OPŠTINA VELIKA PLANA: 1.371 učenika odlikaša nagrađeno sa po 10.000

23.02.2023. 09:13
Piše:
Srbija Danas
Velika Plana / Izvor: Foto: Privatna arhiva
Za nagrade učenicima izdvojeno 13.710.000 dinara budžetskih para.

Opština Velika Plana je i ove godine u okviru obeležavanja Sretenja – Dana državnosti Srbije novčano nagradila sve učenike planjanskih osnovnih i srednjih škola koji su prethodnu školsku godinu završili sa odličnim uspehom.

Svaki od odlikaša, njih 1.371,  je dobio ili će do kraja sedmice dobiti po 10.000 dinara.

Velika Plana / Izvor: Foto: Privatna arhiva

U planjanskoj gimnaziji je 99 odlikaša, u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi „Vuk Karadžić“ 133 a prethodnu školsku godinu sa najboljim uspehom završilo je i 78 učenika srednje Tehničke škole „Nikola Tesla“.

U osnovnim školama najviše odličnih učenika, čak 335, je u najvećoj školi „Sveti Sava“. U planjanskoj OŠ „Karađorđe“ 167, u OŠ „Radica Ranković“ u Lozoviku 135, u školama „Akademik Radomir Lukić“ u Miloševcu i „Nadežda Petrović“ u Velikoj Plani je po 115 odlikaša.

U OŠ „Drugi šumadijski odred“ u Markovcu nagradu će dobiti 112 a u osnovnoj školi u Krnjevu, koja nosi ime prosvetitelja Vuka Karadžića, 82 učenika.

Velika Plana / Izvor: Foto: Privatna arhiva

-Računi osnovne škole „Sveti Sava“ i škole u Miloševcu su u blokadi, zbog tužbi koje su pojedini radnici usled neizmirenih dugovanja podnosili protiv kolektiva, pa će učenici tih škola nagrade dobiti nešto kasnije. Opština je i za njih obezbedila sredstva i biće prebačena istog dana kad računi u ove dve škole budu odblokirani – kaže Igor Matković, predsednik opštine.

Matković ističe da je za nagrade učenicima izdvojeno 13.710.000 dinara budžetskih para.

Odluku da i na ovaj način nagradi dobre učenike opštinsko rukovodstvo donelo je krajem pretprošle godine, kada je i procenjeno da je najprikladnije da se nagrade dele povodom Dana državnosti.

Velika Plana / Izvor: Foto: Privatna arhiva

-Želja nam je da ovim skromnim nagradama podstaknemo učenike da bolje uče. Posebno one koji su prethodnu godinu završili sa vrlo dobrim uspehom. S druge strane, nadamo se da će ovo učenike dodatno zainteresovati za važne događaje koji su se u našoj zemlji dogodili pre skoro dva veka, kad je Srbija, 1835. godine, dobila svoj prvi ustav. Bio je to i jedan od prvih ustava u Evropi – kaže narodni poslanik Dušan Marić, predsednik Skupštine opštine Velika Plana.

Zbog opisnog ocenjivanja, nagrade ne dobijaju učenici koji su završili prvi razred osnovne škole. 

-Bez obzira na svetsku ekonomsku krizu koju je izazvao rat u Ukrajini, zahvaljujući dobroj politici državnog rukovodstva Srbije, ali i odgovornom poslovanju lokalne samouprave, stanje u privredi naše opštine je dobro, prihodi u opštinski budžet su stabilni i u mogućnosti smo da uz studente počnemo da novčano nagrađujemo i naše najbolje učenike – kaže predsednik opštine Igor Matković.

Ovih dana biće završen i konkurs za dodelu studentske stipendije, za koju je konkurisalo čak 260 akademaca. 

Piše:
Srbija Danas
23.02.2023. 09:13
Pogledajte više