Momirović: Ekonomski savez Srbije i BiH ogroman i nedovoljno iskorišćeni potencijal

07.06.2023. 14:46
Piše:
Srbija Danas
Tomislav Momirović / Izvor: Foto: Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine
"Otvoreni Balkan" ima za cilj kreiranje jedinstvenog regionalnog tržišta zasnovanog na principima jedinstvenog tržišta EU

Trgovinska razmena Srbije sa BiH veća je u odnosu na našu trgovinsku razmenu sa svim drugim državama u regionu zajedno, to je veliki i nedovoljno iskorišćen ekonomski savez na kome moramo još intenzivnije da radimo, istakao je ministar trgovine Tomislav Momirović tokom današnjeg obraćanja na panelu "Izgradnja poverenja: Srbija, Otvoreni Balkan i EU" u sklopu konferencije "Open Balkan – Forum 2".

Tomislav Momirović / Izvor: Foto: Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine

- Mesto BiH je u inicijativi "Otvoreni Balkan" i to je od fundamentalne važnosti za naše kompanije i radnike iz naše dve države. Jedan od političkih prioriteta Srbije je dalji razvoj inicijative "Otvoreni Balkan" i dublja ekonomska integracija Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Od jula očekujemo dodatnu liberalizaciju tržišta rada kada će radnici iz bilo koje od ove tri države uz identifikacione brojeve "Otvorenog Balkana" moći da se zaposle u ovim zemljama bez ikakvih daljih administrativnih barijera - rekao je ministar trgovine Tomislav Momirović.

Ministar Momirović je dodao da nema uspešnih i brzih evropskih integracija našeg regiona ukoliko se mi kao komšije na Balkanu prethodno ekonomski ne integrišemo, jer su naša tržišta povezana, naše kompanije povezane i regionalna ekonomska integracija "Otvoreni Balkan" već pokazuje posredni efekat na proces pristupanja Evropskoj uniji, kao i da regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan" ima za cilj kreiranje jedinstvenog regionalnog tržišta zasnovanog na principima jedinstvenog tržišta EU, i mi u Srbiji želimo da vidimo i druge zemlje u regionu u okviru ove ekonomske inicijative.

- Za svega nekoliko godina trajanja ekonomske inicijative „Otovreni Balkan“ mi smo uspeli da ukinemo veliki broj taksi i sertifikata, nepotrebnih administrativnih procedura i barijera na granicama. To je doprinelo tome da je u nekim slučajevima vreme za izvoz-uvoz prehrambenih proizvoda skraćeno i do 50%, a direktni troškovi taksi i naknada su smanjeni i do 80%, što je rezultiralo uvećanjem obima trgovinske razmene u regionu "Otvorenog Balkana" za skoro 30% - istakao je ministar trgovine Tomislav Momirović.
 

Piše:
Srbija Danas
07.06.2023. 14:46
Pogledajte više