NATO nas UNIŠTIO ZA SVA VREMENA: OVO su MESTA koja su NAJVIŠE ZATROVANA

16.05.2018. 06:12
Piše:
Srbija Danas/Srpski telegraf
Bombardovanje Beograda 1999 / Izvor: Profimedia
Osiromašeni uranijum je, osim na jug Srbije, bačen i duž celog Kosova

NATO je 1999. godine zasuo Srbiju desetinama tona radioaktivnuh i kancerogenih otrova, od kojih je najviše stradalo sedam gradova. Ta područja će posebno ispitati nedavno osnovana Vladina komisija za istraživanje posledica bombardovanja. 

Bujanovac, Vranje i Preševo prvi su na listi jer je Alijansa na ove gradove bacila na tone osiromašenog uranijuma. Zatim slede Novi Sad i Pančevo, gde su se, objašnjavaju stručnjaci, posle bombardovanja rafinerija u Dunav izlile tone olova i žive. S druge strane, Kragujevac i Bor, kontaminirani su veoma kancerogenim piralenom.

zračenje / Izvor: Profimedia

Osiromašeni uranijum je, osim na jug Srbije, bačen i duž celog Kosova, a štetno dejstvo širi se iz regiona, navodi dr Radomir Kovačević, toksikolog i dugogdišnji načelnik centra za radiološku zaštitu Instituta za medicinu rada, koja će svoja istraživanja predočiti komisiji.

- Na poluostrvu Luštica u Crnoj Gori NATO je bacio 400 projektila osiromašenog uranijuma. Prilikom dekontaminacije, pronađeno je samo 387 njih dok je 13 i dalje negde u moru. Najopasnije je po zdravlje to što se radioaktivne čestice prenose na veliku daljinu vazduhom. Ono što komisija treba da utvrdi je uzročno-posledična veza bombardovanja i drastičnog porasta broja obolelih od malignih bolesti u Srbiji na šta su lekari i stručnjaci ukazali - kazao je ovaj stručnjak.

Prema podacima koje je NATO dao Ujedinjenim nacijama, na Kosmet, naročito prema granici sa Albanijom, ispaljeno je oko 30.000 projektila sa osiromašenim uranijumom. Još 2.500 je bačeno u užoj Srbiji, oko 300 projektila u crnoj Gori, dok je u Republici Srpskoj gađano 11 lokacija. Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, napominje da će komisija ispitivati sve detalje jer konačno mora da se sazna istina o pravom biološko-hemijskom napadu koji je NATO poveo na ovom prostoru.

RHMZ izdao HITNO UPOZORENJE: Gradonosni oblaci se šire Srbijom, EVO GDE ĆE UDARITI U NAREDNIH 45 MINUTA!

- Na prvom mestu je važno indetifikovati ugrožena područja i preduzeti odgovarajuće mere da se umanje posledice, što je od presudnog značaja za buduće generacije- Ne formira se komisija, radi tužbe, ali ako se utvrdi veza , ne treba isključiti ni tu mogućnost - kaže Drecun.

Piše:
Srbija Danas/Srpski telegraf
16.05.2018. 06:12
Pogledajte više