POZDRAV IZ MANASTIRA ZLATENAC: Svetinja koja je nadživela svoje selo!

08.11.2018. 17:26
Piše:
Dušan Marić
Manastir / Izvor: Foto: Dušan Marić
U okrilju Velike Morave nalazi se manastir koji je dobio ime po obližnjem zamrlom selu

Manastir Zlatenac nalazi se na uzvišenju iznad Velike Morave, desetak kilometara od Svilajnca, u ataru sela Gložane. Manastirsko imanje je sa rekom, na kojoj se nalazi manastirska vodenica,  povezano strmim stepeništem, koje ima 164 stepenika.

Iz Save je kod Sremske Mitrovice izronila "neman", čudni čamac za kog su mislili da je star 2.000 godina, a ovo je priča o njemu (FOTO)

Zlatenac je ime dobio po obližnjem selu, koje je zamrlo 1825. godine, zaslugom kneza Miloša Obrenovića, koji je sve stanovnike sela raselio. Učinio je to u sklopu akcije uređenja srpskih gradova i sela, čija je suština bila namera da se seosko stanovništvo grupiše u veća i "ušorana" sela.

Manastir / Izvor: Foto: Dušan Marić

  

Manastirska crkva posvećena Svetim Vračima Kozmi i Damjanu sagrađena je oko 1427. godine, u vreme vladavine Despota Stefana Lazarevića, pa se obično tvrdi da je u pitanju njegova zadužbina, ali nema dokaza koji to potvrđuju. Zajedno sa Manasijom i još 12 manastira koji su u to vreme sagrađeni u ovom delu Srbije, pripadao je Resavsko-moravskoj prepisivačkoj školi.

Kada su ovaj deo Srbije okupirali osmanlijski varvari, manastir je porušen.

Manastir / Izvor: Foto: Dušan Marić

U pisanim tragovima prvi put se Zlatenac pominje 1718. godine u austro-ugarskim dokumentima. Naime, u geografsku kartu generalštaba Austro-Ugarske koja je izrađena te godine, ucrtano je selo Zlatenac, uz napomenu da je selo opustošeno i da ima porušenu crkvu. Iz istog izvora potiče podatak iz 1734. da je crkva obnovljena i da je aktivna.

Manastir / Izvor: Foto: Dušan Marić

Turski banditi su manastir ponovo srušili 1811. godine, tako što su ga gađali topovima. Svetinja je potpuno obnovljena tek osamdesetih godina dvadesetog veka.

Čudo u Prokuplju na Mitrovdan! Meštani u neverici, gledaju grane, a ne sluti na dobro

Vodenica na Moravi je dar braće Ilić iz obližnjeg sela Brzan.

Pratite nas i na našem instagramu SrbijaDanas.

 

Piše:
Dušan Marić
08.11.2018. 17:26
Pogledajte više