Zbog rudnika zlata SRPSKI AERODROM mora HITNO BITI IZMEŠTEN

21.01.2019. 20:33
Piše:
Srbija Danas/Novosti
Aerodrom / Izvor: Profimedia/ilustracija
Otvaranje novog rudnika bakra i zlata na potezu "Čukaru peki" kod Bora, koje se očekuje do 2022. godine, aktuelizovalo je i pitanje izmeštanja borskog aerodroma budući da se nalazi na delu gde će se odvijati eksploatacija.

- Borski aerodrom je građen od samodoprinosa meštana. Naravno da podržavamo otvaranje novih rudnika, ali je naš stav i da se postojeći aerodrom mora izmestiti na drugu lokaciju. Imali smo nekoliko razgovora sa čelnim ljudima kanadskog "Nevsuna" koji je upravljao projektom "Čukaru peki", a sada ćemo pregovarati na isti način i pod istim uslovima sa kineskom kompanijom "Ziđin" koja je kupila tu kanadsku firmu - kaže gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Ministarstvo saobraćaja prema njegovim rečima podržava ideju lokalne samouprave da se mora izgraditi novi aerodrom jer je to strateški bitna tačka za istočnu Srbiju.

- Ministarstvo odbrane je takođe naglasilo važnost borskog aerodroma. Sa novim vlasnikom rudnika ćemo razgovarati kako i na koji način da rešimo ovo pitanje - podvukao je Milikić.

Borski aerodrom se prostire na oko 60 hektara. Ima pistu dužine 1.080 metara i širine 30 metara i upravnu zgradu sa hangarom.

 

Piše:
Srbija Danas/Novosti
21.01.2019. 20:33
Pogledajte više