VAKCINA PROTIV KORONE ĆE BITI GODIŠNJA KAO I PROTIV GRIPA? Stručnjaci otkrili da li su nam dovoljne samo tri doze

22.08.2021. 08:01
Piše:
Srbija Danas/Kurir
Vakcinacija / Izvor: Profimedia
Stručnjaci objašnjavaju da, kada cepivo isporuči još jednu rundu antigena u telo, ono aktivira memorijske B ćelije i omogućava im da proizvode poboljšana, kvalitetnija antitela

U to da će imunitet posle treće doze vakcine protiv korona virusa trajati godinama, osim doktorke Darije Kisić Tepavčević, ministarke za rad, uvereni su i neki američki naučnici koji objašnjavaju da bi treća buster doza "mogla biti poslednja" u borbi protiv ove pošasti.

GRČKA NE ZABORAVLJA SRPSKE HEROJE: Bratski narod ponovo darovao hrabre vatrogasce u znak zahvalnosti

GRČKA NE ZABORAVLJA SRPSKE HEROJE: Bratski narod ponovo darovao hrabre vatrogasce u znak zahvalnosti

Čuveni imunolog do DETALJA objasnio KAKO DA KOMBINUJETE VAKCINU! Da li je pametnije izabrati drugog proizvođača za TREĆU DOZU?

Čuveni imunolog do DETALJA objasnio KAKO DA KOMBINUJETE VAKCINU! Da li je pametnije izabrati drugog proizvođača za TREĆU DOZU?

UŽAS! Preminula devojka sa samo 26 godina u kovid bolnici u Batajnici - sve više mladih u teškom stanju

UŽAS! Preminula devojka sa samo 26 godina u kovid bolnici u Batajnici - sve više mladih u teškom stanju

Stručnjaci smatraju da duži interval između davanja druge i treće doze, od šest do osam meseci, može obezbediti jači i dugotrajniji imunitet.

Naime, dr Piter Hotez sa Medicinskog fakulteta Bejlor u Hjustonu rekao je za CNN da tronedeljni interval između prve i druge doze "Fajzerove" vakcine, na primer, možda nije bio dovoljan za podsticanje produženog trajanja imunološkog odgovora, te je ključ upravo treća doza.

- Možda nam neće trebati godišnji pojačivači. Ovo bi moglo biti treće vakcinisanje i gotovo je sa virusom - rekao je Hotez. I dr Džon Mur, profesor mikrobiologije i imunologije na medicinskom koledžu Vajl Kornel u Njujorku, ističe da su za većinu vakacina potrebno najmanje dve imunizacije, ali da treća doza može unaprediti ovaj proces.

korona virus / Izvor: Profimedia

- U režimu vakcinacije sa više doza, duži interval između doza daje imunološkom sistemu vremena da sazri. Tokom tog vremenskog perioda odvija se proces koji se naziva sazrevanje afiniteta, što dovodi do poboljšanja kvaliteta antitela dok se njihov broj smanjuje. Kada vakcina isporuči još jednu rundu antigena u telo, ona aktivira memorijske B ćelije i omogućava im da proizvode poboljšana, kvalitetnija antitela za borbu protiv kovida 19 - naveo je on za medicinski portal Medpejdž tudej.

Dr Monika Gandi, profesorka medicine Kalifornijskog univerziteta u San Francisku, takođe smatra da će buster doza poboljšati imunološki odgovor.

- Mislim da nam neće trebati pojačivači svake godine. Korona virusi nemaju veliku sklonost mutiranju poput gripa, pa će do trenutka kada antitela oslabe, što je očekivano, viši nivo imuniteta u opštoj populaciji verovatno spasti ljude od dodatnih uboda - rekla je ona za Medpejdž tudej.

Epidemiolog prof. dr Radmilo Petrović, međutim, upozorava da svaki imunitet s vremenom opada i da će se tek u budućnosti videti koliko će koja vakcina biti efikasna, ali da je i treća doza veoma značajna.

Radmilo Petrović / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/ RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal

- Prema sada dostupnim informacijama, mogu reći da imunitet posle treće doze može trajati dve do tri godine, u najboljem slučaju, ali je bolje da računamo na to da će trajati godinu i po do dve. Negde mi sve liči da će nam ipak vakcina protiv korone biti godišnja kao i protiv sezonskog gripa, jer virus konstantno mutira - rekao je on.

A pozivajući se na procene proizvođača, dr Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da bi imunitet nakon treće doze vakcine godinama bio dovoljno snažan. Davanje buster doze u Srbiji je počelo 17. avgusta, a Kisićeva naglašava da gradani sami biraju koju će vakcinu uzeti kao dodatnu i da ne postoji štetan efekat od mešanja cepiva različitih proizvođača.

 

Piše:
Srbija Danas/Kurir
22.08.2021. 08:01
Pogledajte više