VELIKA MISTERIJA BOŽIĆA: Da li ŽENA zaista NE MOŽE DA BUDE POLOŽAJNIK

07.01.2019. 18:45
Piše:
Srbija Danas
Božić, badnjak / Izvor: Srbija Danas
Domaćinu u kuću na Božić po verovanju prvo treba da uđe muška osoba, koja se naziva položajnikom

U pitanju je osoba koja može biti komšija, prijatelj ili čak i neko iz same porodice, ali ko ne živi u toj kući. Zatim položajnik uzima badnjak od domaćina i pali ga. Dok badnjak gori, položajnik treba da izgovora reči: "koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica", kao i da nabraja sve što misli da bi domaćinu moglo da donese sreću u narednoj godini.

Po hladnoći, stoji na autobuskoj stanici, a štapom crta srce: Fotografija bake u Begradu izmamiće vam osmeh na lice (FOTO)

Kod mnogih pravoslavaca i dalje postoji nedoumica da li položajnik mora da bude muška osoba. Držeći se striktno običaja - da, trebalo bi da bude muškarac. Položajnik po tradiciji predstavlja jednog od mudraca koji su sa istoka došli Hristu na poklonjenje odmah po njegovom rođenu.

SRBIJA OKOVANA LEDOM: Sneg i mraz do kraja nedelje, ali iznenadiće vas dva SKOKA TEMPERATURE

Međutim, u današnje vreme više nije neophodno da položajnik obavezno bude muškarac. U pitanju je tradicija koja se vremenom menja i sve je češće da i komšinica bude prvi gost u kući domaćina. Jedino je bitno da onaj ko prvi uđe u kuću po tradiciji zapali badnjak i poželi sreću domaćinu.

Zašto je 2018. bila NAJTOPLIJA GODINA U SRBIJI i kakvo nas to vreme čeka u narednih 30 godina?

Domaćin položajnika uvek treba da isprati sa poklonom iz kuće, odnosno ne sme ga pustiti praznih ruku. Postoji i verovanje da u slučaju da domaćin nema položajnika, bilo muškog ili ženskog, imaće pred sobom tešku godinu i mnoge nesreće.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Piše:
Srbija Danas
07.01.2019. 18:45
Pogledajte više