Odgovor Komore javnih izvršitelja

15.11.2018. 23:26
Piše:
Srbija Danas
izvršitelji / Izvor: Profimedia
Odgovor prenosimo u celosti bez izmena

"Povodom tekstova i neistinitih naslova i navoda o radnjama i zaradi javnih izvršitelja, pod nazivom Serijal Informera „Javni izvršitelji kao zelenaši“ i „Javni izvršitelji kao mafija“, objavljenih u dnevnim novinama Informer, 13, 14. i 15. novembra 2018. godine, a kojima je direktno napadnut sistem izvršenja i obezbeđenja u Republici Srbiji, Komora javnih izvršitelja u cilju istinitog i sveobuhvatnog informisanja javnog mnjenja izdaje sledeće saopštenje: Navodi iz teksta i sa naslovne strane su neistiniti, zlonamerni i lični. Izvršni postupak o kojem piše Informer, 13.11.2018. godine, u broju 1997, pokrenut je popresudi donetoj od strane Višeg suda u Beogradu radi naknade nematerijalne štete, u kojoj je tuženi, „poznati beogradski novinar“, pričinio štetu tada maloletnom licu (izvršnom poveriocu) objavljivanjem fotografije maloletnika u visokotiražnom dnevnom listu. Objavljivanjem fotografije maloletnog lica, majka deteta i dete bili su izloženi svakodnevnim pozivima i uznemirivanjem ljudi, kao javnog mnjenja, osećali su strah, sramotu i pritisak javnosti.

Javni izvršitelj je u ovom slučaju postupao po rešenju suda, sprovodeći presudu, koje je doneto 11.10.2018. godine i uručeno izvršnom dužniku „na ruke“ 1.11.2018. godine, dakle u roku od 8 dana (a ne u roku od dve godine kako se u tekstu navodi). Izvršni dužnik, „poznati beogradski novinar“, postupi je savesno i odgovorno tako što je od postupajućeg javnog izvršitelja tražio da dobrovoljno izmiri dug po sudskom rešenju, bez ulaganja ijednog pravnog leka ili sredstva.

U predmetu koji je objavljen glavni dug, datum dospeća obaveze i troškovi nastali pred
sudom utvrđeni su presudom Višeg suda u Beogradu, kamata je utvrđena u skladu sa
zakonom o zateznoj kamati, a troškovi postupka u skladu sa Javnoizvriteljskom tarifom
koju je propisao ministar pravde („Službeni glasnik RS“, broj 59 od 28. juna 2016).
Javni izvršitelj je sproveo sudsku presudu u roku od 16 dana, a sve u skladu sa načelima
ekonomičnosti i efikasnosti.

Takođe, ističemo da su netačni navodi iz teksta, objavljenog 15.11.2018, da „disciplinska prijava nikada nije stigla pred Disciplinsku komisiju Komore izvršitelja“. Naime, ne postoji „Disciplinska komisija Komore izvršitelja“.

Disciplinski postupak vodi Disciplinska komisija Ministarstva pravde, a ovlašćenipokretači disiplinskog postupka su ministar, disciplinski tužilac Ministarstva, predsednik Komore i disciplinski tužilac Komore javnih izvršitelja.

Disciplinsku prijavu koja je objavljena, takođe 15.11.2018, mogu da sastave jedino ovlašćeni pokretači disciplinskog postupka, i irelevantno je da li je prijava iz teksta predata Komori ili ne, jer Komora ne vodi disciplinski postupak, već disciplanska komisija formirana od strane Ministarstva pravde.

Redakcija Informera, na poziv i zahtev Komore javnih izvršitelja RS da se održi sastanak a na kojem bi se iznele konkretne činjenice, do dana sačinjavanja ovog saopštenja nije odgovorila.

Deo odgovora koje je Komora nakon prvog objavljenog teksta dostavila redakciji Informera, preformulisan je i interpretiran na način koji nedvosmisleno narušava sistem izvršenja i obezbeđenja.

Da je sistem izvršenja i obezbeđenja Republike Srbije ozbiljno ugrožen, govori činjenica da u momentu objavljivanja tekstova „Serijal Informera“ dolazi do hakovanja elektronske Oglasne table Komore javnih izvršitelja i oficijelnih mejl naloga Komore.

Dana 15.11.2018. godine, u Beogradu

Komora javnih izvršitelja"

Piše:
Srbija Danas
15.11.2018. 23:26
Pogledajte više