Oprez! Lek koji se koristi u Srbiji OPASAN PO ŽIVOT

26.03.2018. 06:01
Piše:
Srbija Danas/Alo
Lek / Izvor: Profimedia/ilustracija
Pacijenti prijavili tegobe

Lek koji se daje ženama obolelim od mioma, dobroćudnog tumora materice, opasan je po život! Od njega može da strada jetra čak toliko da je neophodna transplantacija tog organa. Ovo je ukratko siže upozorenja Evropske agencije za lekove (EMA) koje je stiglo nacionalnim agencijama za lekove. Naravno, dobila ga je i Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) jer se kod nas, takođe, taj lek koristi za lečenje mioma pred operaciju.

Medikament se, za sada ne povlači sa tržišta, jer traje procena koristi i rizika lečenja supstancama koje sadrži.

Navodi se da je Evropska agencija za lekove pokrenula postupak procene rizika i koristi lečenja lekom ulipristal-acetatom koji se na tržištu nalazi pod imenom "esmya". Razlog za to su prijavljena oštećenja jetre, uključujući akutnu insuficijenciju jetre, koja dovodi do otkazivanja tog organa nakon čega je neophodna transplantacija.

BLIZNAKINJA joj DONIRALA MATERICU, sad je u 5. mesecu trudnoće: Prva takva operacija U SVETU izvedena KOD NAS

Ukoliko se uzme u obzir da u svetu čak 40 odsto žena oboli od nekog oblika mioma materice, dok se u Srbiji to dešava svakoj drugoj ženi u reproduktivnom periodu, jasno je da je vrag odneo šalu.

- Do završetka prestupa procene preporučene su privrmene mere zaštite bezbednosti pacijentkinja. Ne sme se započinjati lečenje novih pacijentkinja ili onih koje su trenutno na terapiji lekom, treba pratiti funkciju jetre najmanje jednom mesečno, kao i dve do tri nedelje nakon završetka terapije - piše u upozorenju zdravstvenim radnicima.

Bolnica / Izvor: Profimedia

Kako se dodaje, ukoliko pacijentknja pokazuje znakove i simptome slabosti jetre, ako se pojave mučnina, povraćanje, bol na desnoj strani tela, potrebno je odmah uraditi neophodne testove.

U pismu zdravstvenim radnicima upućen je poziv lekarima da ALIMS-u prijave svaku sumnju na neželjene reakcije na lek.

 

Piše:
Srbija Danas/Alo
26.03.2018. 06:01
Pogledajte više