NOVI SOJ U BRITANIJI OTKRIVEN JOŠ U SEPTEMBRU: Doktorka Ana objašnjava sve o mutaciji korone i šta nas čeka

24.12.2020. 09:43
Piše:
Srbija Danas
Ana Banko / Izvor: Foto: TV Prva/Printscreen
Sve o novom soju, tj. mutaciji korona virusa objasnila je virusološkinja Ana Banko

Novi soj korona virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji, ponovo je digao svet na noge. Prema dosadašnjim informacijama, novi soj se širi i do 70 odsto brže, a to tome je u Jutarnjem programu na TV prva govorila virusološkinja Ana Banko.

SUTRA NOVE MERE! POZNATA SATNICA KRIZNOG ŠTABA: Da li nas očekuje zatezanje ili popuštanje pravila?

SUTRA NOVE MERE! POZNATA SATNICA KRIZNOG ŠTABA: Da li nas očekuje zatezanje ili popuštanje pravila?

"NOVI SOJ SE BRŽE I LAKŠE PRENOSI" Srđa Janković otkrio da li Srbija obustavlja avionski saobraćaj sa Britanijom

"NOVI SOJ SE BRŽE I LAKŠE PRENOSI" Srđa Janković otkrio da li Srbija obustavlja avionski saobraćaj sa Britanijom

"ŽELIM DA POKAŽEM KOLIKO JE EFIKASNA" Darija Kisić se oglasila pred vakcinaciju, poslala svima važnu poruku

"ŽELIM DA POKAŽEM KOLIKO JE EFIKASNA" Darija Kisić se oglasila pred vakcinaciju, poslala svima važnu poruku

- Već smo objasnili da virusi mutiraju i da je to normalna stvar u njihovom životnom ciklusu, opet ponavljam da je ovaj virus RNK i da ima veću tendenciju mutacije nego DNK organizmi i virusi. Da bi ljudi razumeli mutaciju kao deo normalnog životno ciklusa, pokušaću da približim šta to znači. Ako virus iz Vuhana zamislimo kao stablo, on u svom evolutivnom putu i umnožavanju kroz mnoge domaćine stiče nove osobine, odnosno praktično pravi greške i mutacije i kada kažemo mutacija, mi definišemo izmenu jednog od 30.000 slova. U većini slučajeva te mutacije nisu značajne, dešavaju se i van nekakvih regiona koji su uopšte značajni za životni ciklus virusa, a te mutacije možemo prikazati kao grananje. Svako sticanje nove mutacije zapravo je nova grana na ovaj postojeći, gde možemo odrediti i kako se on razvija - navodi Ana.

Virusološkinja objašnjava da je novi soj zapravo "jedna nova grana identičnih srodnih virusa koji imaju slične osobine, a u slučaju britanske varijante, zanimljivo je da to nije jedna, nego više od 20 mutacija koje ovde srećemo. Mi smo to viđali i u nekim ranijim predstavnicima SARS korona virusa, ali ne ovako grupisane".

Banko je pojasnila i kako se otkriva nova mutacija virusa, a tom prilikom je istakla i da je retroaktivnim ispitivanjem utvrđeno da je novi soj korone u Velikoj Britaniji bio još krajem septembra.

korona virus / Izvor: Reuters

- Ono što Britanci prijavljuju jeste da kada su primetili da se pojavljuju neke neobične epidemiolške stvari u smislu porasta novozaraženih, ali su isto tako primetili da u njiohvoj PCR dijagnostici, oni koriste testove koji registruju tri gena, jedan od njih je S gen je zapravo centralni deo ove mutacije nove varijante, primetili su da im taj S gen nedostaje, da PCR ne može da ga registruje. Taj procenat im se povećavao i oni su uzeli da sekvenciraju, dekodiraju genom i shvatili su da se procenat povećava, ali da takvi izolati postoje još od septembra. Praktično, prva varijanta koja je u njihovom istraživanju retrogradno registrovana još 20. septembra.Tada je bilo četiri dokazane varijante, u novembru su ih već imali oko 900. Tako da su zaključili da ta varijanta počinje da predominira. Sada je preko 70% zaraženih u južnoj Britaniji, a ta varijanta je registrovana u Holandiji, Danskoj, Italiji, mi suštinski ne možemo znati gde se ona u ovom trenutku nalazi u svetu - objašnjava ona.

Virusološkinja objašnjava i da je jako važno znati na kom mestu se mutacija nalazi u virusu, da bi se znalo kakve će biti posledice.

- Jako je važno utvrdili mesto mutacije, zato što je baš ovde u britanskoj, bez obzira što tu ima oko mutacija, jedan važan broj u segmentu S proteina, a taj protein se nalazi na površini virusa i vezuje se za naše ćelije. Ako dođe do izmena na tom S proteinu, njegov način vezivanja može biti drugačiji, lakši i s druge strane, na S proteinu se stvaraju naša antitela, a ako nađe način da ga izbegne, onda neće biti dovoljno efikasan da ga eliminiše. Zato je važna lokacija - rekla je Ana Banko.

Virusolog ističe da se nove mutacije otkrivaju sekvenciranjem genoma, a da je Velika Britanija jedna od zemalja u kojima se to najviše radi.

- Zahvaljujući tome, prema podacima do kojih sam ja došla, u poslednjih 24-48 sati otkrivena je i velška varijanta,ali ona je potpuno drugačija. Kada bismo sekvencirali sve pozitivne izolate, pronašli bismo mnogo drugih varijanti - rekla je.

Kada je reč o tome da li ima šanse da ovaj virus sam sebe uništi, Banko kaže da "u ovom trenutku više nije izvesno da će nestati".

Piše:
Srbija Danas
24.12.2020. 09:43
Pogledajte više