 dana od primanja druge doze vakcine; lica za koja je potvrđeno da su bila pozitivna na virus u posednjih 90 dana pre ulaska u Rumuniju, što dokazuju prezentovanjem medicinske dokumentacije. Detaljnije informacije se mogu naći na sajtu Ambasade Srbije u Bukureštu: http://www.bucharest.mfa.gov.rs)

Novi soj korone i Srbija

U Srbiji je do sada registrovano osam slučajeva britanskog soja, a zbog njega Krizni štab već nedeljama odlaže popuštanje mera.

Od prvog slučaja Novosađanke koja je virus donela u Srbiju 31. decembra prošle godine, o novim slučajevima nismo mnogo čuli sve do juče, kada smo saznali iz pouzdanih izvora da je u našoj zemlji potvrđeno ukupno 8 slučajeva britanskog soja korona virusa. U pitanju su sve lakši slučajevi.

korona virus / Izvor: Profimedia

Tako je na poslednjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa odlučeno da nikakvog popuštanja mera nema. Kako je posle te sednice izjavo epidemiolog i član Štaba dr Predrag Kon, "nije čak ni bilo govora o bilo kakvom popuštanju."

Kako je istakao, imamo blagi porast obolelih, između ostalog, upravo zbog pojave britanskog soja.

- Procena epidemiološke situacije pokazuje da postoji stabilizacija na visokom nivou, ali se nažalost vidi i blagi porast koji se može povezati sa povratkom sa skijališta, ali i samom prisutnošću britanskog soja koji je dokazan u više navrata - kazao je dr Kon.

Upozorenje iz Evrope

I nemačka kancelarka Angela Merkel ukazala je danas da postoji realna opasnost koja preti od novih sojeva korona virusa, koji su agresivniji, zbog čega je potrebno produžiti mere zaključavanja.

S druge strane, regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge tvrdi da širenje različitih sojeva virusa korona neće izazvati novi talas pandemije, ali da oprez mora da postoji.

On je u intervjuu za španski list "Pais" rekao da su novi sojevi bolan podsetnik da virus i dalje pogađa ljude.

koronavirus u Evropi / Izvor: Profimedia

Kluge je, međutim, naglasio da nije reč o novoj vrsti virusa, već da su mutacije normalna evolucija svakog patogena koji pokušava da se prilagodi "domaćinu", odnosno čoveku.

- Ovo nije početak nove pandemije, ali moramo biti vrlo oprezni - upozorio je Kluge.

Obaveštenje Ministarstva unutrašnjih poslova za ulazak u Srbiju

Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, licima koja dolaze u Republiku Srbiju iz svih država sveta, izuzev iz Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju samo ako poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Republiku Srbiju.

Licima koja dolaze iz SAD umesto negativnog RT-PCR testa priznaje se, pod istim uslovima, negativan Antigen FIA Rapid test.

Ukoliko postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti (kašnjenje/odlaganje leta, polaska autobusa, voza i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju.

Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji koji dolaze iz svih država sveta, izuzev iz Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, a ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, odnosno licima koja dolaze iz SAD, negativan Antigen FIA Rapid test, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, prilikom pasoške kontrole uručuje se pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana od dana prelaska državne granice i upozoravaju se na obavezu prijavljivanja nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice putem elektronske prijave na elektronsku adresu: www.e-zdravlje.gov.rs

Piše:
Srbija Danas/Milica Tomić
11.02.2021. 20:43
Pogledajte više