TRAGEDIJA KOJA JE POTRESLA JUGU Perhan iz "Doma za vešanje" je bio na vrhuncu slave, a onda je počela BORBA ZA ŽIVOT

03.09.2018. 07:08
Piše:
Srbija Danas
Perhan / Izvor: Perhan
Poredili ga sa Dastinom Hofmanom

Film "Dom za vešanje" i uloga Perhana obeželila je život Davora Dujmovića.

Nije imao ni 18 godina kada je cela Jugoslavija znala za njega, a svega pet godina kasnije proglašen je za najboljeg glumca u Evropi. Baš tada je došao u kontakt sa heroinom i tada je počela njegova bitka sa drogom. Nadimak Perhan mu je zauvek ostao, a ulogu po kojoj je ostao prepoznatljiv je dobio sasvim slučajno.

Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da posle nastave svrati kod svog oca koji je tada radio kao privatnik na pijaci Markale.

- Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao - pričao je Dujmović.

U obližnji restoran, gde bi svraćao na sok, došli su i Emir Kustirica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji za "Oca na službenom putu". On je to prihvatio i posle toga je krenulo probno snimanje, gde se pokazalo da je savršen za ulogu.

Posle filma "Otac na službenom putu", odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspelo i posle toga nije više ni pokušavao. Sa nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sledećem filmu Emira Kusturice "Dom za vešanje", posle koga je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi.

Poredili su ga sa Dastinom Hofmanom, ali se početkom 90-ih "navukao" na drogu. Nekoliko puta je pokušao da se leči, ali bezuspešno.

Perhan / Izvor: Foto: Youtube/Cigo Ganovic

Ostaje upamćena njegova izjava o dejstvu heroina na njega.

OSKAR ZA ISMEVANJE MASAKRIRANIH SRPSKIH CIVILA: Poznati film krije MONSTRUOZNU TAJNU! (VIDEO)

- Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo "ja sam mal’, pa sam radoznal’", ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću - izjavio je tada glumac.

Zbog rata u Sarajevu, odlazi za Beograd i to kod rođaka, a tada uspeva da snimi još nekoliko filomova kao što su "Top lista nadrealista", "Underground". Kasnije odlazi u Sloveniju kod devojke i 31. maja 1999. godine Davor je izvršio samoubistvo vešanjem u Novom Mestu. Imao je 30 godina.

 

Piše:
Srbija Danas
03.09.2018. 07:08
Pogledajte više