SUTRA JE PRAZNIK ZAŠTITNICE ŽENA: Prema narodnom verovanju OVE stvari OBAVEZNO MORATE da uradite!

07.10.2021. 20:14
Piše:
Srbija Danas
Praznik / Izvor: Foto: Printscreen/Srbin.Info
Pravoslavci danas slave Svetu Efrosiniju, koja je ostala upamćena kao svetica koja je uspela da se u manastiru u Aleksandriji zamonaši iako je žensko.

Ćerka bogatog i znamenitog čoveka Pafnutija iz Aleksandrije. Od bezdetnih roditelja molitvom od Boga isprošena. Blagočesni roditelji  vaspitaše ćerku svoju verom Hristovom. 

Ne želeći da stupa u brak mlada Efrosinija, da bi se sakrila od oca, svoga, preobuče se u muško odelo i prijavi se igumanu jednog manastira kao evnuh cara Teodosija s imenom Izmaragd. Iguman ga primi i predade na rukovodstvo duhovniku Agipitu.

Svojim  molitvenim životom Izmaragd brzo prevaziđe sve monahe u tom manastiru. Kada navrši 38 godina teškog podviga poseti Pafnutije taj manastir, i iguman ga uputi Izmaragdu na molitvu i utehu.

Crkva / Izvor: Profimedia

Izmaragd je prepoznao Pafnutija a Pafnutije nije prepoznao Izmaragda. Kada otac ispovedi svoju tugu za izgubljenom ćerkom, reče mu Izmaragd, da ne gubi nadu, jer će još u ovom životu videti kćer svoju, i zamoli ga da opet k njemu dođe kroz tri dana. Kada Pafnutije opet dođe Izmaragd je bio na samrtnoj postelji.

Tada samrtnik reče Pafnutiju: ja sam Efrosinija, kćer tvoja; ti si otac moj! Otac dugo ne mogaše doći k sebi od užasnog iznenađenja. U tom izdahnu blažena Efrosinija, i otac njen ridaše nad njom. Pošto sahrani kćer svoju, Pafnutije i sam stupi u taj manastir, i useli se u keliju svoje upokojene i svete kćeri. Posle 10 godina podviga upokoji se u Gospodu i Pafnutije i nakon toga postade svetac. 

Prema narodnim verovanjima na današnji dan valja pospremiti kuću i ušiti pocepanu garderobu.

 

Piše:
Srbija Danas
07.10.2021. 20:14
Pogledajte više