Nevreme ne zaobilazi Srbiju: Velike padavine u naredna DVA DANA! EVO koji su delovi zemlje NAJUGROŽENIJI!

09.07.2018. 08:01
Piše:
Srbija Danas/Informer
Dobro se pripremite!

Danas i sutra cela Srbija i dalje će biti na udaru obilnih padvina! Prema najavama meteorologa, velike količine padavina praćenih grmljavinom zahvatiće Banat, Pomoravlje, Beograd i Šumadiju, gde se očekuje da će pasti od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru. Zbog ove količine vode moguće je da će doći do ponovnog izlivanja manjih rečica i bujičnih vodotokova, upozoravaju meteorolozi.

Da je prognoza zabrinjavajuća govori i činjnica da će za 24 sata pasti kiše koliko otprilike padne za ceo jul!

kiša u Beogradu / Izvor: Profimedia/ilustracija

Ovakvo vreme nastaviće se sve do srede, kada nas konačno očekuje predstanak padavina, više temperature i povratak leta!

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da je pred nama 48 sati poplavnog talasa, a na udaru će biti Banat, Pomoravlje, Podunavlje, Beograd i Šumadija.

-Nakon vikenda, koji su obeležile obilne padavine i vremenske nepogode koje su za sobom ostavile prekinute puteve, odsečena sela i materijalnu štetu, danas nam stiže novi talas još veće kiše. Na najugroženijim delovima poput Beograda, Šumadije, delova Banata, Pomoravlja i Podunavlja, sručiće se od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, a lokalno i do 50 litara. Ovo je previše jer će za 24 sata pasti kiše koliko za ceo jul. I temperature će biti u padu, pa će se živa u termometru kretati od 18. do 22. podeoka - ističe Đurić i naglašava da nam se leto ponovo vraća od srede.

kisa / Izvor: Tanjug/​Filip Krainčanić

-Na sreću, posle kratke serije pljuskova sa grmljavinom i nepogoda koje su ostavile štetu u većini delova zemlje, prestanak padavina sledi nam sutra uveče. Tada će se kišni ciklon skloniti sa teritorije Srbije i doći će do razvedravanja i porasta temperature. Od srede pa sve do minimum prve polovine jula, uživaćemo u letnjim i sunčanim danima, a dnevna temperatura kretaće se do 30 stepeni.

Proteklog vikenda obilne kiše i grad pojedina sela u Srbiji "odsekli su od sveta",a vanredna situacij aproglašena je u 10 opština. Reka Kubrušnica poplavila je stambene i plovne objekte u Aranđelovcu, a na relaciji Kozelj-Ljig saobraćaj je bio prekinut. Kritično je bilo i u gornjomilanovačkim selima Trudelj i Dragolj, gde je voda poplavila kuće, ali i voće i povrće.

arandjelovac / Izvor: Tanjug/​Filip Krainčanić

U okolini Čačka stradala su naselja Kulinovci, Atenica, Trnava i Loznica, jer je voda prodrla u stotinak kuća, pa je dosta meštana moralo da se evakuiše.Jako nevreme pogodilo je i Novi Pazar, gde je obilna kiša u pojedinim ulicama napravila potop.Pored kuća, grad i jaka kiša uništili su useve i šteta će se tek procenjivati.

Grad veličine oraha uništio je letinu na jugu Srbije, a vetar je lomio drveće.Nevreme praćeno jakom kišom, vetrom i gradom pogodilo je širu okolinu Vranja, nanevši ogromnu štetu usevima,voćnjacima, od kojih je većina skroz uništena.

 

Piše:
Srbija Danas/Informer
09.07.2018. 08:01
Pogledajte više