SRBIJA DOBIJA BRZE ANTIGENSKE TESTOVE NA KORONU! Za 15 minuta stižu rezultati, a evo šta tačno detektuju!

22.10.2020. 14:38
Piše:
Srbija Danas/Mondo
korona virus / Izvor: Profimedia
Najpouzdaniji su kada se primenjuju u ranim fazama infekcije

Krizni štab je nakon rekordnih 512 novih slučajeva korone doneo odluku da pooštri sprovođenje postojećih mera, ali da ne uvodi nove. Dodatno je podvučeno da će se u Srbiji ubuduće primenjivati antigenski testovi na korona virus. Imunolog Srđa Janković kazao je nakon sednice štaba, da uvođenje ovih testova znači poboljšanje brze dijagnostike kovida 19.

-Kako će se i u kojim situacija postupati sa njima, biće kasnije precizirano, kazao je Janković. Brzi antigenski testovi često se koriste u dijagnoziranju respiratornih patogena, među kojima su grip i RSV virusi.  Test detektuje specifične proteine, antigene, na površini virusa, za razliku od "zlatnog standarda", PCR testa koji otkriva virusni RNA.

Razlika je u činjenici da brzi test otkriva virus samo ako postoji u velikim količinama, za razliku od PCR testa koji je osetljiviji na male količine virusa. Primenjuju se na nazofaringalnim ili nosnim brisevima, relativno su jeftini i rezultate, po podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rezultat daju za petnaestak minuta.

Najpouzdaniji su kada se primenjuju u ranim fazama infekcije, odnosno kada osoba ima najviši broj ćelija virusa u sebi. Mogu se koristiti i informativno ako se za osobu zna da je bila u kontaktu sa inficiranima.

-Njima se precizno može videti da li neko ima iGG frakciju. Oni se rade dosta brzo, brzo će moći da se dobije rezultat, za nekih pola sata, a tačnost testa je preko 95, 96 odsto, objasnio je ranije prof. dr Branislav Tiodorović.

ZANIMANJA BUDUĆNOSTI U Srbiji raste broj DIGITALNIH MEDIJA: Ove veštine garantuju uspešnu karijeru i dobru zaradu

ZANIMANJA BUDUĆNOSTI U Srbiji raste broj DIGITALNIH MEDIJA: Ove veštine garantuju uspešnu karijeru i dobru zaradu

Piše:
Srbija Danas/Mondo
22.10.2020. 14:38
Pogledajte više