Nadomak grada u oazi zelenila: Hram Svete Trojice u Šapcu - utočište za decu i odrasle (FOTO)

15.08.2021. 14:49
Piše:
Srbija Danas
Hram Svete Trojice / Izvor: Foto: Privatna arhiva
Crkva Svete Trojice pripada Eparhiji šabačkoj i jedan je od najlepših hramova u Šapcu

Šabac je jedan od većih i poznatijih gradova Srbije. Nalazi se u severozapadno delu Srbije, na tromeđi Mačve, Pocerine i Posavine, na desnoj obali reke Save.

Prema Šapcu gravitiraju tri mikroregije koje čine njegovo zaleđe: ka zapadu se prostire Mačva, ka jugu Pocerina, ka istoku Posavina. Šabac je posle Beograda najseverniji grad središnjeg dela Srbije.

Banatski ponos i dika: Vreme je da krenete u turističku pustolovinu Kovina - lokaliteti koje ne smete zaobići (VIDEO/FOTO)

Banatski ponos i dika: Vreme je da krenete u turističku pustolovinu Kovina - lokaliteti koje ne smete zaobići (VIDEO/FOTO)

Rub vremena im ne može ništa: Duhovno blago Bele Crkve - dar za turiste iz svih krajeva Srbije, ali i sveta (FOTO/VIDEO)

Rub vremena im ne može ništa: Duhovno blago Bele Crkve - dar za turiste iz svih krajeva Srbije, ali i sveta (FOTO/VIDEO)

Sedi na bicikl i obiđi prelepa mesta: Ruta EUROVELO 6 vodi te pravo u Kovin (FOTO)

Sedi na bicikl i obiđi prelepa mesta: Ruta EUROVELO 6 vodi te pravo u Kovin (FOTO)

Kada je reč o prirodi i položaj Šapca u odnosu na reku Savu, uslovio je da grad postane pristanište ravne Mačve i posavsko-pocerskog pobrđa. Rečnom plovidbom, Šabac je povezan sa Beogradom, a dalje plovnim sistemom Dunava u svim podunavskim zemljama. 

/ Izvor:

Osim svog prirodno pogodnog geografskog položaja grada Šapca, nesumnjivo je da ima i veoma bogatu duhovnu istoriju i tradiciju. Na teritoriji Šapca nalazi se veliki broj verskih objekata, te je ovde zastupljen i verski turizam. Jedan od najlepših objekata za turiste jeste Hram Svete Trojice, koji se nalazi u prirodi, a veoma blizu gradskog jezgra. 

Hram Svete Trojice u Šapcu

Ne izdvaja se Šabac od ostalih opština u Srbiji samo po svojim prirodnim lepotama, već i po svojoj istoriji, kulturi, veri, hrišćanstvu koje se neguje, crkvama koje okupljaju brojne vernike, kako iz Srbije, tako i iz regiona zbog mira, dišine, duhovnosti i osećaja koji samo možete proživeti.

Šabac je opština bogata crkvama među kojima se izdvajaju crkva Svetih apostola Petra i Pavla u samom centru Šapca, manastir Petkovica, Čokešina, crkva Preobraženja u Krivaji, ali i katoličke crkve Svetog Joakima i Ane, crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Pocerskom Dobriću, crkva Svetog Jovana Šangajskog na Ceru i mnoge druge koje stvaraju veliki verski, turistički i istorijski značaj Šapcu.

Međutim, postoji jedna koja se za nijansu izdvaja, jedna čija priroda zrači, crkveni hor svojom pesmom stvara potpuno drugačiji osećaj, osećaj mira, sreće, spokoja... Jedno mesto koje okuplja divne ljude, ljude sa dušom i mesto u kome je svaki problem rešiv, mesto koje pruža radost, pesmu i igru i deci, a to je crkva Svete Trojice u Šapcu čiji je letnjikovac omiljen kako među građanima, tako i među turistima.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Crkva Svete Trojice, pripada Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve. Radovi na hramu su započeti 2007. godine na Letnjikovcu, da bi u leto 2014. godine bio podignut i Episkop Lavrentije je na dan Svete Trojice služio prvu svetu arhijerejsku liturgiju.

Pored redovnih bogosluženja i verskih obreda koji se obavljaju u hramu važno je spomenuti da sveštenstvo sa Crkvenim odborom sa posebnom pažnjom neguju tri manifestacije:

  • Hramovna slava,praznik silaska Svetog Duha na apostole-Svete Trojice, koji je promenjivog datuma;
  • Badnje veče 06. 01.
  • Paljenje Petrovdanskih lila-Lilijada 11. 07.

Hram Svete Trojice oaza je mira svih posetilaca. Od najmlađih do najstarijih sugrađana, mogu uživati u prelepom ambijentu, gostoprimstvu sveštenstvenstva. Osim kao česta lokacija na mapi turisti Hram Sv. Trojice, poznat je i po brojnim humanitarnim događajima koji se organizuju u porti crkve.

Projekat je finansiran iz budžeta grada Šapca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.   

 

Piše:
Srbija Danas
15.08.2021. 14:49
Pogledajte više