OMIKRON ZA OVU GRUPU LJUDI NIJE BEZAZLEN - MOGUĆ JE I SMRTNI ISHOD?! Vremenom će početi da pune bolnice - uskoro kreće DRUGA FAZA talasa

29.01.2022. 17:05
Piše:
Srbija Danas/Blic
Koronavirus - Srbija / Izvor: SD/ilustracija
Upozorenje srpskih stručnjaka

Iako je omikron soj "označen" kao manje opasniji od prethodnika delte, bolnice se polako pune. Prema rečima kliničara uglavnom preovladavaju stariji pacijenti, nevakcinisani, kao i oni sa pridruženim bolestima. Takođe, prema rečima lekara, delta soj je i dalje prisutan, što pokazuju i kliničke slike pacijenata u bolnicama.

SLAVIĆEMO POBEDU NAD KORONOM, ILI SE AGONIJA NASTAVLJA: Uskoro dve godine od kako je kovid 19 u Srbiji

SLAVIĆEMO POBEDU NAD KORONOM, ILI SE AGONIJA NASTAVLJA: Uskoro dve godine od kako je kovid 19 u Srbiji

ZEMLJA EU SPUSTILA RAMPU ZA SRPSKE DRŽAVLJANE "Nalazimo se na crvenoj listi - stvari se menjaju iz dana u dan"

ZEMLJA EU SPUSTILA RAMPU ZA SRPSKE DRŽAVLJANE "Nalazimo se na crvenoj listi - stvari se menjaju iz dana u dan"

KAKO DA PREPOZNATE SIMPTOME? Ovo je savet lekara kako da prevaziđete POSTKOVID probleme

KAKO DA PREPOZNATE SIMPTOME? Ovo je savet lekara kako da prevaziđete POSTKOVID probleme

Naime, od 23. decembra kada je i registrovan omikron, mlađa populacija bila je na meti zaraznijeg soja koji pak ne daje teže oblike bolesti, bar ne za većinu. Kako je vreme odmicalo ni bolnice se nisu punile, brojke su skakale, ali porasta nije bilo. U poslednjih nekoliko dana, situacija se malo menja, ali opet, nije ništa neočekivano. Po svemu sudeći ili smo zaboravili da je delta soj prisutan u 20 odsto slučajeva, ili da omikron može dati teže oblike kod starijih ljudi, i to kada krene "druga faza omikron talasa".

Da se nalazimo u talasu koji će imati "dve faze" prvi je upozorio član Kriznog štaba, epidemiolog prof.dr Branislav Tiodorović koji je nedavno izjavio da će nakon mlađih ljudi, početi da se zaražavaju i stariji koji će vremenom početi da pune bolnice.

Kako je objasnio profesor Tiodorović mladi počinju sa blažom kliničkom slikom, ali ono što sledi je prelazak na starije, koji su hronični bolesnici, te mogu biti u problemu nakon što se desi i ta "druga faza", koja se po svemu sudeći uveliko odvija.

- Brojke dakle idu u dve faze, tek kada ova druga faza bude pri kraju, koja će svakako biti ozbiljnija sa starijim bolesnicima, a to ne može da bude pre kraja meseca ili tamo u prvoj nedelji februara, izjavio je nedavno profesor Tiodorović.

Kako je istakao profesor, moguće je da će potrajati i nakon februara, kada ćemo imati situaciju da se cele porodice javljaju u ambulantu.

Omikron kasnije stvara komplikacije?

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović pojasnio je da je za omirkon karakteristično da taj soj virusa daje slabiju kliničku sliku bolesti, ali da je njegova priroda da stvara kasnije komplikacije.

- Zbog prirode kovida koji napada krvne sudove dolazi do svih mogućih komplikacija, koje se ne bi desile da nije bilo kovida. Kod starijih osoba prave se dodatne komplikacije sa smrtnim ishodom i toga apsolutno moramo da budemo svesni - rekao je Sazdanović.

Kako je upozorio, postkovid sindrom se razvija nekoliko nedelja do nekoliko meseci posle oboljevanja.

- Formiraju se mikrotromboze koje će se manifestovati na pojedinim organima. Da li će to biti bubreg, mozak, srce, endokrini sistem, to sad niko ne može da predvidi - rekao je Sazdanović.

Kako je ocenio, na virus su posebno osetlljive grupacije koje nisu vakcinisana, a to su i školska deca, ali je dodao kako je srećana okolnost što omikron ne daje preterano jaku kliničku sliku. Ponovio je da je neophodno da se građani vakcinišu, jer je dokazano da vakcina štiti tako što se s njom izbegava teža klinička slika i smrtni ishod.

Bolnice ulaze u kovid sistem

Zbog povećanja broja obolelih kojima je neophodno bolničko lecenje od kovida-19, deo Kliničko-bolničkog centara "Dr Dragiša Mišović" ponovo ulazi u crvenu zonu. Zamenik direktora bolnice Predrag Savić potvrdio je da se posle pet nedelja otkako su izašli iz kovid sistema, Odeljenje Interne medicine KBC-a ponovo vraća u taj režim rada i izneo bojazan da bi zbog porasta broja obolelih i ostali delovi bolnice mogli da se vrate u kovid režim.

- Pokušaćemo da radimo u dualnom režimu. Hirurgija, urologija, deo interne medicine, uz ginekologiju, koja sve vreme radi u dualnom režimu i pedijatriju koja nije izlazila iz kovida, ostale grane će pokušati da rade - rekao je Savić za RTS.

Kada je zaražavanje lekara u pitanju, kako je istakao, u pitanju su lake kliničke slike, te da niko nije hospitalizovan ni životno ugrožen.

Zdravstveni sistem može da izdrži

Zbog infekcije koronom trenutno je 2.000 zdravstvenih radnika „van stroja“, od kojih se 29 leči bolnički, a ostali su u izolaciji, odnosno kod kuće, podatak je kojim raspolažemo. Naime, u zdravstvenom sistemu Srbije radi 120.000 ljudi, te brojka od 2.000 predstavlja 1, 6 odsto onih koji u ovom momentu nisu na svojim radnim mestima.

Direktor kovid bolnice u Kruševcu, dr Vladan Cvetanović izjavio je pre nekoliko dana za „Blic“ da od pojave omikrona ima zaražavanja među medicinskim osobljem, ali da nema problema niti zastoja.

- U celom ovom talasu omikrona, koji je krenuo negde od početka januara, imamo zaražene lekare, medicinske tehničare, ali nismo zbog toga imali problema. Trenutno nam je 6, 7 lekara odsutno, a 11 ukupno sa medicinskim tehničarima. To se stalno menja jer neko ode, neko se vrati, visoka je stopa vakcinisanih medicinskih radnika što i ubrzava izlečenje. Ne mogu da dam predviđanje kako će ići dalje, jer smatram da smo mi negde na sredini ovog talasa. Ono što znam je da oboleli lekari nemaju ozbiljnije kliničke slike i verujem da će se brzo vratiti na posao. Što se tiče funkcionisanja u bolnici, trenutno se sve odvija kako treba, izjavio je dr Cvetanović.

Piše:
Srbija Danas/Blic
29.01.2022. 17:05
Pogledajte više