NARODNA VEROVANJA NA KRSTOVDAN: Evo šta danas smete da radite, a OVA JEDNA STVAR je strogo ZABRANJENA

27.09.2018. 07:08
Piše:
Srbija Danas
Krstovdan / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/ Televizija Hram
Veliki srpski praznik

Srpska pravoslavna crkva i njeni i vernici danas slave jesenji Krstovdan koji predstavlja praznovanje dva praznika u vezi sa Časnim Krstom Hristovim: prvo pronalazak Časnog Krsta na Golgoti, i drugo povratak Časnog Krsta iz Persije opet u Jerusalim.

Carica Jelena, majka cara Konstantina, obilazeći Svetu zemlju, u ruševinama Venerinog hrama našla je Časni krst na kome je razapet Isus Hrist.

U Srbiji pronađena NAJSTARIJA hrišćanska crkva na svetu: Dokaz za to zapisan u Bibliji (FOTO)

Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti - poznata je naša izreka, pa vernici uglavnom poste na hlebu i vodi.

Na Krstovdan važi pravilo strogog posta, samo na hlebu i vodi, dok je hrana životinjskog porekla strogo zabranjena. Zanimljivo je da je na Krstovdan dozvoljeno jedenje grožđa, dok je drugo voće takođe zabranjeno, baš kao i mrs.

Preslatka Sofija umesto izlazaka i skupe odeće, bira štap i ovce koje vodi na ispašu: Za svoje vršnjake ima važnu poruku (FOTO)

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto. Na današnji dan je dobro urediti kuću i tako je, uslovno rečeno, pripremiti za zimu.

Krstovdan / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/ Jefta Preradovic

Na Krstovdan je, naime, dobro da poslodavci isplate svoje radnike. Ovaj običaj nastao je u stara vremena jer su se na današnji dan isplaćivali radnici koji su čuvali polja od Đurđevdana (6. maja) do Krstovdana (27. septembra).

Takođe, postoje i običaji da se na ovaj dan bere i posvećuje bosiljak. Inače, veruje se da oni koji ne rade na današnji dan bilo koji od poslova u kući neće imati sreće cele godine.

ANASTASIJA RAŽNATOVIĆ ZAPROŠENA!? Senzacija! Progovorila o MOMKU - ovo su svi želeli da čuju!

 

Piše:
Srbija Danas
27.09.2018. 07:08
Pogledajte više