NEMA MIRA ZA STUDENTE: Iako su na budžetu, od sada samo VUKOVCI mogu da računaju na sigurno mesto u DOMU!

07.08.2016. 14:21
Piše:
Tanjug
Beograd / Izvor: Foto: Profimedia/ilustracija
Ostali, bez obzira što su fakultete upisali na budžet, ovi studenti će morati u privatni smeštaj.

Na zagarantovano mesto u studentskim domovima mogu sigurno da računaju samo brucoši koji su tokom srednje škole bili vukovci. Pomoćnik direktora Studentskog centra "Beograd" Miroslav Sarić kaže da centar raspolaže sa 9.558 mesta u 14 studentskih domova, od kojih je 1.200 predviđeno za brucoše.

UKIDA SE JEDAN RASPUST: Đaci ipak moraju da sede u klupama umesto da odmaraju

On naglašava da je prethodnih godina na konkurs pristizalo više od 2.200 zahteva za smeštaj, odnosno za svako mesto borila su se po dva brucoša.

Student / Izvor: Profimedia

- Svake godine se povećava gornja granica i sada su sigurni da će dobiti dom samo oni koji imaju prosek 5,00. Prošle godine je donja granica za devojke bila 4,9, a za mladiće 4,76. Svake godine se ta granica pomera, jer konkurišu sve bolji studenti - rekao je Sarić.

Ministarstvo prosvete, kako kaže, raspisalo je konkurs, a prijave kandidata trajaće od 1. do 15. septembra u Studentskom domu Karaburma, a od neophodne dokumentacije kandidatima je potrebno da imaju overena svedočanstva iz srednje škole, potvrdu o prihodima po članu domaćinstva za prvih šest meseci overena u opštini i potvrdu fakulteta da je na budžetu upisao studije.

STUDENTI SE HVATAJU ZA GLAVU: Blokirani Fejsbuk i Tviter zbog curenja pitanja za ispit!

Brucoši u Beogradu uglavnom mogu da računaju na domove Karaburmu, Patris, Penezić, Veru 2 i jedan deo u Studentskom gradu.

Devojčica u školi / Izvor: Profimedia

Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević kaže da u studentskim domovima širom Srbije ima 17.200 mesta za domaće studente i 320 za strane studente. Ove godine su, nastavlja on, kapaciteti povećani u odnosu na prošlu godinu jer je dograđeno jedno krilo Studentskog centra u Čačku, prošireni su kapaciteti u Leskovcu, Kraljevu, Trsteniku, a do kraja godine biće završen Studentski dom u Užicu čiji će kapacitet biti 250 novih studentskih mesta.

UGAŠEN POŽAR U STUDENTSKOM DOMU NA PALILULI: Nema povređenih

Upitan šta je sa idejom da se grade privatni studentski domovi koji bi bili u sistemu države, on kaže da ta ideja još uvek nije zaživela, jer država najvećim delom participira u ceni za smeštaj studenata, dok stiudenti mali deo plaćaju.

- Podrazumeva se da studenti budu dobri, sa visokim prosekom, da redovno daju ispite, te tako mogu da zadrže mesto u domu i kasnije ne moraju da vraćaju kredit - naglasio je Antonijević.

Piše:
Tanjug
07.08.2016. 14:21
Pogledajte više