Vrhunac zaraze TEK SLEDI: Virus ZAPADNOG NILA napada Srbiju u AVGUSTU! Zaštitite se na vreme i to OVAKO!

23.07.2018. 09:57
Piše:
Srbija Danas/ Blic
Prskanje komaraca / Izvor: Profimedia/ilustracija
Glavni prenosioci infekcije su komarci

Intenzivna glavobolja, ukočenost vrata, slabost mišića i dezorijentisanost simptomi su zaraženosti virusom zapadnog Nila, koji se širi Srbijom zbog velikog broja komaraca.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je trenutno groznicom zapadnog Nila zaraženo 29 osoba, a jedna osoba je preminula.

Od posledica ovog oboljenja život je izgubio muškarac (84) iz Novog Sada, koji je pored ovog virusa imao i drugo hronično oboljenje.

Glavni prenosioci virusa zapadnog Nila su komarci, a ove godine se čini kao da ih nikad nije bilo više. Česte padavine i vlažno zemljište stvorili su idealne uslove za razmnožavanje komaraca u većem broju nego inače.

Dr Slavica Maris, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu kaže da je groznica zapadnog Nila virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Rezervoari za ovo oboljenje su ptice, a čovek je slepi domaćin, jer infekcija ne moće da se prenosi sa njega.

Prskanje komaraca / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Inkubacija, odnosno period od momenata uboda zaraženog insekta do ispoljavanja prvih kliničkih simptoma bolesti varira od dva do 14 dana. U oko 80 odsto inficiranih nemamo nikakve kliničke simptome ili znakove bolesti – priča dr Maris.

Kod 20 odsto zaraženih koji imaju simptome, oni su obično slični onim kod gripa, kao što su povišena temperatura, glavobolja, bol u grlu, zglobovima i mišićima, uvećane limfne žlezde, kao i prolazni osip. U nešto manje od jedan odsto inficiranih može se javiti teža klinička forma ovog oboljenja u smislu pojave meningitisa i encefalitisa. Veću predispoziciju za dobijanje ovog težeg oblika bolesti imaju osobe starije od 50 godina, osobe sa hroničnom bolešću, kao i osobe sa oslabljenim imunitetom.

- Ukoliko se kao simptom javi samo temperatura, to je znak da je oboljenje blago, te nema potrebe za lekarskom intervencijom. Međutim, simptomi poput intenzivne glavobolje, ukočenosti vrata, dezorijentacije, slabosti mišića idu u prilog neuroinvazivne forme bolesti – upozorava dr Maris.

Dr Maris kaže da se svake godine najveći broj obolelih registruje u avgustu, što se očekuje i ove godine.

noga / Izvor: Profimedia

- Imali smo epidemiju 2013. godine kada je na teritoriji prestonice od ovog virusnog oboljenja obolelo 177 osoba. Sada ne očekujemo značajno veliki broj, jer većina inficiranih nema nikakve simptome bolesti – rekla je dr Maris.

Glavna prevencija je sprečavanje uboda komaraca. Treba izbegavati boravak na otvorenom u vreme kada je aktivnost ovih insekata najveća, odnosno u zoru i sumrak.

 

Piše:
Srbija Danas/ Blic
23.07.2018. 09:57
Pogledajte više