Prevoz avionom je najsigurniji, a evo i zašto

26.12.2018. 14:12
Piše:
a.e.
Avion / Izvor: Profimedia/ilustracija
Čini se da su nesreće svuda i da ljudi ginu na putevima, prugama i u vazduhu.

Nesreće se događaju, to je tačno, ali utisak da ih ima sve više je zapravo, optička varka. U digitalnom svetu, kakav je danas, o sve više tragedija možemo da svedočimo svojim očima. Informacije, fotografije i video zapisi nesreća su nam dostupni putem televizije i interneta, pa zbog toga verovatno stičemo utisak da ih je danas više nego ikada. Iako smo poslednjih godina svedoci teških avionskih nesreći koje su odnele mnogo života, činjenica je da je prevoz avionom najbezbedniji, tvrde eksperti za avijaciju.

Strah od letenja vrlo je rasprostranjen, iako se u bezbednost ulaže sve više. Godišnje se obavi oko 33 miliona letova, što znači da je manje od jednog od 300.000 imalo nesreću, a jedan od 3.000.000 sa fatalnim ishodom. Dakle, letenje vas verovatno neće ubiti, ali nešto drugo može - strah od letenja.

Letenje se odavno smatra najsigurnijim načinom putovanja, manje rizičnim i od pešačenja. Profesor statistike na Masačusetskom institutu tehnologije izračunao je da postoji realna opasnost da stradate - jednom u 45 miliona komercijalnih letova. Prema "Njujork tajmsu", posle svakodnevnih putovanja avionom tokom 123.000 godina, putnik bi i dalje mogao da očekuje da bude živ.

Na primer, neposredno posle terorističkog napada na kule bliznakinje u Njujorku 11. septembra, veliki broj Amerikanaca prestao je da leti avionom i okrenuo se drumskom saobraćaju. U toj godini, broj putničkih milja pao je između 12 i 20 odsto. Međutim, pošto je drumski saobraćaj opasniji od avionskog, bilo je daleko više saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom. Na kraju godine, dobijen je zbir od 1.595 smrtnih slučajeva.

Komercijalna avijacija je, statistički gledano, veoma sigurna industrija. Poslednjih godina u avionskim nesrećama je stradalo u proseku 17 osoba godišnje. Statistički gledano, drugi oblici putovanja su mnogo opasniji. U 2012. godini 33.561 osoba je poginulo na putevima u SAD-u, dok nijedna osoba nije poginula na komercijalnom letu.

Ukoliko baš Vi imate strah od letenja avionom, odahnite. Protekla godina je bila najbezbednija u istoriji komercijalnih letova jer se tokom 2017. nijedan putnički avion nije srušio. Podatak vredan pažnje dobija na značaju kad se u obzir uzme i to da je u istom periodu obavljeno najviše komercijalnih letova u istoriji. Stručnjaci za bezbednost su izračunali da je trenutno šansa da poginete u udesu aviona jedan prema 16 miliona. Naprimer, veća je šansa da ćete izvući sedmicu na lotou, nego da ćete doživeti avionsku nesreću.

Piše:
a.e.
26.12.2018. 14:12
Pogledajte više