Priroda koja oduzima dah i milenijumi istorije čekaju da ih upoznate

14.05.2022. 08:47
Piše:
Promo
tvrđava / Izvor: Foto: Predrag Stanić
Doživite Golubačku tvrđavu, Nacionalni park Đerdap, proleće u istočnoj Srbiji i sve čarolije Dunava.

Kao prirodna granica koja deli Evropu na severni i južni deo, reka Dunav često je bila poprište borbi za prevlast između brojnih plemena i naroda uključujući Kelte, Rimljane, Vizantince, Turke, Ugare i Srbe. Kako bi utvrdili svoje granice, mnogi vladari gradili su utvrđenja baš na obalama ove reke. Neka od njih i danas ponosno stoje kao svedoci burne istorije ovih prostora, spremni da posetiocima otkriju sve svoje tajne.

Golubačka tvrđava

Golubac / Izvor: Shutterstock

Na desnoj obali Dunava na ulazu u Đerdapsku klisuru nalazi se arhitektonski dragulj ovog kraja. Izgrađena u 14. veku na nepristupačnoj litici iznad Đerdapske klisure, Golubačka tvrđava bila je poprište brojnih sukoba između tadašnje Srbije i Turske. Vidik koji se prostire s osmatračnice Golubačke tvrđave podjednako je fascinantan danas kao što je bio u vreme kada su srednjevekovni vladari, gledajući preko reke planirali svoje sledeće poteze.

Od veličanstvenih planinskih pejzaža do prelepih obala Dunava…

Nacionalni park Đerdap nalazi se u jugoistočnom delu Evrope, u severoistočnom delu Srbije, na samoj granici sa Rumunijom.

Duž desne obale Dunava od Golubačkog grada do Diane Karataš u dužini od oko 100 kilometara, Nacionalni park Đerdap obuhvata uzani i šumoviti brdsko – planinski pojas širine od dva do osam kilometara koji ide od 50 do 800 metara visine.

Đerdap / Izvor: Shutterstock

Pravo je vreme da ovog proleća istražite Đerdap, pešačkom stazom krenete u avanturu i postanete deo prirode! 

Nacionalni park Đerdap u brojevima

Od Golupca do Karataša kod Kladova, prostiru se zone spomenika kulture, faune i vegetacije reliktnih vrsta koje potvrđuju razvoj vegetacionih serija od nastanka do današnjih dana.

63786 HEKTARA POVRŠINE
270 VRSTA PTICA
55 VRSTA SISARA
50 VRSTA RIBA
23 VRSTE VODOZEMACA I GMIZAVACA
1100 BILjNIH VRSTA I PODVRSTA

Otkrijte tajne najvećeg arheološkog i prirodnjačkog muzeja na otvorenom u Evropi. Srbija. Doživi! 

Piše:
Promo
14.05.2022. 08:47
Pogledajte više