SRBIJA NA VREMENSKOJ KLACKALICI! Danas toplo, a za vikend nas čeka SNEG - spremite se!

10.11.2022. 17:38
Piše:
Srbija Danas/Blic
Vremenska prognoza Beograd / Izvor: Profimedia/ilustracija
U petak, 11. novembra, Srbija obeležava Dan primirja, to je neradni dan, a kako je petak, mnogi će uživati u produženom vikendu. Odlična prilika i da se negde otputuje na mini odmor, izlet, šeta gradom... Ali kakvo će biti vreme ovih dana?

Posle današnjeg najtoplijeg dana ove sedmice, izgleda da će se vreme baš od četvrka uveče pokvariti.

Meteorolozi su najavili da u Srbiji u četvrtak, nakon toplog, ali malo više oblačnog dana, predveče stiže zahlađenje. Naime, u severozapadnim, a tokom večeri, noći i u petak ujutro i preko ostalih predela naše zemlje, očekuju se prelazak oslabljenog hladnog fronta, koji će tek ponegde doneti slabu kišu, ali bez značajnijih padavina.

Dakle, ukoliko se već u četvrtak, pred neradni dan i praznik pripremate za polazak na put nije na odmet da se pripremite za temperaturni obrt, jer će u svim predelima doći do zahlađenja i jugoistočni vetar će biti u skretanju na severozapadni, uz prodor svežije vazdušne mase sa severa.

CVETA CRNO TRŽIŠTE GROBNIH MESTA! Upozorenje iz JKP "Pogrebne usluge": Ova greška može da vas košta 20.000 dinara

CVETA CRNO TRŽIŠTE GROBNIH MESTA! Upozorenje iz JKP "Pogrebne usluge": Ova greška može da vas košta 20.000 dinara

KAKAV JE OVO TEMPERATURNI ROLERKOSTER?! Meteorolog upozorio: Srbija na vremenskoj klackalici, spremite se!

KAKAV JE OVO TEMPERATURNI ROLERKOSTER?! Meteorolog upozorio: Srbija na vremenskoj klackalici, spremite se!

DANAS JE SVETI ARSENIJE SREMAC: SPC slavi drugog srpskog arhiepiskopa, učenika Svetog Save

DANAS JE SVETI ARSENIJE SREMAC: SPC slavi drugog srpskog arhiepiskopa, učenika Svetog Save

Petak

U petak, na Dan primirja, maksimalna temperatura će biti od 12 do 18°C, u Beogradu do 14°C. Očekuje se promenjivo oblačno vreme, ponegde sa kišom.

U Novom Sadu se očekuje identično vreme kao u prestonici, ali će noću temperatura pasti na svega 6 stepeni. U Nišu će u petak padati kiša, prema petodnevnoj prognozi RHMZ, a dnevni maksimum će biti 13 stepeni. U Kragujevcu su mogući pljuskovi, a temperatura će dostići 14 stepeni Celzijusa. Na severu zemlje, u Subotici i na Paliću biće oblačno, temperatura će biti oko 15 stepeni. Ako ste odlučili da dan provedete u Vrnjačkoj banji u petak se očekuje da bude pljuskova uz periode vedrog vremena, sa temperaturom do 13 stepeni.

Zlatibor / Izvor: Profimedia/ilustracija

Na Zlatiboru će 11. novembra padati kiša, maksimalna temperatura će biti 8, a najniža 5 stepeni. Pojedini meteorološki sajtovi su naveli da uz delimičnu oblačnost postoji mogućnost da na Kopaoniku u petak kratkotrajno padne susnežica ili sneg. Temperatura na ovoj planini biće samo 2 stepena u maksimumu i -1 minimalno. Na Staroj planini biće oblačno uz periode kiše, sa maksimalnih 11 stepeni, dok će na Rudniku biti oblačno, oko 13 sati vedro i 15 stepeni.

Subota

Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 11 do 15°C.

U Beogradu i Novom Sadu biće malo i umereno oblačno i do 15 stepeni. U Nišu se prvog dana vikenda očekuje za stepen više nego u prestonici, a minimalna temperatura biće 7 stepeni Celzijusa. I u Kragujevcu i okolini se očekuje slično vreme. Bez padavina i oblačno će biti i na severu zemlje, sa maksimalnom temperaturom do 14 stepeni. I posetioci Vrnjačke banje očekuje oblačno vreme, a temperatura će biti maksimalno 11 stepeni, dok je na Zlatiboru 12. novembra, u subotu, moguća kiša. Temperatura na toj planini će dostići maksimalno 9 stepeni, a minimalno će biti 3 stepena.

Na Kopaoniku temperatura će biti -1 i nakon oblačnog prepodneva moguć je sneg oko 13 časova. Ukoliko i bude susnežice ona neće dugo trajati, ali ostaje oblačno i hladno. Na Staroj planini ujutru je moguća kiša, u podne će biti oblačno, a temperatura će biti do 5 stepeni.  Na Rudniku će biti oblačno i oko 6 stepeni Celzijusa.

Nedelja

U Beogradu i Novom Sadu 13. novembra, u nedelju, ostaje malo i umereno oblačno sa maksimalnih 15 stepeni, a minimalna temperatura će biti 6, osnosno, 4 stepena. U Nišu se očekuje 16 stepeni, a u Kragujevcu 15 stepeni Celzijusa. Nedelja u Subotici počinje uz oblačnost, a kasnije će biti nešto oblaka i oko 15 stepeni. U Vrnjačkoj banji će biti delimično oblačno sa temperaturom od 8 do 14 stepeni, dok će na Rudniku biti biti oblačno uz postepeno razvedravenja ka večeri uz maksimalno 15 stepeni.

Na Zlatiboru promenjivo oblačno, 12 stepeni maksimalno tokom dana, minimalna temperatura biće 3 stepena. I na Kopaoniku oblačno, a temperatura će biti maksimalno oko četiri stepena Celzijusa.

Ponedeljak i nova sedmica

Kako je najavio meteorolog Đorđe Đurić "početkom i sredinom sledeće sedmice snažna ciklonska aktivnost biće prisutna nad zapadnom Evropom i Atlantikom, a anticklon nad istočnom Evropom, pa bi nad našim područjem preovladavalo južno strujanje i strujanje malo toplije vazdušne mase sa Mediterana".

- Nakon 15. novembra očekuje se prolazno i kratkotrajno zahlađenje, ali i tada bez značajinih padavina, nakon čega bi ponovo usledila stabilizacija vremena i blagi porast temperatura na uglavnom prosečne vrednosti za sredinu novembra. Prema trenutnim prognozama, snega u nižim predelima kao ni nekih značajinih padavina nema na vidiku ni u sledećih najmanje desetak dana. S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od 10 do 14°C, vidimo da će one narednih 10 dana biti uglavnom oko prosečnih vrednosti - kaže Đurić.

Piše:
Srbija Danas/Blic
10.11.2022. 17:38
Pogledajte više