Jedna od njih je skraćivanje radnog vremena ugostiteljskim objektima ali i pozorištima, bioskopima i svim lokalima na kojima se okuplja veći broj ljudi.
Sudovi prekršaje epidemioloških mera procesuiraju po ubrzanom postupku a najviše kazni izdaje se ugostiteljima.
- Za sada je, u Niškom okrugu, presuđeno jednom ugostitelju koji je kažnjen novčano sa 50.000 dinara. Kod njega je sanitarna inspekcija zatekla stolove na manjoj udaljenosti od dva metra koliko je obavezno, kao i više od dva lica za jednim stolom, što takođe nije dozvoljeno - rekao je MIšel Marković, predsednik Prekršajnog suda u Nišu.
On je rekao da kazne idu i do 2.000.000 dinara, a da je gorepomenuti ugostitelj kažnjen najblažom kaznom jer se prvi put oglušio o mere.
- Pored ovog zahteva, koji je uputila sanitarna inspekcija, sud postupa i po prekršajnim nalozima koji se, u najvećoj meri, izdaju zbog nepoštovanja mere o skraćenju radnog vremena - poručio je Marković i zaključio da sa dvadesetak zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i sa isto toliko prekršajnih naloga, Nišlije u velikoj meri poštuju nove mere.