Roditelji evo od koga možete da tražite POMOĆ za svoje dete – 24 SATA DNEVNO 7 DANA U NEDELJI

24.03.2022. 13:25
Piše:
Srbija Danas
Halobeba / Izvor: Shutterstock
“Halobeba” je telefonsko savetovalište Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd za pomoć i podršku porodicama sa trudnicama, novorođenim bebama i malom decom koje postoji od 2001. godine.

Novim roditeljima je potrebna sva pomoć i podrška kako bi na pravi način odgajali svoju decu, a kao i uvek u takvim prilikama, najteže je u prvim danima. Do sada je jedan vid podrške roditeljima funkcionisao na tradicionalan način, a sada postoji i u virtuelnom svetu, uvek dostupan.

Usluge se odvijaju putem telefonske komunikacije (011 7158 444), online komunikacije (halobeba@zdravlje.org.rs) i putem aplikacije. Savetovalište se bavi preventivnim savetovanjem u cilju unapređenja i očuvanja zdravlja dece, ne bavi se postavljanjem dijagnoza i lečenjem.

Halobeba / Izvor: Shutterstock

U telefonskom savetovalištu rade posebno edukovane strukovne medicinske sestre. Osim medicinskih sestara, u radu Telefonskog savetovališta, kao stručni konsultanti učestvuju i lekari specijalisti – pedijatri, ginekolozi, dečji psihijatri i stručnjaci iz oblasti javnog zdravlja.

Tokom godina postojanja ovo savetovalište je postalo veoma prepoznatljivo, pre svega po dostupnosti usluge, kvalitetu i stručnosti, kao i ljubaznosti sestara koje rade u njemu.

Ne postoje manje važna ili nevažna pitanja, svako pitanje koje postavlja roditelj ili staratelj je značajno. Među najčešćim dilemama su pitanja u vezi sa dojenjem, ishranom odojčadi, negom i higijenom, akutnim respiratornim oboljenjima, stimulacijom razvoja.

Ono što je najvažnije je da je “Halobeba” UVEK na raspolaganju, i radnim danima i vikendima i praznicima, i danju i tokom noći za sve mame i tate, bake i deke i sve one koji brinu o deci, uz puno strpljenja, znanja i razumevanja.

Halobeba / Izvor: Shutterstock

Takođe, ovo  savetovalište za roditelje dobilo je novu mobilnu aplikaciju, interaktivni vodič kroz roditeljstvo i razvoj malog deteta sa nizom sadržaja i novim iskustvom učenja za roditelje. Kroz aplikaciju „Halo Beba – Vaš saputnik u roditeljstvu“ roditelji  će dobiti ažurirani i personalizovani sadržaj koji se odnosi na praćenje rasta i razvoja deteta u ranom uzrastu, dojenje, ishranu, imunizaciju, planiranje lekarskih pregleda, ideje za podsticanje razvoja kroz igru, razgovor, čitanje sa decom,  odgovore na roditeljske zabrinutosti i mnogo drugih tema. Informacije i saveti su zasnovani na najnovijim svetskim saznanjima o razvoju deteta.

Savetovalište u celini finansira Grad Beograd.

Ova usluga sada predstavlja i stalnu stavku budžeta Grada. Halo Beba telefonsko savetovaliste i Halo Beba aplikacija deo su koncepta Beograda kao ’pametnog grada’ – grada koji lako ponudi rešenje potreba svojim građanima. Gradonačelnik Beograda istakao je da će Grad nastaviti da osluškuje potrebe i zahteve roditelja, da unapređuje postojeće, i da razvija nove, brze i ‘pametne’ usluge, posebno u ovim izazovnim vremenima kada je podrška roditeljima još potrebnija.

Potvrdilo se da je ovaj servis, a sada i aplikacija, pomogao brojnim roditeljima širom Srbije, pogotovo onima koji se s tom ulogom susreću prvi put. Ova aplikacija je već prilikom prvog susreta roditelja s njenim funkcionalnostima doživljena kao pravovremena i praktična podrška koja im je uvek dostupna.

Savetovalište od samog početka osnivanja radi 24 časa, sedam dana u nedelji, i patronažne sestre uz konsultaciju s lekarima specijalistima i dalje odgovaraju na više od 400 pitanja svakog dana.

Piše:
Srbija Danas
24.03.2022. 13:25
Pogledajte više