Srbija i CERN: Osnivač u redu za punopravno članstvo

20.09.2018. 16:07
Piše:
Srbija Danas/bbc.com
CERN / Izvor: Profimedia/ilustracija
Do kraja 2018. Srbija bi trebalo da postane punoporavna članica ove naučne organizacije

U simulaciji Velikog praska i mnogim drugim eksperimentima Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) učestvuju i naučnici iz Srbije - zahvaljujući pridruženom članstvu u toj organizaciji.

Do kraja 2018. Srbija bi trebalo da postane punoporavna članica ove naučne organizacije, po drugi put.

Kao jedna od republika Jugoslavije, Srbija je bila među osnivačima ove organizacije 1954, ali ju je napustila 1961, iz „ekonomskih razloga", priča Petar Adžić, profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu i predsednik Komisije za saradnju sa CERN-om.

Posle više od 50 godina, u martu 2012. Srbija se vratila u CERN, sa statusom pridružene članice na putu ka punopravnom članstvu.

Prema rezoluciji Saveta CERN-a iz 2010, svaka država koja aplicira za članstvo mora da prođe kroz period pridruženog članstva koji može da traje minimalno dve, a maksimalno pet godina, kažu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog.

Kako objašnjavaju, ponovnim članstvom Srbija će biti prva država iz regiona koja pristupa CERN-u. Na punopravno članstvo čekaju Kipar i Slovenija, dok je Hrvatska u fazi aplikacije za pridruženo članstvo.

Punopravno članstvo pružiće nove mogućnosti, prava, ali i odgovornosti, saglasni su sagovornici.

Možda i najvažnije - naučnici, inženjeri, studenti, ali i drugi stručnjaci dobiće mogućnost da se zaposle u ovoj organizaciji.

 

Piše:
Srbija Danas/bbc.com
20.09.2018. 16:07
Pogledajte više