U SRBIJI JE LEPŠE: Mladi lekar odustao od SIGURNOG POSLA u Nemačkoj i vratio se u svoj zavičaj, razlog PREDIVAN

15.02.2019. 17:24
Piše:
Srbija Danas/ Večernje novosti
Dalibor Stojanović / Izvor: Foto: Facebook/ Prinscreen/ Dalibor Stojanović
Mladi lekar Dalibor Stojanović odustao od sigurnog posla u inostranstvu i vratio se da radi u svom zavičaju. Hoću da doprinesem društvu koje me je školovalo, kaže doktor. Živi na relaciji Niš - Vlasotince

Ni posle dve godine od povratka iz inostranstva mladi lekar Dalibor Stojanović iz Vlasotinca nije se pokajao zbog svoje odluke da profesionalnu afirmaciju potraži u domovini, iako mu je daleko od rodne grude nuđen siguran posao lekara sa specijalizacijom.

Doktor Dalibor je u međuvremenu upisao volontersku specijalizaciju, zbog koje danas živi na relaciji Niš - Vlasotince, a projektno je angažovan i u Službi hitne medicinske pomoći vlasotinačkog doma zdravlja.

STRANI MEDIJI ODUŠEVLJENI SRPSKIM LEKARIMA: Britanci o podvigu spasavanja OTKINUTE RUKE!

STRANI MEDIJI ODUŠEVLJENI SRPSKIM LEKARIMA: Britanci o podvigu spasavanja OTKINUTE RUKE!

- Želja mi je da znanje koje imam primenim u lečenju bolesnika u našoj zemlji i na taj način dam svoj profesionalni doprinos društvu koje me je školovalo. U Lajpcig sam otišao da potpišem ugovor, ali sam se predomislio, iako sam za posao u Nemačkoj imao podršku sestre farmaceuta i zeta anesteziologa koji tamo rade - priča ovaj mladi lekar.

On može da se pohvali i time da je tri godine bio student sa najvišim prosekom. Doktor Dalibor smatra da prilikom odluke otići ili ostati ovde treba uzeti u obzir mnoge stvari, od profesionalne afirmacije, koja je najbitnija, do novca, koji je važan, ali, prema njegovom mišljenju, ipak treba biti tamo gde se najbolje osećate.

- Ovde mi je lepše. Nisam mogao da zamislim da radim u tuđini umesto u zemlji u kojoj sam odrastao, i zbog toga sam od svega, posle samo tri nedelje, odustao - kaže doktor Dalibor, koji je na zamenama odsutnih lekara radio u Nišu, Požarevcu i Kučevu.

NEVEROVATNO: Slab vid će postati prošlost! Lekari najavili VEŠTAČKA SOČIVA koja će promeniti svet (VIDEO)

NEVEROVATNO: Slab vid će postati prošlost! Lekari najavili VEŠTAČKA SOČIVA koja će promeniti svet (VIDEO)

Direktorka vlasotinačkog Doma zdravlja Milena Stanković Mitrović se priseća da je Dalibor ovakav ishod nagovestio kada su se pozdravljali i dodaje da je reč o kolegi kakav se samo poželeti može.

Zaposlen je u Službi medicinske pomoći po projektu kojim lokalna samouprava finansira zarade 14 lekara i isto toliko tehničara, odnosno sestara.

Vlasotinačkom Domu zdravlja je ukinuta specijalistička služba sa obrazloženjem da je ta ustanova od bolnice u Leskovcu udaljena nepunih 20 kilometara. Međutim, niko nije imao u vidu da od pojedinih sela do leskovačke Opšte bolnice treba proći dvostruko duži put.

MANJAK OSOBLjA

Opštine Vlasotince i Crna Trava, kao i Leskovac, trude se da pokriju razuđenu teritoriju adekvatnim brojem lekara i sestara, zbog čega iz svojih budžeta obezbeđuju plate dela neophodnog medicinskog osoblja.

- Imamo potrebu za većim brojem lekara nego što je to predviđeno kriterijumima Ministarstva i to ne možemo da ignorišemo. Povratak ovog mladog čoveka pokazuje da mladi ljudi u Vlasotincu mogu da pronađu svoje mesto i da obezbede egzistenciju sebi i svojoj porodici - zaključuje predsednik opštine Zoran Todorović.

 

Piše:
Srbija Danas/ Večernje novosti
15.02.2019. 17:24
Pogledajte više