U Italiji za 24 sata preminulo još 525 osoba

05.04.2020. 07:28
Piše:
Srbija Danas
koronavirus / Izvor: Tanjug
Pratite situaciju u Srbiji i svetu iz minuta u minut.
U Italiji za jedan dan umrlo još 525 osoba

U Italiji je u poslednjih 24 sata preminulo još 525 osoba, a zabeleženo je 4.316 novozaraženih. 

 U Njujorku za 24 sata umrlo skoro 600 osoba

Vlasti u Njujorku saopštile su da su preminulo 594 osobe od korona država u toj saveznoj državi.

Novih 14 slučajeva korona virusa u Crnoj Gori

Vlasti u Crnoj Gori saopštile su da su registrovale još 14 slučajeva korona virusa u toj zemlji, čime je ukupan broj skočio na 214.

Prvi smrtni slučaj korona virusa u Etiopiji

Etiopija je danas prijavila svoj prvi smrtni slučaj pacijenta sa Kovid-19, izjavila je ministarka zdravlja te zemlje Lia Tadese. U pitanju je 60-godišnja žena koja se od 31. marta nalazila na lečenju u glavnom gradu Adis Abebi, javja Rojters.

Kineski stručnjaci u Srbiji: Nije dobro, država bi trebalo da uvede zabranu kretanja 24 časa

Veliki broj građana Srbije ne nosi zaštitne maske, a na ulicama je previše ljudi, kaže član tima kineskih stručnjaka za borbu protiv korona virusa Guo Jubjao uz ocenu da se mnogi ponašaju neodgovorno i da država treba da uvede policijski čas u trajanju od 24 sata kako bi se sprečilo širenje epidemije.

Jubjao, načelnik Odeljenja za pulmologiju i intenzivnu negu Prve pridružene bolnice Univerziteta Sun Jat-Sen, kaže da je tim kineskih lekara, osim Beograda, obišao i druge gradove u Srbiji, kako bi se upoznali sa situacijom na terenu, primetivši da je mnogo ljudi na ulicama, posebno vikendom, a da prema njegovoj proceni, određeni broj građana ne nosi maske.

- Nisu dovoljno oprezni i zato smatramo da država treba da produži policijski čas na 24 sata - kaže Guo u izjavi za Tanjug putem skajpa.

 U Opštu bolnicu u Ćupriji stigao lekarski tim Ruske Federacije

U Opštu bolnicu u Ćupriji danas je stigao lekarski tim Ruske Federacije da pomogne ovdašnjim kolegama u borbi protiv korona virusa, i jedinica vojne tehnike koja će u naredna dva dana obaviti dezinfekciju bolnice i Doma zdravlja.

Njih su u Chupriji, gradu žarištu zaraze korona virusom u Srbiji, dočekali predsednik opštine i komadant Štaba za vanredne situacije Ninoslav Erić i v.d direktora Opšte bolnice dr Ivan Milojević.

Lekarski tim sastavljen je od specijalista epidemiologa i virusologa i sa lekarima Opšte bolnice obavljaju konsultacije i razmenjuje iskustva, izjavio je Tanjugu Erić.

Na severu KiM još četiri pozitivne osobe, ukupno 27

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji danas su potvrđena četiri nova slučaja zaraze korona virusom, čime je ukupan broj porastao na 27, saopšteno je na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Kako je rečeno, tri pacijenta su prebačena u Niš, a jedan u Beograd. Danas su uzeta još 24 uzorka za testiranje, a 13 obolelih je smešteno u Studentski dom u Mitrovici. Od četiri novoobolele osobe iz Mitrovice su tri, a jedna je iz Zvečana, prenosi Kosovo online.

U Britaniji umrla još 621 osoba, ukupno zaraženo 47.806

Broj preminulih od korona virusa u Velikoj Britaniji porastao je danas za 621 tako da je dosad ukupno umrlo 4.934 ljudi.

Takođe zabeleženo je 5.903 novih slučajeva, prenosi BBC. Ukupan broj zaraženih u Velikoj Britaniji danas je 47.806 ljudi.

Avion Er Srbije vratio iz Frankfurta 132 naših građana

Avion Er Srbije A319 vratio se iz Frankfurta u Beograd sa 132 naša građana, rečeno je Tanjugu u srpskoj aviokompaniji. Avion je sleteo u Beograd oko 15.30 sati, objavljeno je na sajtu aerodroma "Nikola Tesla".

Inače, istim avionom jutros su iz Beograda za Frankfurt otišla 102 strana državljana.

Inficirani zdravstveni radnici u Nišu udaljeni sa posla

U Nišu ima inficiranih zdravstvenih radnika koji su udaljeni sa posla i još značajniji broj njih je u kućnoj izolaciji, kojima još nije došlo vreme da se testiraju, rekla je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

U Italaiji zatvoreno 63 hiljade mesta za kockanje

Gotovo 63 hiljade raznih kockarskih mesta, kladionica, barova sa slot masinama , vise od 5 hiljada terminala za video lutriju, preko 10 hiljada agencija za klađenje, 203 bingo sale, zatvoreno je u Italioji Tek je epidemija koronavirusa pokazala koliko su mesta za kockanje i klađenje rasprostranjena u celoj Italiji, a vladina uredba o zatvaranju svih ovih mesta potakla Agenciju za igre na sreću da saopsti ove brojeve koji potvrđuje nenormalni rast ovog sektora.

Ovi brojevi upozoravaju brojna udruzenja porodica i volontera koji se i u vrijeme bez koronavirusa bore pritiv zavisnosti od kockanja, trebalo bi da natjeraju na razmišljanje o potrebi sveobuhvatne reforme delatnosti koja donosi profit malom broju, a sa druge strane dramaticno utice na pojedince i porodice. Slučajno ili ne, mjesta kocke su koncentrisana uglavnom u regijama koje su najviše pogođene infekcijom.

Slovenija: Stroge mere na snazi još 2-4 nedelje

Stroge restrikcije kretanja uvedene pre tri nedelje u cilju borbe protiv epidemije korona virusa daju rezultate, i trajacće „najmanje dve do četiri nedelje“, nakon čega će Slovenija razmotriti olakšavanje mera kako bi život mogao polako da se vrati u normalu, rekao je danas portparol vlade Jelko Kacin.

- Jednom kada pokrenemo mere opuštanja, moraćemo da ih pažljivo isplaniramo i izmerimo, uz svest da ćemo neko vreme morati da živimo s virusom i epidemijom - rekao je Kacin, na dnevnom brifingu za medije, prenosi slovenačka agencija STA. Kacin je rekao da je kriva novih infekcija povoljnija nego u drugim zemljama EU, ali da to ne znači da se stroge mere neće nastaviti.

Albanija:Porast broja zaraženih,nepoštovanje pravila

Albanski zvaničnici su istakli da je nepoštovanje pravila socijalne distance dovelo do porasta broja zaraženih u ovoj zemlji u poslednja tri dana, prenosi Rojters.

U Albaniji je registrovano 28 novih slučajeva zaraze korona virusom u poslednja 24 sata.

U toj zemlji je ovog vikenda na snazi policijski čas u trajanju od 40 sati po treći put do sad. Uprkos zabrani kretanja čije poštovanje nadgledaju policija i vojska i za koju su predviđene velike novčane kazne, neki Albanci oglušili su se o ovu naredbu.

U Srbiji 1.908 zaraženo, 51 osoba umrla od korone

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 959 osoba od kojih je 284 pozitivno. Nažalost od prethodnog izveštaja imamo i novih pet (7) smrtnih slučajeva, odnosno ukupno 51 žrtva. 

U Hrvatskoj 56 novih slučajeva, još tri preminula

U Hrvatskoj je potvrđeno još 56 slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 1.182, saopštio je danas nacionalni štab civilne zaštite. Prema navodima Štaba, u toj zemlji su preminule još tri osobe, prenosi Hina.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da je do sada testirano ukupno 10.847 osoba, od kojih u podslednja 24 sata 1.014. Dodao je da je od testiranih uzoraka 10,9 posto su pozitivno. Na respiratoru je trenutno 39 bolesnika, oporavljenih je 125, a ukupno hospitalizovanih 374.

Sančez od EU traži Maršalov plan: Sad ili nikad

Španski premijer, Pedro Sančez pozvao je EU da uspostavi novu verziju Maršalovog plana kako bi stimulisala pokretanje evropske ekonomije nakon krize COVID19.

Pedro Sančez je u otvorenom pismu liderima EU 27 ocenio da Evropa prolazi koroz ”najdublju krizu od Drugog svetskog rata” i zatražio mobilizaciju značajnihjih sredstava za oporovak evropske ekonomije nakom pandemoije COVID19.

Predsednik Vlade Španije ocenjuje da se Evropa i sada nalazi u ratu sa ”nedvidljivim protivnikom” što, prema njegovim rečima, ugrožava budućnost evropskog projekta.“

"Evropa mora uspostaviti ratnu ekonomiju i pokrenuti otpor, obnovu i ekonomski oporavak. Da bismo to postigli, moramo mobilizovati značajna sredstva kroz plan koji smo nazvali novim Marsalovim planom. Za to je potrebna podrška svih država članica EU”, napisao je Sančez.

Papa služio misu bez vernika

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja je na praznik Cveti služio misu bez prisustva vernika, pošto je tradicionalna ceremonija na Trgu Svetog Petra otkazana zbog pandemije novog koronavirusa.

papa Franja / Izvor: Profimedia
U Nemačkoj 91.714 zaraženih koronom, 1.342 smrtna slučaja

U Nemačkoj je u poslednja 24 sata registrovano 5.936 zaraženih korona virusom, tako da je COVID-19 zabeležen kod ukupno 91.714 osoba.

Prema podacima Instituta "Robert Koh", to je treći dan kako broj novozaraženih pada jer je u subotu prijavljeno 6.082 nova slučaja, a u petak 6.174.

Istovremeno, broj smrtnih slučajeva povećan je za 184 - na 1.342.

Obećevajuće što rast broja novoobolelih nije strmoglav

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je "obećavajuće" što rast broja novoobolelih od koronavirusa u Srbiji nije "strmoglav" kao u drugim zemljama.

Navodeći da će za "nedelju ili dve" Srbija biti u periodu kada je u drugim zemljama dostignut vrhunac epidemije, ona je kazala da prazne ulice gradova Srbije zbog produženog policijskog časa "obećavaju".

Troje zaposlenih u Ministarstvu prosvete zaraženo

Savetnik u Ministarstvu prosvete Aleksandar Pajić i još dvoje zaposlenih, Milos Blagojević i Radovan Živković, zaraženi su novim korona virusom, rečeno je u tom ministarstvu.

Blagojević je smesten u KBC Dragisa Misović i u stabilnom je stanju.

Ostala dvojica imaju blazu kliničku sliku.

U Italiji zaraženo 11.252 zdravstvenih radnika, umrlo 80 lekara

U poslednja 24 sata u Italiji su umrla su još dva doktora, pa se ukupan broj lekara žrtava Covid-19 popeo na 80.

Prema poslednjim podacima Visokog instituta za zdravstvo, ukupno je zaraženo 11.252 zdravstvenih radnika.

Najmlađi preminuli lekar imao je 46 godina, a najstariji 90 godina. Među zrtvama su mnogi koji su se odazvali na poziv civilne zastite, iako penzionisani, vratili su se u službu.

Španija zabeležila najmanji procenat porasta infekcija od početka krize

Španska smrtnost porasla je za 674 na 12.418 u protekla 24 sata, prema podacima koji su zabeležili najmanji broj žrtava u devet dana. Broj registrovanih slučajeva porastao je na 130.759 sa 124.736, saopštilo je špansko ministarstvo. Rast infekcija od pet procenata bio je najmanji porast od početka zdravstvene krize.

Ustupljena četiri hotela kriznom štabu

Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde ustupila je vladinom Kriznom štabu za suzbijanje koronavirusa četiri hotela u Novom Sadu, Subotici i na Paliću sa oko 600 ležajeva.

Ustupljeni su hoteli "Vojvodina" i "Putnik" u Novom Sadu, "Patria" u Subotici i "Prezident" na Paliću a u svim objektima će biti sprovodene sve mere zaštite od širenja virusa.

Još dve žrtve korona virusa u Hrvatskoj, ukupno 14

U Hrvatskoj su danas preminule dve osobe obolele od korona virusa, tako da je ukupan broj preminulih 14.

Zaključno sa jučerašnjim danom, u Hrvatskoj je evidentirano ukupno 1.126 slučajeva zaraze.

Poslednjih dvoje pacijenata preminulo je u Osijeku i u Zadru.

U Osijeku je preminuo 82-godišnji onkološki pacijent, dok je pacijent u Zadru imao 88 godina i bio hronični bolesnik.

559 žrtava korone u Švajcarskoj, 21.100 obolelih

Broj umrlih u Švajcarskoj od korona virusa povećao se za 19, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Broj osoba koje su pozitivne na COVID-19 povećao se sa 20.278 na 21.100.

Švajcarska je testirala više od 158.000 ljudi na COVID-19.

U Mađarskoj 55 novozaraženih, još dve žrtve korone

U Mađarskoj je otkriveno još 55 osoba zaraženih koronavirusom, pa se ukupan broj inficiranih popeo na 733 – navodi se na portalu vlade. U protekla 24 sata preminula su dva lica, oba starija od 80 godina, tako da se na toj crnoj listi sada nalazi 34 imena.

Povećan je i broj izlečenih, sa 58 na 66, kao i testiranih, kojih ima više od 21.000. Dvonedeljni prisilni kućni karantin izrečen je za 13.435 osoba, koji su došli iz ugroženih područja u inostanstvu, ili su bili u kontaktu sa zaraženima.

Ceo garnizon Prve brigade Vojske Srbije zaražen

Više desetina pripadnika Prve brigade Vojske Srbije, koji su bili angažovani na prijemu ljudi iz koji su došli iz inostranstva u periodu od 13. do 16. marta, zaraženo je korona virusom, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Vojska Srbije / Izvor: Profimedia

Rekao je da je ceo garnizon zaražen, ali i da bi situacija u Srbiji bila mnogo teža da oni nisu organizovali karantin u Moroviću i na Paliću.

- O mnogo desetina je reč, ne o pojedincima. Onda je jasno sa čim su se suočavali - dodao je.

U toku noći preminule dve osobe u KC Vojvodine

U Kliničkom centru Vojvodine u toku prethodne noći preminule su još dve osobe od posledica virusa korona, čime se broj preminulih u Vojvodini popeo na osam, izjavila je danas načelnica Infektivne klinike Vesna Turkulov.

Turkulov je kazala da se radi o dve pacijentkinje, starije osobe, koje su imale i pridružene bolesti - dijabetes, hipertenziju, koje su doprinele ovakvom ishodu.

U Ćupriji 72 zaražena

 Predsedenik opštine i komadant Opštinskog štaba za vanredne situacije Ćuprije Ninoslav Erić izjavio je danas da su u tom gradu na korona virus pozitivne 72 osobe, a 17 je novoobolelih.

- Povećenje zaraženih je rezultat povećanog broja uzetih uzoraka - ocenio je Erić.

Još tri slučaja korona virusa u Republici Srpskoj, ukupno 302

Tri nova slučaja virusa korona registrovana su u Republici Srpskoj (RS) u poslednja 24 sata, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Reč je o muškracu i dve žene, a svi su iz Banjaluke.

Sve tri osobe su u izolaciji, istaklo je Ministarstvo.

U poslednja 24 sata testirane su 94 osobe.

Preminuo pripadnik MUP od korona virusa

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je danas najdublje izraze saučešća porodici Radovana Tijanića, pripadnika Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije MUP-a, koji je preminuo u KBC "Dragiša Mišović" od posledica korona virusa.

- Reč je o nenadoknadivom gubitku za Ministarstvo unutrašnjih poslova. Radovan Tijanić je u našem timu bio poznat kao izuzetan profesionalac, požrtvovan radnik i veliki borac za informacionu bezbednost Srbije - rekao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

značka policije / Izvor: Srbija Danas

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Tijanić je u Ministarstvu unutrašnjih poslova proveo ceo svoj radni vek, a tokom gotovo 34 godine rada obavljao je poslove logistike, policijskih evidencija, analitike i bio je zaposlen u Odeljenju Beograd Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije MUP-a.

Preminuo je u 58. godini života i iza sebe je ostavio suprugu i dve ćerke, dodaje se u saopštenju MUP-a.

Povećava se broj zaraženih u Moskvi

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Moskvi za prethodna 24 sata povećao se za 536.

U toku je potraga za bliskim kontaktima obolelih.

Moskva / Izvor: Profimedia

U Rusiji je do sada potvrđen ukupno 4.731 slučaj korona virusa, a 333 pacijenta su se oporavila.

Preminule su 43 osobe.

Ministarstvo i MUP kontrolišu i izdaju dozvole za kretanje

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tokom vanrednog stanja, zajedno sa MUP-om kontrolisaće i vršiti izdavanje dozvola za kretanje u vreme policijskog časa, saopšteno je iz tog ministarstva.

Kako se navodi, građani kojima je potrebna dozvola za kretanje u vreme policijskog časa, treba da se obrate lokalnoj samoupravi i dostave dokumenta u prilog izdavanju dozvole.

Nakon toga, jedinica lokalne samouprave nakon provere dostavlja zahteve ministarstvu rada, a zatim to ministarstvo zahtev prosleđuje MUP-u.

U Kraljevu preminuo nulti pacijet od posledica virusa korona

Prema informaciji iz Kliničkog centra Kragujevac - Infektivne klinike, prvozaraženi virusom korona sa teritorije grada Kraljeva preminuo je, saopšteno je na zvaničnom sajtu Kraljeva.

Kako se navodi, u pitanju je nulti pacijent u Kraljevu, koji je došao iz inostranstva.

U prethodna 24 časa u Kraljevu su zabeležena još dva slučaja zaraženih virusom korona, što čini da na teritoriji tog grada sada ukupno ima pet obolelih od novog virusa.

Veterinarski institut u Kraljevu, u prethodna 24 časa, analizirao je 185 uzoraka iz pet okruga, od čega su 34 pozitivna na virus korona.

Moskva u najvećem riziku od širenja korona virusa

Moskva je izložena najvećem riziku od širenja korona virusa među ruskim regionima, izjavio je danas gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanjin.

- Što se tiče Moskve, mi smo u grupi s najvećim rizikom jer je veliki broj ljudi prošao kroz Moskvu ili je bio u inostranstvu - rekao je Sobjanjin za televizju Rusija1 dodajući da su mnogi Moskovljani zaraženi korona virusom.

Više od 130 novozaraženih u Tokiju, ukupno više od 1.000

Broj novozaraženih korona virusom u Tokiju je 130, tako da je ukupan broj slučajeva veći od 1.000. To je do sada bio najveći dnevni skok potvrđenih slučajeva.

Vlasti u Tokiju apelovale su na građane da ostanu kod kuće i izbegavaju nepotrebna putovanja.

Zbog povećanja broja potvrđenih slučajeva COVID-19 u Tokio, sve je češći pozivi centralnoj vladi da uvede vanredno stanje.

Više od 300.000 pozitivnih u SAD, oko 8.400 ljudi umrlo

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da SAD možda predstoje "najteže" sedmice dok se u zemlji povećava smrtnost od koronavirusa.

Broj ljudi pozitivnih na koronavirus u SAD je premašio 300.000, a više od 8.400 ljudi je umrlo.

Bolnica na Karaburmi za dve nedelje

Vojnomedicinski centar Karaburma od sutra će moći da prima obolele od korona virusa, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da sutra počinju i radovi na izgradnji savremene bolnice na Karaburmi koja će biti završena za dve nedelje.

Kako je rekao, zahvaljujući angažovanju Vojske Srbije, u ovom je trenutku oko 6.000 kreveta na raspolaganju zdravstvenom sistemu.

- Ne treba bežati od toga niti mi najvaljujemo katastrofičan scenario. Naš posao da budemo spremni za najgori mogući scenario, da možemo da prihvatimo hiljade onih koji imaju simptome i kojima je potrebna zdravstvena zaštita - rekao je Vulin

Najnovija statistika zaraženih i preminulih u svetu

Više od 1,2 miliona ljudi zaraženo je korona virusom širom sveta, tačnije, prema podacima sa sajta Worldometers, obolelo je njih 1.202.715.

Kako se navodi na sajtu, do danas je epidemija zahvatila 206 zemalja i teritorija širom sveta, preminulo je 64.734 ljudi, a 246.648 se izlečilo. Aktivnih slučajeva ima ukupno 891.333, od čega 95 odsto, odnosno 848.651 ima umerenu kliničku sliku, a pet odsto, odnosno 42.682, nalazi se u teškom stanju. Aktivnih slučajeva ima ukupno 891.333, od čega 95 odsto, odnosno 848.651 ima umerenu kliničku sliku, a pet odsto, odnosno 42.682, nalazi se u teškom stanju.

Najveći broj zaraženih je u SAD, a preminulih u Italiji.

Dve trudnice i još dva člana osoblja u GAK imaju korona virus

U Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" u Beogradu nalaze se dve pacijentkinje sa koronavirusom i sa opterećenim anamnezama, rekla je prof. dr Ana Mitrović Jovanović.

Gak Narodni front / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Kako je prenela, klinika je i juče dezinfikovana, a kako je pre dva dana saopšteno, 75 zdravstvenih radnika je udaljeno s posla, od kojih je 46 bilo pozitivno na koronavirus. Dodala je da su, u međuvremenu, još dva člana osoblja pozitivna na ovaj virus.

10 osoba iz Kraun plaze osuđeno na kući zatvor

Deset uhapšenih u beogradskom hotelu Kraun plaza priznalo je krivicu za nedozvoljeno okupljanje i zaključilo sporazume s Trećim osnovnim tužilaštvom u Beogradu prema kojima su već pravosnažno osuđeni na kazne kućog zatvora od po tri meseca.

Ostalih 10 uhapšenih danas će biti privedeno u tužialštvo na saslušanje, nakon čega će biti poznat dalji tok postupka.

Đani, Prijović i Mitar Mirić / Izvor: Foto: SD/Ilustracija

U tužilaštvu dodaju da je jedna osoba u bekstvu i da je za njom raspisana potraga.

Među onima koji su već zaključili sporazume s tužilaštvom o priznanju krivice na osnovu kojih su pravosnažno osuđeni, jesu fudbaler Aleksandar Prijović, pevač Ðani, njegova supruga i sin, i kao i pevač Mitar Mirić.

Danas let iz Frankfurta za građane Srbije koji žele da se vrate

Za građane koji žele da se vrate u Srbiju, danas će biti organizovan let iz Frankfurta.

Kako navodi javni servis, juče je više od 140 građana Srbije stiglo letom iz Moskve i Varšave. Među njima je bilo studenata, bolesnika, trudnica, građana koji su ostali bez posla, više sportista i trenera.

Blago raste broj novozaraženih u Kini

Kina je u subotu prijavila 30 novih slučajeva korona virusa, što je 19 više u poređenju sa prethodnim danom, saopštili su danas kineski zdravstveni zvaničnici, koji navode da raste broj lokalnih transmisija, ali i slučajeva koji dolaze iz inostranstva.

Kina / Izvor: Profimedia

Nacionalna zdravstvena komisija je danas saopštila da 25 novih slučajeva uključuje ljude koji su došli iz inostranstva, dok je pet slučajeva lokalne transmisije prijavljeno u provinciji Guangdong.

Kina je ukupno prijavila 81.669 slučajeva, dok je broj umrlih porastao na 3.329.

U Meksiku 1.890 slučajeva korone, 79 preminulih

Meksičko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je do sada u toj zemlji registrovano 1.890 slučajeva korona virusa.

Od korona virusa je preminulo 79 osoba.

U Brazilu 10.278 zaraženih, 431 smrtni slučaj od korone

Broj slučajeva korona virusa u Brazilu povećan je za 1.222 tokom poslednja 24 sata i dostigao 10.278, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja te države.

Broj smrtnih slučajeva povećao se sa 72 na 431, a stopa smrtnosti je 4,2 odsto.

U Severnoj Makedoniji najviše preminulih u jednom danu

U Severnoj Makedoniji petoro ljudi preminulo je u subotu od posledica infekcije korona virusom i to je najviše smrtnih slučajeva u jednom danu u toj zemlji.

Makedonija / Izvor: Profimedia/ilustracija

Ukupan broj žrtava epidemije u Severnoj Makedoniji je 17.

Potvrđeno je 53 nova slučaja, ukupan broj obolelih je 483, a dvadesetoro pacijenata oporavilo se u potpunosti.

Osmogodišnjak iz Novog Pazara najmlađi pacijent zaražen koronom u Srbiji

Najmlađi pacijent zaražen korona virusom u Novom Pazaru ima osam, a najstariji 80 godina. 

Novi Pazar / Izvor: Profimedia

U Novom Pazaru je ukupno testirano 16 osoba, pa je sada u ovom gradu, koji je proglašen za novo žarište korona virusa, inficirano 13 žitelja.

Četiri nova slučaja u CG, zaražena 201 osoba

 Institut za javno zdravlje Crne Gore potvrdio je još četiri slučaja korona virusa, čime je broj obolelih porastao na 201.

- Svi novooboleli su iz Podgorice, tri su kontakti ranije poznatih slučajeva, dok je jedan u početnoj fazi epidemiološkog istraživanja i njegovi kontakti se identifikuju - navode iz IJZ CG.

Pet novih pozitivnih slučajeva na Kosovu, ukupno 140 zaraženih

Na KiM je registrovano pet novih slučajeva korona virusa, što je ukupno 140 obolelih osoba.

Danas je registrovano i sedam pacijenata koji su se oporavili od ove bolesti.

Pozitivni slučajevi su slučajevi kontakata, od kojih su dvoje sa prebivalištem u selu Banje u opštini Mališevo, jedan sa prebivalištem u Prištini, jedan sa prebivalištem u Smrekonici kod Vučitrna i jedna osoba iz karantina.

U Srbiji više od 100 izlečenih od korona virusa

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je u večerašnjem televzijskom gostovanju da je do sada u Srbiji ozdravilo više od 100 zaraženih korona virusom, te da deo pacijenata kod kojih je potvrđen Kovid-19 čeka potvrdu drugog negativnog nalaza.

U Turskoj još 3.000 zaraženih, ukupno skoro 24.000

Broj zaraženih u Turskoj od korona virusa u subotu je porastao za 3.000, tako da je ukupno obolelo 23.934 ljudi.

Ukupan broj žrtava porastao je na 501 pošto je preminulo 76 ljudi, rekao je ministar zdravlja Fahretin Kodža na Tviteru.

Kako je dodao, za 24 sata testirano je 19.664 osoba. Od početka pandemije testirano je ukupno preko 161.000 ljudi

Piše:
Srbija Danas
05.04.2020. 07:28
Pogledajte više