LJUDI, PAZITE! SEKTE VREBAJU DECU I TINEJDŽERE PREKO DRUŠTVENIH MREŽA! Postaju žrtve posle samo dva klika

10.10.2021. 12:07
Piše:
Srbija Danas
sekta napada decu / Izvor: Foto: Twitter Printscreen/@sakriosamime
Globalna mreža i virtuelni svet postali su poslednjih godina mesto koje sekte koriste za plasiranje svojih ideja i mesto na kom tragaju za novim članovima.

Na ovu činjenicu ukazuju brojni stručnjaci i upozoravaju - ponajpre roditelje - da je zabrinjavajuće to što su baš deca, uglavnom tinejdžeri, u prethodnih nekoliko godina postali važna ciljna grupa brojnih sekti.

TEMPERATURE KOJE SLEDE NEĆE VAM SE SVIDETI! Meteorolog Đurić objavio prognozu - sedam dana na udaru hladnog talasa

TEMPERATURE KOJE SLEDE NEĆE VAM SE SVIDETI! Meteorolog Đurić objavio prognozu - sedam dana na udaru hladnog talasa

MAĐARICA SE ZALJUBILA U KOSMET: Ana se udala za Žika i rodila petoro dece, ovako žive u selu pokraj Novog Brda

MAĐARICA SE ZALJUBILA U KOSMET: Ana se udala za Žika i rodila petoro dece, ovako žive u selu pokraj Novog Brda

DRONOVI PRETRAŽUJU SVAKI ĆOŠAK: Od nastavnika fizike iz Tutina ni traga ni glasa, svi tragaju za Nasufom

DRONOVI PRETRAŽUJU SVAKI ĆOŠAK: Od nastavnika fizike iz Tutina ni traga ni glasa, svi tragaju za Nasufom

Dva-tri klika Mlade osobe, kao najaktivniji korisnici društvenih mreža, poput Tiktoka, Fejsbuka, Instagrama i Tvitera, postaju ciljna meta članovima sekti, koji koriste svoje sadržaje na internetu kako bi pridobili upravo te mlade ljude. Deca ne samo da prihvataju njihove ideje već se i pridružuju njihovim grupama i ne znajući u šta ulaze i šta ih čeka. Internet i društvene mreže skratili su put sektama da dođu do žrtve.

Nekada, u vreme kada nije bilo čak ni fiksnih telefona, delovanje sekti bilo je drugačije. Često bi odlazili od vrata do vrata kod ljudi kako bi širili svoje ideje, a danas pomoću konekcije i dva-tri klika mogu da stupe u kontakt sa tinejdžerima.

Društvene mreže su mesto koje aktivistima sekti omogućavaju da na različite načine, najčešće pomoću lažnih profila i naloga i svojih osmišljenih strategija, dele svoje stavove ili sadržaje koji su pre svega privlačni deci. To su najčešće statusi, objave, pesme, crtani filmovi i dokumentarci, knjige ili približavanje sajtova na kojima se promovišu ciljevi grupe koji mladima zvuče primamljivo za gledanje ili čitanje.

sekta / Izvor: Profimedia/ilustracija

Svuda oko nas Vesna Tomić, socijalni psiholog, da su sekte svuda oko nas, vrebaju na internetu, ulici, ali i u ustanovama, u školstvu, pa i zdravstvu.

- Sektaši pažljivo biraju profile ljudi, to su najčešće mlade osobe koje vremenom postanu mentalno zavisne. Opasno je to što oni na sve načine i sa svih strana prilaze mladima, posebno na društvenim mrežama, na kojima tinejdžeri provode najviše vremena - kaže Tomićeva.

- Delovanje sekti je pogubno. Najopasnije su one koje navode na samoubistvo ili na ubistvo nekog člana porodice. Oni ne ulaze samo u naš um već i u porodice, u sve ciljane delove zajednice, i to rade veoma vešto i uigrano jer ispiraju mozak, što je posebno opasno za decu. Plasirajući svoje ideje i sadržaje primamljive deci, imaju dobro uigrane i isplanirane strategije kako i kome da se približe - dodaje ona.

Prema njenim rečima, sekte su dobro obučene kako da to rade i da direktno ulaze u glavu, jer je to vrsta mentalne zavisti.

- Oni dobro biraju profile osoba, dece. Danas im je to dosta lakše jer do ciljane osobe dolaze veoma lako preko društvenih mreža, a ranije su išli od vrata do vrata jer nije bilo telefona. Međutim, oni ulaze i u ustanove, pa čak i u škole. Niti znate ko su, niti šta rade, vešto vas privuku u članstvo - objašnjava Tomićeva.

Piše:
Srbija Danas
10.10.2021. 12:07
Pogledajte više