PANDEMIJA KORONA VIRUSA: Prvi smrtni slučaj u Crnoj Gori, obolela Biljana Srbljanović

22.03.2020. 08:52 00:49
Piše:
Srbija Danas
Koronavirus / Izvor: Foto: Profimedia/mc.rs
Pratite situaciju iz minuta u minut.

Korona virus se i dalje nezaustavljivo širi i nastavlja da uzima ljudske živote. Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

00:15
Treća žrtva korona virusa u Albaniji

Albansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je sinoć da je od komplikacija nastalih zbog virusa Covid-19 preminuo 71-godišnji muškarac iz grada Kučova, što je treći smrtni slučaj od tog virusa. 

23:45
Francuska uvela sanitarno vanredno stanje

Francuski parlament danas je doneo odluku da se u toj zemlji, u periodu od naredna dva meseca, uvede sanitarno vanredno stanje kako bi se usporilo širenje korona virusa, čime se daje mogućnost da Vlada odvojenim dekretom uvede mere vanrednog stanja. 

23:15
Prvi smrtni slučaj u Crnoj Gori

 U Kliničkom centru Crne Gore večeras je od posledica novog korona virusa preminuo 65. godišnji Z.P.

On je prva žrtva virusa Covid-19 u toj zemlji, izjavio je direktor KC CG Jevto Eraković.

U Crnoj Gori do sada je od novog korona virusa obolela 21 osoba.

22:25
U BIH se uvode nove mere, obolelo 126 osoba

Federalni štab civilne zaštite BiH doneo je na večerašnoj sednici niz novih naredbi kako bi se sprečilo širenje novog korona virusa na području Federacije.

Nove mere predviđaju zabranu kretanja i zadržavanja na otvorenom više od jedne osobe na udaljenosti manjoj od 1,5 metara, da u taksiju može samo jedna osoba da se vozi i to na zadnjem sedištu.

Policijski čas u BiH počeo je od 18 sati, a kako se dodaje u toj zemlji je obolelo ukupno 126 osoba. 

21:30
Sirija potvrdila prvi slučaj korona virusa

Sirija je danas potvrdila prvi slučaj korona virusa kod osobe koja je došla iz inostranstva.

Sirijski ministar zdravlja Nizar al-Jaziđi izjavio je državnim medijima da su preduzete neophodne mere.

21:00
Još 5 zaraženih u Crnoj Gori

U Crnoj Gori zabeleženo je još 5 novih slučajeva zaraze virusom korona, saopšteno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

U Crnoj Gori sada je ukupno 21 osoba inficirana novim virusom, a pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom je 5.565 osoba.

20:41
Turska: Broj preminulih od COVID-19 porastao za devet, na 30

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa u Turskoj danas je porastao za devet, na ukupno 30, izjavio je turski ministar zdravlja Fahretin Koca.

Prema Kocinim rečima, broj zaraženih od korona virusa u Turskoj porastao je za 289, na 1.256, preneo je Rojters.

On je rekao da je u zemlji urađeno 20.345 testova.

20:12
Nova dva slučaja COVID-19 na KiM, ukupno 33

Na Kosovu i Metohiji su prijavljena dva nova slučaja korona virusa, čime je broj zaraženih dostigao 33. Reč je o novim slučajevima iz sela Vrapčić u Gnjilanu i sela Domanek u Malieševu. Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da je reč o dva muškarca starosti 50, odnosno 53 godine, prenosi Kosovo onlajn.

Od 8. marta do danas u laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju Nacionalnog instituta testirano je ukupno 577 sumnjivih uzoraka na korona virus, od čega su 33 pozitivna na COVID-19, navodi se u saopštenju.

Iz instituata navode da je do danas otkriveno 560 kontakata sa slučajevima koji su bili pozitivni.

20:07
Francuska: Broj umrlih od COVID-19 porastao za 112, na 674

Broj smrtnih slučajeva u Francuskoj od korona virusa porastao je danas za 112, na 674, rekao je visoki francuski zdravstveni zvaničnik Žerom Salomon.

Prema njegovim rečima, broj zaraženih se povećao za 1.559, na 16.018, preneo je Rojters.
 

20:02
Španski premijer traži Maršalov plan

Broj smrtnih slučajeva u Španiji je 1.720, a broj obolelih je 28.527. Španski premijer tim povodom pozvao je EU da izradi "Maršalov plan" protiv ove opake bolesti.

19:52
U Republici Srpskoj Potvrđen još 31 novi slučaj, ukupno 90

U Republici Srpskoj registrovan je 31 novi slučaj korona virusa, čime je broj zaraženoh povećan na 90, izjavio je večeras ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić. On je na konferenciji za novinare rekao da su u Banjaluci registrovana ukupno 64 slučaja, Čelincu tri, Latašima šest, Srpscu jedan, Prnjavoru dva, Ribniku jedan, Modriči i Kozarskoj Dubici po dva, Prijedoru jedan, Bijeljini tri, Gradišci i Derventi po jedno i Kneževu troje, prenosi RTRS.

- Imamo tri putnika koji su došli iz inostranstva, 12 osoba je bilo u kontaktima sa zaraženima, a ostalo još utvrđujemo - rekao je Šeranić.

Ministar je rekao i da se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 13.763 lica i podsetio da je jedan lekar sa Urgentnog kliničkog centra Srpske pozitivana na virus. Prema njegovim rečima, sva lica koja prekrše mere izolacije biće stavljena u karantin i da mere i visok stepen higijene moraju da se održavaju.

19:36
Ukupan broj žrtava u svetu 13.782

 Od virusa Covid-19 širom sveta obolele su 324.064 osobe, a od njega je preminulo 13.782. Prema najnovijim podacima, koje je objavio portal worldofmeters, od bolesti se oporavilo 96.006 osoba.

Najviše slučajeva zaraze zabeleženo je u Kini - 81.054, a za njom slede Italija sa 59.138 slučajeva, potom SAD, Španija i Nemačka. Najviše smrtnih slučajeva zabeleženo je u Italiji - 5.476.

19:00
BILJANA SRBLJANOVIĆ ZARAŽENA KORONOM

Književnica Biljana Srbljanović objavila je na društvenoj mreži Fejsbuk da se testirala na koronavirus i da je pozitivna. Biljana, kako je napisala u svojoj objavi, čeka prijem u bolnicu.

18:55
Angela Merkel je u karantinu posle sastanka sa doktorom koji ima korona virus.
18:19
Raste broj mrtvih u UK

U Velikoj Britaniji je od korona virusa preminulo još 47 ljudi, čime je ukupan broj žrtava zaraženih u toj zemlji porastao na 281, saopštila je danas vlada.

Proj potvrđenih slučajeva u toj zemlji porastao je na 5.683, sa 5.018 prethodnog dana, prenosi Rojters.

18:18
U Italiji kritično - preko 600 mrtvih

U Italiji se nastavlja kritično stanje, a prema najnovijim podacima novoobolelih je 6000, a mrtvih 651. 

18.15
Broj obolelih u Srbiji povećao se na 222

U Srbiji su do 18 časova godine registrovana ukupno 222 potvrđena slučaja COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 34 pozitivno i 27 negativno na novi korona virus.

18.13
U Šumadijskom okrugu tri pacijenta obolela od korone

Od proglašenja pandemije korona virusa u Šumadijskom okrugu registrovana su tri pacijenta obolela od korona virusa, a pod zdravstvenim nadzorom je 1.060 osoba, izjavio je danas član Saveta za zdravlje opštine Aranđelovac dr Predrag Delić.

18:07
Policijski čas od sutra u Grčkoj

Grčka je danas saopštila da od sutra uvodi policijski čas, ograničavajući kretanje, sa samo nekoliko izuzetaka, da bi se izborila sa širenjem korona virusa.

- Možda je to poslednji korak koji treba hitno preduzeti - rekao je grčki premijer Kirjakos Micotakis u televizijskom obraćanju, preneo je Rojters.

- Moramo da zaštitimo opšte dobro, naše zdravlje - istakao je Micotakis.

Grčka je potvrdila danas 94 novih slučajeva korona virusa, najveći skok u jednom danu, čime je ukupan broj zaraženih u zemlji 624 i 15 smrtnih slučajeva u odnosu na prethodna dva.

17:54
Novi slučajevi i u Kini

Kina je danas izvestila da ima 46 novih slučajeva korona virusa, dok je grad Vuhan saopštio da će smanjiti dvomesečnu blokadu tako što će postepeno obnoviti javni prevoz i omogućiti zdravim ljudima da nastave da rade.

Ovo je četvrti dan zaredom da je došlo do povećanja slučajeva u Kini, od kojih su svi osim jednog došli iz inostranstva, preneo je Rojters.

Stanovnicima u Vuhanu i van njega biće dozvoljeno da putuju u grad i nastave da rade ako imaju zeleni zdravstveni kod koji izdaje vlada i normalnu telesnu temperaturu.

17:38
Plasido Domingo saopštio da je zaražen

Operski pevač Plasido Domingo objavio je danas da je pozitivan na korona virus. On je saopštio da se sa porodicom nalazi u samoizolaciji.

- Osećam da je moja moralna obaveza da saopštim da sam pozitivan na kovid-19. Moja porodica i ja ćemo biti u samoizolaciji dok god bude medicinski neophodno - naveo je Domingo u saopštenju.

Dodao je da je trenutno u dobrom stanju i objasnio da je imao temperaturu i kašalj pre nego što je odlučio da se testira, prenosi portal Operawire.

17:37
Prvi slučaj zaraze u Mozambiku

U Mozambiku je danas potvrđen prvi slučaj korona virusa, saopštio je ministar zdravlja Armindo Tjago.

Prema njegovim rečima, u pitanju je o 75-godišnji muškaarc koji su u zemlju vratio sredinom marta, prenosi Rojters.

17:36
Nemačka uvodi zabranu kontakta umesto zabrane kretanja

Nemački pokrajinski premijeri u cilju suzbijanja zaraze korona virusom dogovorili su uvođenje "zabrane kontakta" umesto "zabrane kretanja", javlja Dojče vele.

Nemački medijski servis navodi da će Nemačka zabraniti sastajanje više od dve osobe uz izuzetak porodica ili ljudi koji žive zajedno.

Dodaje se da je do ove mere došlo nakon što je premijer Bavarske Markus Zeder bez konsultacija sa zvaničnicima ostalih 15 saveznih pokrajina uveo zabranu kretanja građana.

17:18
U Sloveniji još 31 slučaj, ukupno 414

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Sloviniji porastao je danas za 31 na 414, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

Kako se navodi, šestoro zaraženih su stranci, prenosi STA.

17:05
U Avganistanu prvi smrtni slučaj od korona virusa

Avganistansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je danas potvrđen prvi smrtni slučaj od korona virusa u toj zemlji.

Preminuo je 40-godišnji muškarac u severnoj provinciji Balk, rekao je portparol Ministarstva zdravlja Vahidulah Majar, preneo je Rojters. Avganistan ima 34 potvrđena slučaja korona virusa.

16:55
U Rusiji još 61 slučaj korona virusa, ukupno 367

Broj potvrđeni slučajeva korona virusa u Rusiji danas je porastao za 61 i sada iznosi ukupno 367, saopštio je krizni štab.

Kako je rečeno, najviše novih slučajeva, 54, je u Moskvi, prenosi Tas s.

16:45
U Hrvatskoj zaraženo 254 ljudi

Prema poslednjim informacijama, broj obolelih od korona virusa u Hrvatskoj porastao je na 254.

16:35
U Grčkoj umrlo 15 osoba

Od posledica infekcije korona virusom u Grčkoj je umrlo 15 osoba.

16:25
U Švajcarskoj 900 potvrđenih novih slučajeva za jedan dan

U Švajcarskoj je za poslednje 24 časa zabeleženo 900 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 7.014, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja.

16:10
Kinezi pozitivno ocenili mere Vlade Srbije

Kineski stručnjaci pozitivno su ocenili mere koje je do sada preduzela Vlada Srbije u borbi sa korona virusom, preneo je danas novinarima epidemiolog Predrag Kon.

- Održan je sastanak kriznog štaba sa kineskim stručnjacima koji su se izrazili vrlo povoljno prema merama koje je vlada sprovela do sada - rekao je Kon na konferenciji za medije u vladi.

16:00
Prva žrtva korona virusa u Severnoj Makedoniji

U Severnoj Makedoniji je zabeležen prvi smrtni slučaj od korona virusa, a u pitanju je 57-godišnja žena iz Kumanova, saopštio je danas ministar zdravlja Venko Filipče.

On je rekao da je korona virus bio dijagnostikovan posle smrti.

15:30
U Srbiji nove mere: Zabrana kretanja od 17 časova

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, donete se najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Izmenjena je odluka o zabrani kretanja, tako da ona za sve građane važi od danas od 17 časova do 5 časova ujutru. Izuzetak je dan nedelja, kada građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica.

Napuštanje domova nakon 17 časova i pre 5 časova ujutru, moguće je isključivo iz hitnih medicinskih razloga, uz radnu dozvolu ili posebno odobrenje nadležnih organa.

15:10
U Holandiji umrlo 179 ljudi, zaraženo 4.204

Broj preminulih od korona virusa u Holandiji porastao je danas za 43 na 179, a žrtve su starosti između 57 i 97 godine, saopštil eus zdravstvene vlasti. 

15:00
Doktor iz Francuske umro od korona virusa

Doktor iz Francuske umro je od korona virusa, objavilo je ministarstvo zdravlja.

- Ovo je prvi doktor, koliko znamo - dodali su iz ministarstva.

12:00
Sleteo još jedan avion sa kineskom humanitarnom pomoći iz Kine

U Beograd je oko 11.15 sleteo drugi avion Er Srbije, A-320, iz Šangaja sa kineskom medicinskom pomoći za Srbiju.

Avionom su stigle maske, respiratori, medicinska oprema i lekovi. Letelicu su na aerodromu Nikola Tesla dočekan svečanim mlazevima.

Kako se saznaje, danas će još jedan avion Er Srbije A 330 poleteti za Šangaj po treći kontigent neophodne medicinske pomoći iz Kine.

10:45
Korona virus odneo drugi život u Srbiji

Zlatibor Lončar saopštio je da je pre nekoliko trenutaka preminula baka od 92 godine, koja je bila na respiratoru, obolela od korona virusa. To je drugi smrtni slučaj u Srbiji od ove bolesti. 

8:42
U Kolumbiji prvi smrtni slučaj od korona virusa

Ministarstvo zdravlja Kolumbije potvrdilo je kasno sinoć prvi smrtni slučaj od korona virusa u toj zemlji.

Žrtva je 58-godišnjak koji je radio kao taksista u primorskom gradu Kartahena. U Kolumbiji je do sada zabeleženo 210 slučajeva korona virusa, a u celoj državi od utorka uveče biće uveden karantin.

08:28
U Crnoj Gori dva nova slučaja

U Crnoj Gori potvrđena su dva nova slučaja korona virusa, čime je ukupan broj povećan na 16 zaraženih, saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

- Upravo je završena analiza još 19 uzoraka, danas ukupno 31. Novi korona virus potvrđen je kod dve osobe, koje su povezane s postojećim slučajevima - naveo je na svom Tviter nalogu IJZCG.

08:03
U Srbiji još 17 zaraženih

U Republici Srbiji je do 8 časova 22. marta 2020. godine registrovan ukupno 188 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 22. marta 2020. godine testirani su uzorci 28 osoba od kojih je 17 pozitivno i 11 negativno na novi korona virus.

korona virus / Izvor: SD/ilustracija

Od 17 potvrđenih slučajeva od poslednjeg izveštaja, njih 11 je hospitalizovano, ali bez komplikacija, dobrog opšteg stanja, dok njih šest ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima. 

Do 8 časova 22. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 700 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

07:20
U kini 46 novih slučajeva, uglavnom uvezeni

U Kini je zabeleženo 46 novih slučajeva korona virusa, što je povećanje četvrti dan zaredom, a svi osim jednog, uvezeni su iz inostranstva, objavila je državna nacionalna zdravstvena komisija.

Kina / Izvor: Profimedia

Kina je drastično smanjila broj prijavljenih slučajeva koji se prenose u zemlji, ali beleži stalni porast broja uvezenih slučajeva, uglavnom među Kinezima koji se vraćaju iz inostranstva.

06:45
Amerika odobrila brze testove na korona virus

Američka Administracija za lekove i hranu (FDA) odobrila je korišćenje brzih testova na koronavirus, kojima je moguće ustanoviti prisustvo COVID-19 za oko 45 minuta, saopštio je proizvođač testova, kompanija "Cepheld" iz Kalifornije. 

Najmlađi pacijent zaražen korona virusom koji se leči u KBC Dragiša Mišović je '90. godište

Najmlađi pacijent zaražen korona virusom koji se leči u KBC Dragiša Mišović je '90. godište

NAJNOVIJE INFORMACIJE MINISTARSTVA: Još 17 zaraženih korona virusom, ukupno 188 slučajeva

NAJNOVIJE INFORMACIJE MINISTARSTVA: Još 17 zaraženih korona virusom, ukupno 188 slučajeva

KINEZI OTVARAJU VAZDUŠNI MOST SA SRBIJOM: Stiže nam još DESET AVIONA krcatih opremom iz VELIKE ZEMLJE

KINEZI OTVARAJU VAZDUŠNI MOST SA SRBIJOM: Stiže nam još DESET AVIONA krcatih opremom iz VELIKE ZEMLJE

PANDEMIJA KORONA VIRUSA: Italija broji mrtve, Srbiji stigla pomoć iz Kine (FOTO/VIDEO)

PANDEMIJA KORONA VIRUSA: Italija broji mrtve, Srbiji stigla pomoć iz Kine (FOTO/VIDEO)

Doktor Savić upozorava: Temperaturu do 38,5 NEMOJTE SNIŽAVATI LEKOVIMA! Za to postoji JEDAN VAŽAN RAZLOG

Doktor Savić upozorava: Temperaturu do 38,5 NEMOJTE SNIŽAVATI LEKOVIMA! Za to postoji JEDAN VAŽAN RAZLOG

 

Piše:
Srbija Danas
22.03.2020. 08:52 00:49
Pogledajte više