SA KAKVIM SMO KORONA BILANSOM UŠLI U OKTOBAR? U Srbiji je jesen ključna, poznato gde je stanje najnestabilnije

03.10.2020. 13:46
Piše:
Srbija Danas/M.T.
korona virus / Izvor: SD/ilustracija
Situacija sa korona virusom u Srbiji se stišava, a "nula" koju pominju stručnjaci i nije toliko daleko

Usled ponovnog povećanja broja zaraženih korona virusom u našoj zemlji nadležni apeluju na striktno poštovanje epidemioloških mera. Beograd je sada označen kao žarište, a naredni dani koji nam predstoje, su ključni. Situacija u Srbiji je dosta bolja nego što je to bilo prethodnih par meseci, ali opuštanje ne sme postojati kako bismo održali ovaj pozitivan rezultat. 

KORONA PRESEK STANJA U ČAČKU: Na kovid odeljenjima tri pacijenta

KORONA PRESEK STANJA U ČAČKU: Na kovid odeljenjima tri pacijenta

U STARAČKOM DOMU PREMINULA 51 OSOBA! Podaci u Nišu brinu, revizija podataka o umrlima počeće u bolnicama

U STARAČKOM DOMU PREMINULA 51 OSOBA! Podaci u Nišu brinu, revizija podataka o umrlima počeće u bolnicama

KON DEMANTOVAO SUMNJE! Obelodanio pravu istinu o broju preminulih od korona virusa u Srbiji

KON DEMANTOVAO SUMNJE! Obelodanio pravu istinu o broju preminulih od korona virusa u Srbiji

Stanje sa korona virusom u Srbiji od prvog oktobra

U Srbiji je prvog oktobra na koronavirus testirano 6.139 osoba, a registrovano je 111 slučajeva zaraze. Drugog oktobra, odnosno juče je u našoj zemlji registrovana 73 nova slučaja zaraze.

Krizni štab je naglasio da je od presudne važnosti da u ovom periodu sačuvamo visok nivo discipline i lične odgovornosti. Poseban akcenat je na nošenju maski u zatvorenom prostoru - tržnim centrima, prodavnicama, gradskom saobraćaju, poštama, bankama...

- To je preventivna mera koja nam može sačuvati zdravlje i obezbediti mirniju jesen. Redovno provetravanje prostorija, higijena ruku, dezinfekcija prostora i održavanje razdaljine su od krucijalne važnosti ukoliko želimo da postignemo naš cilj, a to je konačna pobeda nad korona virusom. Iako je situacija trenutno relativno stabilna, naša borba sa kovidom i dalje traje i svako neodgovorno ponašanje danas može nas skupo koštati sutra - saopštili su iz Kriznog štaba.

Stanje u regionu - trocifren broj zaraženih

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata potvrđen 241 novi slučaj zaraze korona virusom, a broj aktivnih slučajeva infekcije je 1.447.

U Bosni i Hercegovini su u protekla 24 sata registrovane ukupno 263 novozaražene osobe. Od tog broja u Federaciji BiH je 181, a u Republici Srpskoj 82.

U Sloveniji je potvrđeno još 227 slučajeva infekcije korona virusom od 2.893 testirana uzorka.

U Srbiji je najstabilnija situacija sa korona virusom, jer se kod suseda već danima unazad pojavljuju trocifreni rezultati, koji premašuju "zadovoljavajuće" cifre.

Gradovi u Srbiji i korona virus

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da se epidemija korone u Beogradu "malo razbuktava", a da opasnost predstavlja to što novi slučajevi nisu u "klasterima" već su "razuđeni" širom grada.

Korona virus u srpskom gradu posle 38 dana - Ovaj podatak dokaz je da ne smemo da se opustimo. Posle 38 dana bez korona virusa, u Gornjem Milanovcu ponovo registrovana zaraza. 

Na svim odeljenjima Opšte bolnice Čačak koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovana su tri pacijenta. U protekla 24 časa otpuštena su dva pacijenta.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić izjavila je da je epidemiološka situacija u Srbiji izuzetno povoljna u poređenju s drugim zemljama regiona i Evrope, ali je upozorila da predstoji zimski period, kada je sezona i drugih respiratornih infekcija.

Piše:
Srbija Danas/M.T.
03.10.2020. 13:46
Pogledajte više