POČELA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Na dnevnom redu razmatranje novih mera za vikend i predstojeće praznike

25.12.2020. 08:11
Piše:
Srbija Danas
Krizni štab / Izvor: Srbija Danas
Podsetimo, na poslednjoj sednici Kriznog štaba doneta je odluka da se radno vreme svih lokala i radnji sa 17.00 produži na 20.00 sati

Sednica Kriznog štaba biće održana danas u 8.00 sati, a na dnevnom redu će u razmatranje doći nove mere za vikend, ali i predstojeće praznike.

NASTAVLJA SE IMUNIZACIJA U SRBIJI: Danas bi vakcinu trebalo da primi još 100 korisnika

NASTAVLJA SE IMUNIZACIJA U SRBIJI: Danas bi vakcinu trebalo da primi još 100 korisnika

SVE O VAKCINI KOJA JE STIGLA U SRBIJU: Direktorka iz Fajzera najavila da će nam nove doze stizati SVAKE NEDELJE

SVE O VAKCINI KOJA JE STIGLA U SRBIJU: Direktorka iz Fajzera najavila da će nam nove doze stizati SVAKE NEDELJE

NAJNEIZVESNIJA SEDNICA DO SADA! Krizni štab zaseda u osam sati: Kakve mere nas čekaju za vikend i Novu godinu

NAJNEIZVESNIJA SEDNICA DO SADA! Krizni štab zaseda u osam sati: Kakve mere nas čekaju za vikend i Novu godinu

Poruka članova Kriznog štaba s početka nedelje bila je ta da će na novoj sednici biti sagledani efekti potojećih mera, kao i to kakve su trenutne korona brojke - broj umrlih, novozaraženih, nivo popunjenosti bolnica, kao i to koliko je ljudi na respiratorima. U skladu sa tim, struka će da odluči koji je naredni korak, odnosno koje mere će važiti za vikend, ali i novogodišnje praznike.

Podsetimo, na poslednjoj sednici Kriznog štaba doneta je odluka da se radno vreme svih lokala i radnji sa 17.00 produži na 20.00 sati. To popuštanje ove mere oročeno je do današnje sednice.

Članovi medicinskog dela Kriznog štaba tada su bili protiv popuštanja mera, ali je saslušana argumentacija i Privredne komore Srbije i Grada Beograda i na kraju je prihvaćen predlog o produženju radnog vremena.

- U petak ćemo se opet sastati i oceniti da li imamo opadajući trend, da li se, zaista, pogotovo ugostitelji, pridržavaju mera. Što se tržnih centara, uslužnih delatnosti i prodavnica tiče, mislim da tu neće biti nikakvih problema. Videćemo šta ćemo sa Novom godinom i Božićem. To je najveći izazov za nas - rekao je tada epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

Branislav Tiodorović / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Imunolog Srđa Janković rekao je da bi "bilo bolje da da nije produženo radno vreme", ali da je to njegovo lično mišljenje. On ne vidi prostor za dodatno ublažavanje mera u ovom trenutku. Janković je naveo da će se medicinski deo Kriznog štaba dogovoriti koja je to "crvena linija" preko koje se neće popuštati.

On je istakao da za Novu godinu ne sme da bude okupljanja i pozvao građane da ovaj praznik dočekaju kod kuće, u krugu porodice.

Podsećamo da je danas, u cilju suzbijanja virusa korona počela vakcinacija korisnika domova za stara lica, i to starijih od 65 godina, kao i onih koji nisu preležali kovid.

Prvu je vakcinu protiv korone juče u 10.00 sati primila premijerka Srbije Ana Brnabić, a potom i dr Darija Kisić Tepavčević i dr Pregrad Kon.

Trenutna epidemiološka situacija u vezi sa korona virusom

U Republici Srbiji je do 15 časova 24. decembra 2020. godine registrovano ukupno 316.344 potvrđena slučaja COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 15.387 osoba od kojih je 4.091 pozitivna.

Na respiratorima je ukupno 312 pacijenata. U Republici Srbiji testirano je ukupno 2.203.391 osoba. Preminulo je još 49 osoba usled posledica izazvanih virusom COVID 19.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 2.882.

Trenutno je u zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama u Republici Srbiji ukupno hospitalozivano 9.688 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, odnosno koji su suspektni na novi korona virus.

Piše:
Srbija Danas
25.12.2020. 08:11
Pogledajte više