Pomoć za preko 500 mališana: Za lečenje retkih bolesti 25 puta više sredstava iz budžeta

25.02.2022. 11:04
Piše:
Srbija Danas
Lečenje dece / Izvor: Shutterstock
Pored izgradnje zdravstvene infrastrukture, novih kliničkih centara i bolnica, kao i nabavke nove medicinske opreme, država pomaže i lečenje građana Srbije u inostranstvu. 

Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji u poslednjih 7 godina odobrava i do 25 puta više sredstava za lečenje i kontrolne preglede u inostranim zdravstvenim ustanovama. 

Koliko je to značajan napredak i koliko odgovorno država pristupa ovoj oblasti najbolje ilustruje podatak da je preko budžetskog fonda, koji je osnovan 2014.godine, do danas je oko 500 mališana otišlo na lečenje u inostranstvo, neki od njih i više puta, preko 400 uzoraka je poslato u inostranstvo da se dođe do dijagnoze njihovog oboljenja, i preko 30 stranih stručnjaka su došli u Srbiju da leče naše decu. 

Lečenje dete / Izvor: Shutterstock

Od 2008. do 2012. godine ukupan broj dece, upućen na lečenje i dijagnostiku u inostranstvo, iznosio je 420. Jasna je i evidentna razlika, odnosno koliko više pažnje i više sredstava država Srbija danas izdvaja brinući o onima kojima je lečenje u inostranstvu neophodno.

Više od sedam milijardi dinara izdvojeno je za lečenje osoba koji boluju od retkih bolesti, za koje do 2012.godine država nije davala ni dinar.

Pored toga, pacijenti oboleli od malignih bolesti, sa tumorima i metastazama na različitim organima, kojima je bio potreban tretman iks nožem, ranije upućivani u inostranstvo, danas imaju uspešne tretmane na savremenim aparatima za stereotaksičnu radioterapiju- Dž nožu i Gama nožu u Kliničkom centru Srbije.

Ovo su još neka od značajnih ulaganja u zdravstvo:

Srbija sprovodi populacione mere i neprestano ulaže u zdravstvo, odeljenja ginekologije, pedijatrije, u porodilišta, institute i drugo. Tako se poboljšava natalitet u Srbiji jer ulaganje u bolju demografsku sliku znači ulaganje u napredak zemlje. 

Mapa Srbije / Izvor: SD/ilustracija

Država ulaže u modernizaciju medicinskih uređaja

Nove skenere dobili su: KBC „Zvezdara“, KC Kragujevac, Opšta bolnica Valjevo, zdravstveni centri Negotin i Užice, Opšta bolnica Ćuprija, Zdravstveni centar Vranje, Opšta bolnica Loznica, ATD Beograd, kao i KCS

Svim medicinskim radnicima povećana primanja

Zdravstveni radnici istinski su zaslužili zahvalnost države za njihovo požrtvovanje i odanost profesiji, naročito u vremenu pandemije koronavirusa. Zato su primanja uvećana svim zaposlenima u zdravstvenim i vojno-zdravstvenim ustanovama, zaposlenima na poslovima zdravstvene zaštite u ustanovama socijalne zaštite, kao lekarima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Sprečen je odliv zdravstvenih radnika - od 2014. medicinari ostaju u Srbiji

U poslednjih 7 godina zaposleno je preko 25.614 zdravstvenih radnika i odobreno preko 9.000 specijalizacija, dok je u 2020. godini je samo do 15. Maja zaposleno ukupno 6.262 radnika.

Sva dosadašnja ulaganja u zdravstvo, zdravstvenu infrastrukturu i mnoge druge oblasti možete videti na sajtu delagovore.rs 

Piše:
Srbija Danas
25.02.2022. 11:04
Pogledajte više