PAKLENO LETO PRED VRATIMA: U Srbiju stiže TROPSKI TALAS, donosi POŽARE I SUŠU

24.05.2018. 06:17
Piše:
Srbija Danas/Alo
Vrućina, leto, toplo / Izvor: Profimedia
Rred sunca, red oluja sa grmljavinom

Srbiju očekuje vrelo leto, a tropske temperature biće povremeno prekidane olujama i grmljavinom! Živa u termometru dostizaće i 40 stepeni Celzijusovih, a neće nas zaobići ni požari ni poplave.

Đorđe Đurić, meteorolog, kaže da će nam leto doneti temperature veće od prosečnih.

- Ovog leta baš kao i prethodnog, tropski talasi će početi krajem juna i trajaće do kraja avgusta, ali će biti i kratkotrajnih osveženja. Živa u termometru ponekad će dostizati i 40 stepeni. U junu nas očekuje red kiše, red sunca, red oluja sa grmljavinom, uglavnom posle podne. Ponegde će biti i grmljavinskih oluja s gradom koje mogu da izazovu velike nepogode, naročito u Zapadnoj i Istočnoj Srbiji – najavljuje Đurić.

Vrućina / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Imaćemo nekoliko tropskih talasa, koji će trajati po sedam dana, kada će dnevne temperature biti i iznad 35 stepeni, dok se noći živa neće spuštati iznad 20 stepeni, a nakon toga sledi kratkotrajno osveženje, pljuskovi sa grmljavinom i tako naizmenično biće do kraja avgusta – objašnjava sagovornik.

Prema njegovim rečima nije isključeno ni da se jave požari, a prvenstveno nemarom ljudi, kao i da je sigurno da će pojedina područja trpeti suše dok će u drugim delovima zemlje biti moguće kiše.  

 

Piše:
Srbija Danas/Alo
24.05.2018. 06:17
Pogledajte više