Simbol Beograda - UGROŽENA VRSTA! A zašto nestaju, to i vrapci na grani znaju!

01.12.2018. 22:52
Piše:
Srbija Danas/Blic
vrabac / Izvor: Profimedia
- Bolje vrabac u ruci nego golub na grani - stara narodna poslovica preti da se, nažalost, pretvori u nepotvrđenu legendu pošto još aktuelnog simbola Beograda sve manje ima na granama

Ovaj glas razuma iznikao je iz buke graske vreve pred kojim bi i rika lava zanemela, a ne cvrkut dživdžana. No srećom, nije sve tako crno. U Srbiji se i dalje gnezde tri vrste vrabaca!

To su vrabac pokućar, poljski i španski ivrabac.Vrabac pokućar je najprisutniji i najpoznatiji među spomenuta tri. Široko je rasprostranjena vrsta i pratilac je ljudskih naselja širom Srbije!

Zahvaljujući čoveku, vrabac pokučar rasprostranjen je na svim kontinentima osim na Antartiku.

SLEDI NAM PERIOD BEZ PRAVE ZIME: Ledeni dani su za nama, a evo kada da očekujemo minus

Hrani se semenjem biljaka, insektima i ostacima hrane za ljude i domaće životinje.

Vrabac / Izvor: Profimedia

Međutim, zabeleženo je smanjenje brojnosti širom Evrope - ističe Aleksa Vukićević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Naravno da nije za pohvalu, ali i vrapci na grani znaju da je Srbija deo Evrope, pre svega kada se traže krivci za nestanak najzanimljivijih ptica na ovom podneblju.

SRBIJA HLADNIJA OD SEVERNOG POLA! Zbog OVE POJAVE je u našoj zemlji debeli minus!

- Vrapci su naše komšije i zavise od nas, gradovi su njihova staništa, ali da li  je u njima dovoljno hrane i skloništa kao nekad, šta to dovodi do potencijalnog pada broja ove vrste ptica, i kako to sprečiti.

Da bismo znali koliko se promenio, smanjio ili pak povećao broj vrabaca, moramo znati koliko je vrabaca bilo pre, a koliko ih sada ima.

Podataka koliko ih je bilo pre nema. Postoji samo osećaj koji je najverovatnije tačan jer širom Evrope broj vrabaca opada. Prošle godine smo uradili istraživanje koje treba da bude osnova za godine koje dolaze. Procenjeno je da trenutno u Srbiji postoji 1.300.000 do 1.900.000 gnezdećih potomaka vrabaca sa tendencijom opadanja brojnosti u poslednjih 30 godina - upozorava Vukićević.

Nažalost, čovek sve manje misli na svoju okolinu, a kamoli na okruženje koje pogoduje vrapcima.

LED je OKOVAO VAŠ AUTO i NE ZNATE ŠTA DA RADITE: Evo kako da IZBEGNETE JUTARNJE SNEŽNE MUKE!

- Kao i u svim svetskim metropolama, tako i u Beogradu razlog za smanjenje brojnosti predstavlja promena u staništu. Promena stila gradnje objekata smanjenje broja domaćij životinja čiju su hranu koristili vrapci, zagađenje, takmičenje sa gradskim golubovima, nedostatak materijala za pravljenje gnezda, neodgovarajuće održavanje žbunaste vegetacije, koja je neophodna za preživljavanje vrabaca, samo su neki od razloga za pad bojnosti ove vrste - naglašava Vukićević.

Koliko god da ih se odričemo, vrapci dele našu sudbinu

Vrapci žive u gradovima i u selima, s tom razlikom da su vrapci koji žive na selu upućeni na prirodniju hranu koja je bogata proteinima, dok su vrapci koji žive u gradu osuđeni na hranu koju i sami jedemo i iz tog razloga imaju dosta masti u organizmu. Čak su neka istraživanja pokazala da su i rastom manji i da imaju manje potomaka nego njihovi rođaci sa sela - objašnjava Vukićević i dodaje da se ne zna u kojim gradovima ih ima najviše, jer to zahteva složeno istraživanje.

VELIKA PROMENA! Više od DVA MILIONA građana moraće da menja SVA DOKUMENTA! Vlada Srbije SNOSI TROŠKOVE, ali samo do OVOG DATUMA!

Postoji i način da se ove crkutave ptice vrate u većem broju u Srbiji

To će učiniti čim budu obezbeđeni glavni uslovi. Dovoljna količina hrane, mesto za gneždenje, žbunasta vegetacija u kojoj se skrivaju od predatora - podvlači Vukićević.

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
01.12.2018. 22:52
Pogledajte više