Najvažnije gradilište u Beogradu, Srbiji i regionu: Građani dobijaju novi zdravstveni objekat

16.03.2022. 11:11
Piše:
Srbija Danas
Tiršova 2 / Izvor: Foto: zoranradojicic.rs/Instagram printscreen
Na kraju Deligradske ulice u Beogradu će se nalaziti klinika "Tiršova 2".

U toku su radovi na izgradnji te medicinske ustanove. Kada je 1936. godine građena prva dečja klinika, to je bio najznačajniji događaj u Evropi, a danas izgradnjom nove bolnice Srbija će uspeti da dostigne nivo da naša dečja medicina bude na vrhu evropskog i regionalnog zdravstvenog sistema.

Tiršova 2 / Izvor: Foto: zoranradojicic.rs/Instagram printscreen

U prvu fazu radova uloženo je preko 6 miliona evra i trajaće oko 210 dana. Napraviće se pristupna saobraćajnica do auto-puta dužine 356 metara, i pacijenti sa auto-puta moći će da dolaze u kliniku,  a biće i preko 500 parking-mesta.

Nova klinika bi trebalo da bude izgrađena do 2024. godine, na stogodišnjicu osnivanja pedijatrije u Beogradu. "Tiršova 2" će imati površinu od 66.000 kvadratnih metara, od toga 40.000 medicinskog prostora, a osam najsavremenijih operacionih sala i intenzivna nega 10.000 kvadrata. Kompleks je projektovan za ukupno 286 bolničkih kreveta koji će biti raspoređeni u 154 sobe.

Tiršova 2 / Izvor: Foto: zoranradojicic.rs/Instagram printscreen

Vrednost investicije okvirno je oko 100 miliona evra, ali prava vrednost ovakve ustanove se ne može meriti parama. U njoj će se lečiti deca u najsavremenijim uslovima. 

Ovo su još neka od značajnih ulaganja u rekonstrukciju bolnica: 

Rekonstrukcija Klinike za interne bolesti u Vojvodini završena je u decembru 2020. godine. Reč je o objektu ukupne površine 5.100 kvadratnih metara čija je rekonstrukcija iznosila 682,4 miliona dinara. 

U Opštoj bolnici Vrbas u februaru 2021. godine završena je rekonstrukcija vredna 120 miliona dinara. 

bolnice / Izvor: Foto: SD/ilustracija

Obnova Opšte bolnice Pirot odvija se u tri faze, a prva faza završena je krajem 2021. godine. Vrednost radova prve faze rekonstrukcije iznosila je oko 3 miliona evra. 

Za rekonstrukciju Zdravstvenog centra Aranđelovac izdvojeno je oko milijardu dinara. Dodatna sredstva su izdvojena za nabavku opreme, a rekonstrukcija je počela tokom 2020. godine. Nakon završetka svih radova, Zdravstveni centar Aranđelovac biće jedna od najsavremenijih zdravstvenih ustanova u Srbiji koja opslužuje teritoriju Aranđelovca, ali i teritoriju Topole i jednog dela Ljiga.

Rekonstrukcija Opšte bolnice Loznica jedno je od najvećih ulaganja države u Loznici. Novi hirurško-ginekološki blok Opšte bolnice u Loznici ima 6.000 kvadratnih metara na tri sprata. Uz sedam operacionih sala, tu su intenzivna i poluintenzivna nega, ambulante i više od 30 soba. Država je u gradnju uložila 950 miliona dinara, a prvi pacijenti se očekuju odmah nakon tehničkog opremanja. Po završetku radova Zdravstveni centar u Loznici imaće 32.000 kvadrata, 8.000 više nego sada.

bolnice / Izvor: Foto: SD/ilustracija

Kliničko bolnički centar Vojvodine u rekonstruktivnim radovima je od kraja 2020. godine i u okviru tih radova dogradiće se lamela B i C Urgentno dijagnostičkog centra, koja obuhvata površinu veću od 33.000 hiljade kvadrata. 

U rekonstrukciju Kliničkog centra Srbije uloženo je preko 200 miliona evra. Radovi su počeli pre tri godine, a nova zgrada je završena i zvanično otvorena krajem februara ove godine. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Kliničko-bolnički centar "Zemun" dobio je angio salu za kombinovanu dijagnostiku i intervencije na krvnim sudovima i novi multislajsni skener u koje je uloženo 1,55 miliona evra. 

Tokom 2020. godine počeli su radovi na adaptaciji Opšte bolnice Prokuplje u iznosu od 2,5 milijarde dinara. To će po završetku radova biti Zdravstveni centar Prokuplje koji će objediniti  Dom zdravlja i bolnicu, odnosno primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu. 

Sredinom 2020. godine započeta je rekonstrukcija Opšte bolnice Smederevska Palanka, a vrednost radova je više od tri milijarde dinara. Rok za završetak radova je 2023. godina. U krugu bolnice će biti izgrađen i heliodrom koji će, osim Smederevske Palanke, koristiti i Velika Plana.

bolnice / Izvor: Foto: SD/ilustracija

Opšta bolnica Leskovac dobiće potpuno novo ruho, a radovi su u toku od 2020. godine. U prvoj fazi radova zamenjeni su krov i stolarija, a urađena je i nova fasada. Druga faza radova podrazumeva kompletno unutrašnje uređenje bolnice i nabavku savremene opreme, a za to su obezbeđene četiri i po milijarde dinara. Bolnica će dobiti i magnetnu rezonancu i nove skenere i rendgen aparate, a na raspolaganju će biti i nove operacione sale i novo odeljenje intenzivne nege.

Rekonstrukcija Opšte bolnice Gornji Milanovac, a za ovaj projekat opredeljeno je milijardu i 500 miliona dinara, a u okviru modernizovanja bolnice planirano je oko 300 miliona dinara za nabavku nove opreme.

Rekonstruisana je i Univerzitetska dečija klinika Tiršova, a tokom radova izvršena je kompletna sanacija klinike, pedijatrije, hirurških ambulanti, kardio šok odeljenja i rekonstrukcija amfiteatra. Vrednost projekta je 9 miliona evra za renoviranje i kupovinu nove opreme. Za potrebe lečenja najmlađih nabavljen je najmoderniji aparat za magnetnu rezonancu, kao i više od 100 aparata druge medicinske opreme. U Tiršovu je stigao i fluoroskopski rentgen, pokretni rentgen, C luk, ultrazvuk, laparoskopski luk, mašine za anesteziju i ostala najsavremenija oprema, a izgrađena je i potpuno nova angio sala sa opremom za elektrofiziologiju srca na kojoj se prvi put u Srbiji i regionu mogu sprovoditi dijagnostičke i terapijske procedure aritmije kod dece.

KC Niš / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Tokom 2017. godine otvoren je Klinički centar Niš, rekonstrukcija i izgradnja novog objekta koštala je 32 miliona evra, a ukupna investicija bila je 53 miliona evra. Klinički centar u Nišu ima 50.000 kvadrata, 38 klinika i 1.525 bolničkih postelja, što ga čini drugim najvećim zdravstvenim centrom u Srbiji posle Kliničkog centra Srbije. Jedna zgrada KC Niš je rekonstruisana, a druga je napravljena iz temelja i ima sedam nivoa. Klinički centar Niš ima banku krvi, poseban prostor za transplantirane pacijente, kao i prostor za buđenje pacijenata iz anestezije.

Sva dosadašnja ulaganja u zdravstvo, rekonstrukciju bolnica i mnoge druge oblasti možete videti na sajtu delagovore.rs

Piše:
Srbija Danas
16.03.2022. 11:11
Pogledajte više