Virus Zapadnog Nila hara Srbijom, svi su ugroženi: Broj umrlih duplo povećan, oboleli se broje u stotinama!

07.08.2018. 18:59
Piše:
Tanjug
Komarac / Izvor: Profimedia
Najviše zaraženih je na području Beograda

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da je devetoro ljudi do sada umrlo od virusa Zapadnog Nila, a registrovana su 102 slučaja oboljevanja. 

U odnosu na prethodnu nedelju, skoro je dupliran broj tragičnih ishoda (sa pet na devet), a sva četiri nova smrtna slučaja zabeležena su u Beogradu.

- Stradali od virusa Zapadnog Nila su sa Južnobačkog područja (tri), iz Beograda (pet) i jedan iz Južnobanatskog okruga - stoji u saopštenju "Batuta".

Slučajevi oboljevanja od virusa Zapadnog Nila zabeleženi su u Beogradu (44), Južnobačkom okrugu (22), Južnobanatskom (18), Zapadnobačkom (6), Srednjebanatskom (4), te po dva u Sremskom, Podunavskom, Braničevskom i Severnobanatskom.

čuvanje od komaraca / Izvor: Profimedia

Podseća se da je infekcija virusom Zapadnog Nila zvanično prvi put registrovana u Srbiji krajem jula 2012. godine i navodi da je od tada do 2017. prijavljeno 574 slučaja, a umrla 61 osoba.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas.

Glavni "rezervoar" zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno tzv. slepi domaćin, jer se infekcija virusom Zapadnog Nila sa njega dalje ne prenosi.

 

Piše:
Tanjug
07.08.2018. 18:59
Pogledajte više