PSIHOLOŠKI PROFIL OSUMNJIČENOG OCA KOJI JE BEBI SLOMIO OBE RUKE I NOGE "On je bio psihotičan, čuo glasove, u detetu video opasnost"

09.11.2021. 08:33
Piše:
Srbija Danas/Kurir
Karaburma / Izvor: Foto: Facebook/Printscreen
Mara Janjić, advokat i Irena Đorđević, psihijatar i psihoterapeut objasnile su u Jutarnjem programu o kakvom psihološkom profilu je reč.

Rašid B. uhapšen je zbog sumnje da je 4. novembra u kući na Karaburmi pretukao sina svoje vanbračne supruge koji još nema ni godinu dana. Osumnjičen je da je bebi, koja je sa teškim povredama zbrinuta u bolnici, polomio obe ruke i noge.

DECA I TRUDNICE KAO MAMAC, I PRAVAC KRAĐA: U borskom rudniku lopovi "operišu" danju i noću

DECA I TRUDNICE KAO MAMAC, I PRAVAC KRAĐA: U borskom rudniku lopovi "operišu" danju i noću

DRAMA NA NOVOM BEOGRADU: Jedna osoba pala sa zgrade, ekipe na terenu

DRAMA NA NOVOM BEOGRADU: Jedna osoba pala sa zgrade, ekipe na terenu

DŽONIĆ ZAPALIO ODEĆU KAKO BI SAKRIO TRAGOVE: Najnoviji detalji iz istrage, osumnjičeni za ubistvo Đokića sve isplanirao

DŽONIĆ ZAPALIO ODEĆU KAKO BI SAKRIO TRAGOVE: Najnoviji detalji iz istrage, osumnjičeni za ubistvo Đokića sve isplanirao

Mara Janjić, advokat i Irena Đorđević, psihijatar i psihoterapeut objasnile su u Jutarnjem programu na Kurir televiziji o kakvom psihološkom profilu je reč, kao i koja kazna se može očekivati za ovaj stravičan zločin.

- Ovo zaista zvuči zastrašujuće i veliki je problem pričati o tome. Ono što je prvo značajno kad se dogode ovakvi zločini jeste da li je čovek u datom trenutku bio psihotičan, što znači da u datom trenutku može da čuje glasove koji su za njega realni. To je jedno urgentno stanje, zahteva hospitalizaciju. Drugo je da možda ima neke sumnute ideje, da vidi u detetu opasnost. Prva asocijacija nam je sociopata, govorimo o osobi koja je asocijalna i ima narcizam. Takav čovek nema empatiju - objasnila je psihijatar Đorđević.

Objasnila je da je jako važno raditi sa žrtvama nasilja.

- Možda osoba nije u stanju da prijavi, moramo da ohrabrimo sve ljude koji trpe bilo kakav vid nasilja. Vraćanje nasilniku je zavisnost, često se dešava da su osobe iz primarne porodice znale za nasilje. Važno je raditi sa žrtvama i objasniti im da su vredne i da nema potrebe bilo ko da ih kažnjava - rekla je psihijatar Irena Đorđević.

Advokat Mara Janjić rekla je da su po krivičnom zakoniku propisane dve kazne za ovakav zločin.

Mara Janjić / Izvor: Foto: TV Kurir/Printscreen

- Pre svega prema krivičnom zakoniku, propisane su zatvorske kazne i novčane. Koju će sud kaznu da odredi u ovom slučaju ne znamo, pre svega zavisi o kvalifikacijama dela. Ovako nešto je apsolutno moglo da se izbegne, ukoliko je majka deteta imala saznanja, bila dužna i mogla je da prijavi bilo kakvu potencijalnu opasnost. Primenila bi se mera zabrana prilaska i komunikacije. Moglo se preduprediti, hitne mere sud može da produži i do 30 dana - rekla je Janjić.

RAŠIDOVA SESTRA SADETA

Moj brat nije kriv

- Moj brat nije tukao to dete! Tog dana je došao iz noćne smene i legao da spava, a kada se probudio video je dete koje je malaksalo i pitao je Sandru šta je sa detetom i ona je rekla da ne zna. Uzeo je dete i odveo ga u bolnicu. Posle toga je uhapšen, a sada mu je određen i pritvor - kaže ona i dodaje da je njen brat bolestan i da nije tukao dete.

Piše:
Srbija Danas/Kurir
09.11.2021. 08:33
Pogledajte više