"VOŽDOVI DANI RAKIJE" ODRŽANI PO ČETVRTI PUT: Opština Rača ponovo bila centar regiona (FOTO)

27.02.2023. 13:52
Piše:
Srbija Danas
šljivovica / Izvor: Foto: Opština Rača
Turistička organizacija opštine Rača je po četvrti put organizovala manifestaciju "Voždovi dani rakije", u čast Voždu Karađorđu.

Kao završna aktivnost ove manifestacije, juče je u našoj opštini organizovan sajam rakije - Voždov rakijski zbor. Osim dodela nagrada i priznanja sa ocenjivanja, na sajmu su imali prilike da svoje proizvode izlože registrovani proizvođači rakije, kao i proizvođači enološkoh sredstava i opreme.

Ove godine na ocenjivanje je pristiglo rekordnih 580 uzoraka, što je za 100 uzoraka više nego prošle godine, i to iz Srbije, ali i čitavog regiona. Rakije su ocenjivali najeminentiji stručnjaci na čelu sa prof. dr Ninoslavom Nikićevićem. 

Osim velikog broja pristiglih uzoraka uspeli smo da zadržimo i visok kvalitet ( preko 50% uzoraka ocenjeno u zlatu ),a dobili smo i uzorak šljivovice iz 1997. godine kojem je profesor Nikićević dao najveću ocenu ikada na nekom ocenjivanju ( 19,90 ) i koja je sa srednjom ocenom ( 19,66 ) najbolje ocenjeni uzorak ikada na zvaničnim ocenjivanjima u Srbiji. Vlasnik te šljivovice je destilerija EMPERUS i oni su apsolutni šampioni ovogodišnje manifestacije.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Pored ovog uzorka još 27 uzorka je dobilo srednju ocenu veću od 19,00, što se do sada nije dogodilo ni na jednom takmičenju.

Dobitnici ovogodišnjih titula su sledeći učesnici:

  • VOŽDOV RAKIJSKI KMET - Mihajlo Pavlović iz Trske
  • VOŽDOVA RAKIJSKA KNEGINjA - Jovana Bojović iz Čaćka
  • VOŽDOV RAKIJSKI INOSTRANI POPEČITELj - Jelenko Puzić iz Banja Luke
  • VOŽDOV RAKIJSKI VOJVODA - Ilija Rudić iz Borče

Osim hobista, učešće na ovogodišnjem ocenjivanju učešće je uzelo i preko 20 destilerija, što manifestaciju "Voždovi dani rakije" izdvaja od većine ostalih manifestacija ovog tipa.

Piše:
Srbija Danas
27.02.2023. 13:52
Pogledajte više