Sve po planu: Napreduju radovi na unutrašnjem ukrašavanju spomen-hrama Svetog Save na Vračaru

11.02.2019. 11:08
Piše:
Srbija Danas/Televizija Hram
Hram Svetog Save / Izvor: Foto: TV Hram
Komisija koju je odredio Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, na čijem čelu je  Njegova Svetost Patrijarh srpskog Irinej, redovno se sastaje i obilazi radove na projektu završetka hrama

Radovi na završetku unutrašnjeg ukrašavanja spomen-hrama Svetog Save na Vračaru napreduju sjajnim tempom, prenosi Televizija "Hram".

Ona je HEROINA POLICIJE koji je sa kolegom SPASILA SILOVANU DEVOJKU (18) na Voždovcu iz KUĆE STRAVE! (FOTO)

Kreator i glavni tvorac impresivnog mozaika je čuveni ruski umetnik Niklaj Muhin, koji vodi tim svojih saradnika. Posle postavljanja mozaičke kompozicije 2018. godine u podkupolnom delu hrama površine 1240 m2 nastavilo se sa istom dinamikom izvođenja radova.

Tako je od polovine 2018. godine do današnjeg dana ugrađeno preko 1.000 m2 mozaika u oltarskom delu. Pored kompozicije Hrista Pantokratora - u prečniku ruku od 16 m2 - u potpunosti je ukrašena velika i mala konhe.

TV Hram / Izvor: Foto: TV Hram

Podkružni svodovi su ukrašeni prikazivanjem Serafima i Heruvima, kao i kompozicija sa Svetim arhangelom Mihailom i Presvetom Bogorodicom.

Takođe, na lukovima podkružnih svodova Velika i male konhi, namontirani su tekstovi molitvi, što zaokružuje sve prethodno opisane površine. Preostale površine koje će se ukrašavati tehnikom mozaika čine preko 12.000 m2 i plan je da se do kraja ove godine završi veći deo tih površina.

"PITANJE SVIH PITANJA" Kako Srbija da zadrži i vrati MLADE

Već u sledećoj isporuci mozaika, koja se očekuje početkom marta 2019. godine predviđene su kompozicije na pandatifima i stubovima i ornamentika na podkupolnom prstenu. U toku je izrada konstrukcije ikonostasa kao i njegovo umetničko ukrašavanje kamenom, prenela je Televizija "Hram".

Komisija koju je odredio Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, na čijem čelu je  Njegova Svetost Patrijarh srpskog Irinej, redovno se sastaje i obilazi radove na projektu završetka hrama.

 

Piše:
Srbija Danas/Televizija Hram
11.02.2019. 11:08
Pogledajte više