RAZMENA KULTURNOG NASLEĐA SRBIJE I RUSIJE: Posle dva veka vraćena stranica Jevanđelja, Rusi dobijaju slike od ogromne vrednosti!

19.01.2019. 07:10
Piše:
Srbija Danas/Kurir
Miroslavljevo jevanđelje / Izvor: Profimedia/ilustracija
Originalni 166. list iz Miroslavljevog jevanđelja, koji je pre skoro dva veka ukrao ruski naučnik Porfirije Uspenski iz manastira Hilandar, napokon će biti vraćen u Srbiju, a zauzvrat će Beograd Moskvi pokloniti sedam slika čuvenog Nikolaja Reriha (1874-1947), koje se čuvaju u Narodnom muzeju.

Povratak stranice koja je nedostajala najstarijem i najvrednijem srpskom ćiriličnom rukopisu najavio je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Pošto Rusija naredne godine u Moskvi otvara muzej sa imenom Nikolaja Reriha, značajnog i kao mislioca i filozofa, dve delegacije su i ranije razgovarale o tome da se kulturne vrednosti vrate kućama.

TAČNO U PONOĆ POGLEDAJTE U NEBO I ZAMISLITE ŽELJU: Ostvariće vam se ako sledite ova uputstva

- Reč je o vrsti razmene u kojoj bi Srbija dala sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha, koji ima kulturni status u svojoj zemlji, a koje se nalaze u depou Narodnog muzeja i nikada nisu izlagane. U toku 2019. biće otvoren muzej u Moskvi posvećen Rerihu, tako da se razmena dešava na obostrani interes i zadovoljstvo. Značaj povratka stranice Miroslavljevog jevanđelja je neprocenjiv jer se na taj način upotpunjuje najstariji dokument na ćiriličnom pismu u srpskoj istoriji - rečeno je u Ministarstvu kulture i informisanja, na čijem čelu se nalazi Vladan Vukosavljević.

"Prekomorski gosti" - Nikolaj Rerih 1901. godina / Izvor: Profimedia

Istoričar umetnosti i bivši kustos Narodnog muzeja u Beogradu Nikola Kusovac objašnjava da Rerihove slike imaju veliku vrednost.

- On pripada prvoj kategoriji ruskih slikara, zajedno sa Ilijom Repinom. Recimo, cena njegovog ulja na platnu, veličine 65 sa 50 cm, kreće se od 40.000 dolara. Bio je kompletna ličnost i pustolov, a sve slike koje mi posedujemo do nas su došle legalnim putem, dosta Rusa dolazilo je u Beograd tokom emigracije... Povratak 166. lista iz Miroslavljevog jevanđelja za Srbiju ima neizmeran značaj, međutim, ja ne bih baš davao sedam Rerihovih slika za nešto što i inače treba nama da pripada.

Podsetimo, Porfirije Uspenski je tokom boravka na Hilandaru, fasciniran izgledom Miroslavljevog jevanđelja, isekao 166. list i odneo ga. Na spornoj stranici nalaze se čtenija za 7. (20) januar, praznik Svetog Jovana Krstitelja, ukrašena inicijalom sa likom vavilonske bolnice – metafore za zlu Irodijadu, ženu cara Iroda, koja od muža zahteva glavu Svetog Jovana.

"PAŠINO POREKLO JE LEGENDARNO": Dragan je othranio malog šarplaninca i OTKRIO nepoznate detalje o Putinovom psu

List se od 1846. do 1883. nalazio u Kijevu, a nakon toga je prenet u Imperatorsku javnu biblioteku, danas nacionalnu biblioteku Rusije u Sankt Petersburgu.

Piše:
Srbija Danas/Kurir
19.01.2019. 07:10
Pogledajte više