Meteorolozi najavljuju EKSTREMNE TEMPERATURE i nepogode: Evo kakvo nas LETO OČEKUJE

18.05.2018. 06:03
Piše:
Srbija Danas/Blic
Vrućina, leto, toplo / Izvor: Profimedia
Moguće su lokalne nepogode sa jakom kišom, gradom i olujnim vetrom

Predstojeće leto u Srbiji i regionu biće toplije od proseka, čak natprosečno, ali ne ekstremno toplo i sušno kao prošlo leto 2017. godine, predviđaju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Prema rečima Nedeljka Todorovića, meterologa u RHMZ, to podrazumeva promenljivo vreme sa nekoliko suvih i toplih dana, a zatim nekoliko dana sa uobičajenim pljuskovima, grmljavinama i pojavom grada.

- Takođe u takvim situacijama moguće su lokalne nepogode sa jakom kišom, gradom i olujnim vetrom. To su uobičajene vremenske pojave koje su u tom momentu opasne i zahvataju male površine tako da se neće dohgoditi u većini mesta istovremeno - ističe Nedeljko Todorović.

Pljusak u Budimpešti / Izvor: Profimedia/ilustracija

Todorović procenjuje da će temperature biti ovog leta malo iznad proseka, ali će se smanjiti broj dana sa ekstremno visokim temperaturama iznad 35 stepeni.

- Prosek takvih temperatura u Srbiji je u toku leta pet dana. Prošle godine bilo je 25 dana, a ovo leto se očekuje između sedam i deset ekstremno toplih dana - kaže Todorović.

U letovalištima u Crnoj Gori, Grčkoj i Hrvatskoj u junu su mogući češći pljuskovi, ali će se u julu oni već prorediti sa retkom pojavom jednom u sedam dana.

Osobe sa invaliditetom u Srbiji moraju da imaju jednake mogućnosti kao i osobe bez invaliditeta

- Ovog leta neće biti dugih tropskih talasa. Biće ih, ali svakako ne tim intezitetom. Sada smo u delu godine kada su padavine u proseku najobimnije, ali to ne znači da ćemo stalno imati kišu. Biće dužih stabilnih perioda, a povremeno sa severozapada Evrope možemo očekivati vlažne vazdušne mase, što znači da će tople dane prekinuti prijatno osveženje - kaže meterolog "Weather2umbrella" Đorđe Đurić.

Poplave / Izvor: Profimedia/ilustracija

Veći deo Evrope može očekivati sušnije leto od proseka, ali na jugu Italije i na Balkanu će biti više kiše zbog nevremena koja će se ponavljati, prognozira Accu Weather.

Na  tom području su moguće snažne oluje, a probleme će stvarati poplave. Rizicima oluja će biti izloženi Rim, Napulj, Tirana, Sofija i Bukurešt. Čak je moguće da u tim područjima pada kiša i po nekoliko dana bez prestanka što će možda dovesti i do izlivanja reka. 

Piše:
Srbija Danas/Blic
18.05.2018. 06:03
Pogledajte više