RADOVI NA ZAVRŠETKU VODOVODNE MREŽE U KRNJEVU: Opština izdvojila 20 miliona

21.02.2022. 16:23
Piše:
Dušan Marić
radovi / Izvor: Foto: Dušan Marić
U Krnjevu kod Velike Plane počeli su radovi na završetku vodovodne mreže, kako bi ovo selo napokon bilo priključeno na gradski vodovod.

U jednom od najvećih sela u ovom delu Srbije vodu iz gradskog vodovoda ima samo deo naselja Savanovac, koje se nalazi uz Carigradski drum. U ostalom, većem delu sela, domaćinstva, seoska škola, ustanove i privreda koriste vodu iz sopstvenih bunara.

Davne 2012. godine, pre celu deceniju i u tom delu Krnjeva izgrađena je vodovodna mreža ali ona nije povezana na gradski vodovod. Nedostaju dve deonice, jedna ispod železničke pruge, druga ispod auto-puta od Beograda ka Nišu.

- Sada radimo te deonice. Trasa prve vodi od Carigradskog druma u Savanovcu, ispod železničke pruge, pa uz prugu do Ulice Carice Milice, gde će se spojiti na prvi deo vodovodne mreže koja je izgrađena pre deset godina ali nije u funkciji. Trasa druge deonice je od Ulice Carice Milice, ispod auto puta, uz put Savanovac – Krnjevo – Smederevska Palanka, do priključka na vodovodnu mrežu koja je, isto tako, izgrađena 2012. godine ali takođe nije u funkciji – objašnjava Bojan Savić, iz JKP „Miloš Mitrović“, koje je izvođač radova.

radovi / Izvor: Foto: Dušan Marić

Ove dve deonice nisu završene 2012. godine, zato što nisu postojale dozvole za izgradnju vodovoda ispod pruge, od Železnica Srbije i JP „Putevi Srbije“. Te dozvole su dobijene tek sada.

- Plan je da, ako nas vreme posluži i ne iskrsnu neke nepredviđene okolnosti,  sve radove završimo i Krnjevu vodu iz gradskog vodovoda pustimo najkasnije u aprilu – ističe Savić.

Vrednost radova je 20 miliona dinara, od čega je 16 miliona iz budžeta Opštine a četiri miliona su sredstava JKP „Miloš Mitrović“, koje održava gradski vodovod i naplaćuje utrošenu vodu.

U drugoj fazi, planirana je izgradnja rezervoara u centru Krnjeva i buster stanice,  čija funkcija će biti da obezbede dovoljne količine vode i dovoljan pritisak za izbacivanje te vode u više delove sela.

Piše:
Dušan Marić
21.02.2022. 16:23
Pogledajte više